lauantai 10. tammikuuta 2009

Lampaan karetta balsamico-sitruunamarinadissa

lampaan karetta

Raksu meni kauppaan ja toi lammasta:) En valita! Niinpä tässä viikonlopun kunniaksi kare ja mitä sen kanssa tehdään. Kare on kokolihaksi suhteellisen edullista - n. 13e /kg hintaluokkaa ainakin täällä pk-seudulla. Sitä on myös ilahduttavasti saatavilla ja sen kokkaaminen ei ole lopultakaan mitenkään vaikeaa, vaikka annoksesta tulee lähes väkisin näyttävä.

Vuosia ihailin keittokirjojen karekuvia enkä uskaltanut itse ryhtyä kokeilemaan - Vaikutti niin hankalalta. Mutta sitten tuo mies vaan eräänä kauniina päivänä toi niitä kaupasta kotiin ja aloin kaivaa ohjeita. Siitä on tultu jo pitkä matka, mutta hyviä ovat edelleen. Kattausvinkkinä lapsille kannattaa varata talouspaperia pöytään, koska kokemukseni mukaan lapsukainen hyvin näppärästi ottaa kareeseen tikkarimaisen nautintaotteen ja käy luuhun kiinni. :) Ja enpä tiedä onko tuo niin kummallista - taisinpa tällä kertaa järsiä minäkin lopuksi viimeisiä rippeitä luusta ihan käsin. Marinadi toimi jotenkin poikkeuksellisen hyvin ja kiittelin kyllä mielessäni tätä ruokabloggausta niin tulee kirjattua nämä onnistumiset ihan ylöskin. :)

Lisäkkeen tein ensin ja laitoin sen uuniin siksi aikaa kun paistelimme kareita. Sitten pienensin uunin lämmön ja nostin kareet lisäkevuuan päälle kypsymään. Ennen ruokailua kareet saivat vetäytyä vielä muutaman minuutin ennen leikkaamista. Ruuan kanssa tarjoilin myös tsatzikia, se kun on niin näppärän nopeaa pyöräyttää ruuan pariksi. Sitäpaitsi jogurtti ja lammas käyvät niiiin hyvin yhteen.

Lampaan karetta (4:lle)

700g lampaan karetta (n. 4 kyljystä per ruokailija)
1 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamico - etikkaa
3 rkl balsamicosiirappia jossa sitruunaa mukana (tai balsamicosiirappia ja sitruunan kuorta)
3 kynttä valkosipulia (murskattuna ja pilkottuna)
2 rosmariinin oksaa, riivittynä
mustapippuria myllystä



Sekoita marinadi yllä olevista aineksista ja laita lampaat pakastuspussiin marinadin kanssa. levittele marinadia joka puolelle lampaaseen ja jätä maustumaan muovipussiin huoneen lämpöön n. 4h (tai pidempäänkin - meillä ehti kölliä tuon verran).



Paista kareisiin kaunis pinta. reilu minuutti per sivu tuntui riittävän. Voit käännellä lampaita luovasti pannulla, pääasia että saat niihin kauniin pinnan.

Laita kareet uuniin n. 160 astetta 12 min - tämä jättää kareet varsin roseeksi, joten jos et halua niin punaista lihaa, voit jatkaa vielä esim. 15-20 minuuttiin asti.

lisäys 28.3.2010: Kareen kypsentämisessä kannattaa käyttää apuna paistimittaria. Kareet ovat monesti niin eripaksuisia, että näitä aikoja voi pitää vain ohjeellisina. Paistimittari työnnetään kareen paksuimpaan lihaosaan. Ja ihan kypsäksi lammasta ei kannata päästää, kypsyessään täysin liha kuivuu helposti ja muuttuu puisevaksi.

Lisäke

1 rosamundaperuna per ruokailija (4:lle 4 kpl)
1 munakoiso (suurehko)
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
rosmariinia

Kuutioi perunat ja pilko sekaan valkosipuli, rosmariini ja lisää öljy. Pyörittele perunoita mausteissa ja ripsauta päälle mustapippuria. Laita uuniin 200 asteeseen siksi aikaa kunnes preparoit munakoison (n. 10 min)


Kuutioi munakoiso ja paista pannussa kahdessa erässä öljyssä. Laita kunnolla öljyä ja tarkoituksena on saada tässä kaunis, ruskea pinta koisoihin. HUOM. en enää nykyään mitenkään 'itketä' koisoja, koska se on minusta täysin turhaa. Ainakaan tässä ruuassa eden nesteen poistumisella ei ole merkitystä. Paistaminen öljyssä riittää, eikä maussa ole mitään eroa. Lisää paistetut koisopalat perunoiden sekaan ja pyörittele seosta. Jatka paistamista n. 20 min. Väännä uunia pienemmälle (n. 150-160 astetta) ja laittaa kareet peruna-munakoisovuuan päälle kypsymään loppuun. Uunihan on hetken vielä lämpimämpi, muttei se haitannut yhtään.


Leikkaa kare kyljyksiksi, ripota ruuan päälle suolaa ja riivi vielä valmiin lampaan päälle rosmariinia koristeeksi. Näistä lampaista tuli jotenkin ihan poskettoman hyviä. Maku oli makea ja balsamicoinen. Meillä imeskeltiin joka luu tosi tarkkaan - niin herkkua tästä tuli:) Vielä kun viinivalinta onnistui, niin mitäs siinä sitten muuta enää tarvittiinkaan onnistuneeseen illalliseen.



Ruuan kanssa joimme loistavaa punaviinilöytöä, Argentinalainen Santa Julia Magna sopi lampaan kaveriksi oikein loistavasti - erityisesti minä olin hurjan viehtynyt tähän viiniin. Hinta-laatu oli mielestäni kohdallaan. Muistathan antaa viinin hengittää laseissa tai karahvissa puolisen tuntia ennen nauttimista! Viini oli runsas ja siinä oli paljon luonnetta. Maku oli raikas ja vivahteikas. Tykättiin hurjasti. Viini on sekoitus cabernet-malbec-syrah.

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Sulla on oikea lihansyöjän ihanneblogi, mutta löytää tällainen kasvissyöjäkin täältä usein hyviä ohjeita!

Nelle kirjoitti...

Yaelian, olen pahoillani :) Mä olin itse kasvissyöjänä varmaan lähemmäs kuusi vuotta, mutta sitten tuli mies ja ihanat italialaiset salamit ja ... siitä se on sitten mennyt tähän :) Kiva, jos kuitenkin joskus löydät vinkin tai pari itsellesikin. Välillä ollaan kovasti pyritty syömään puhtaasti kasvisruokaa ainakin kerran-pari viikossa. Sitten se taas unohtuu... :) Mutta tällaista meillä...

Anonyymi kirjoitti...

"Kare on suhteellisen edullista - n. 13e /kg hintaluokkaa ainakin täällä pk-seudulla"

Minkä mittapuun mukaan tuo on edullista? Kermaperseille ehkä, mutta meille, jotka yritämme vähine tuloinemme edes pysyä hengissä, on hinta päätähuimaava. Eihän noissa ole edes mitään syötävää. Samalla rahalla perheemme eläisi jo pian viikon hyvällä ja terveellisellä kotiruoalla. -Mamma58-

Nelle kirjoitti...

Suhteellisen edullinen - arvio perustui siihen, että jos nyt täyslihalla haluaa perhettään hemmotella, lammas on edullista.

Katselin, että sisäfile oli 50 e / kg ja muutkin palat nautaa reippaan kolmen kympin kilohinnoissa.

Tämän reseptin tarkoituksena ei ole ollakaan arkiruokaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana resepti!!!!! Voi vitsit, tätä meille ens viikonloppuna, tämä päätös pitää. Kare ja kyljykset ovat minun mielestäni parasta lammasta. Mistä noin edullista karetta saa? Ei ainakaan meidän lähikaupasta :(

Nelle kirjoitti...

Nämä kareet ostin Sellon Citymarketista, Espoosta. Olivat tarjouksessa. Isommissa marketeissa on monesti n. tuon hintaista karetta pakasteena. Olen ostanut pakastettua lammasta monesti eikä se ole mitenkään huonoa. Anna sen vaan sulaa hitaasti ihan huoneenlämpöön asti ennenkuin paistat sen. Marinadiin voi laittaa kohmeisenakin. Joskus myös Lidlissä on ollut pakkasessa edukkaampia lampaan paloja - kannattaa tarkistaa jos sellainen kauppa löytyy lähitienoolta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tämä resepti kuulostaa ihanalta, aika kokemattomana on pakko kysyä kuoritaanko nuo Rosamundat vai paistetaanko uorineen

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Perunat kannattaa pestä ja harjata kunnolla juuresharjalla. Tarkoitus ei ole saada kuorta irti, mutta puhdistaa se niin, ettei jää hiekkaa.

Tuo lampaan marinadi on yksi suosikkejani. Jos lampaan kanssa on yhtään epävarma olo (ja muutenkin) kannattaa ehdottomasti käyttää lampaan paistossa apuna paistimittaria :) Toivottavasti onnistut hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Tätä kokkaan varmasti! Tuskatorstaina on tulossa ystäväpariskunta kylään, ja he ovat mestarikokkeja joten nyt ei parane möhliä:) Ps. Mitä kohtuullisen helppoa laittaisit jälkkäriksi? Entä alkupalaksi? t. Anneli

Nelle kirjoitti...

Anneli: Jos haluat päästä helpolla ja saada hyvää, niin alkupalaksi tekisin ehkä ihan klassikon,
vuohenjuustoa serranolla. Tai... parsaakin alkaa jo saada - sen voi laittaa vaikka parsaa serranolla

Jos alku- ja pääruoka on täyteläisiä, jälkkäri voisi olla kevyt, mun tuli ensin mieleen tämä bella vanillan käsialaa alunperin oleva ohje: sitruuna-suklaajälkkäri

:) Nämä nyt ensin tuli mieleen. ja sitten on tietty key lime pie... mutta se on kyllä jo aika täyttävää ;)

Sini H kirjoitti...

Oon itse tämmöinen perus makaronilaatikko-kokki, mutta nyt päätin pääsiäisvieraille kokkailla ihan Oikeaa Ruokaa. Löysin googlailemalla tän reseptin, ja oli todella helppo ja hyvä resepti! Tarjoilin maukkaan chileläisen punaviinin ja omenaisen vuohenjuustosalaatin kera. Vieraat olivat haltioissaan, ja kaikki tuli syötyä! Eli lämmin kiitos reseptistä ja iloista pääsiäistä :)

Nelle kirjoitti...

Muffin top: Kiva kuulla että onnistuit! Kare on ihan älyttömän hyvää kyllä ja muistan itsekin että tämä marinadi on niitä parhaita, joita olen tehnyt. Pitäisi taas itsekin :) Meillä menee tänään grilliin lampaan jalka. :)