lauantai 3. tammikuuta 2009

Pinaatti-pinjansiemen ja lohi-ohrasuurimopasteijoita uudenvuoden juhliin


Välillä jotain superhelppoakin, eli pasteijoita lehtitaikinasta. Nämä tein siksi, että rakettien ampumisen jälkeen olisi jotain helppoa naposteltavaa kun porukka kylmissään kömpii sisään. Teen oikeastaan tosi harvoin mitään voitaikinasta, mutta jotenkin pasteijat kuuluvat uuteen vuoteen. Olin aatellut tarjota tämän kanssa kuumaa kaakaota, mutta jotenkin se kaakao kyllä pääsi unohtumaan. Yhtä kaikki, pasteijat tekivät kauppansa hyvin!

Pasteijoihin voi myös upottaa kaikenlaisia jämiä - tähän meni nyt ohran jämät ja mustapekka sekä parmesanin kannikka jotka ajelehtivat jääkaapissa. Smetanan tilalle kaloihin voi ihan hyvin sekoittaa vaikka creme fraichea jos tykkää. Kalaksi käy kaupan kalasuikale yhtä hyvin kuin vaikka uunissa paistetun lohen jämät.

Ostin valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä, koska ne vaan on paljon paremmin kaulittuja kuin mitä itse kykenisin. Levystä leikkasin neliönmallisia pohjia joihin laitoin täytteen ja painelin kiinni reunoista. Vähän jouduin jokaista neliötä kaulimella ohentaa keskikohdasta, että sain täytetä kunnolla mahtumaan - tyypilliseen tapaani kun tein sitä vähän liikaa.

Pinaattitäyte (n. 15-20 kpl)

2 pss pakastepinaattia (n. 300g)
1 valkosipulin kynsi
1 mustapekkajuusto
1-1,5 rkl tapenadea
1 dl pinjansiemeniä tai cashew - pähkinöitä paahdettuna
parmesanraastetta (olisiko ollut n. 1,5-2 dl)
1 muna
hippunen suolaa

Kalatäyte (n. 10-12 pasteijaan)
n. 3dl Ohrasuurimolisäkettä
2 dl kalamassaa maustettuna kuten lohitartarissa (tai esim. lounasruokakalan jämät tai lohisuikaletta maustettuna näin. käyttämäni kala oli kypsää, joten jos laitat suokaletta, kannattaa kypsentää ensin)
1 muna
suolaa
pippuria

Sekoita täyteaineksista täytteet. Tee voitaikinasta neliötä, täytä ne ja taita kolmion muotoon. Voitele munalla jos haluat kiiltävän pinnan. Pakollista se ei ole ja kannattaa varoa ettei tule voidelleeksi leivonnaisen leikkauspintaa - nousee vielä paremmin.

Voitaikinaleivonnaisten tekemisessä on vain yksi ainoa juju - se on, että leivonnaiset paistaa riittävän kuumassa uunissa. Voitaikina vaatii kuuman uunin noustakseen kunnolla. Eli 225 astetta ja 12-15 min, kunnes leivonnainen on noussut lehteväksi ja tullut kauniin väriseksi.

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Jännät täytteet, varsinkin tuo ohra tuossa kalatäytteessä.Tuon muotoiset pasteijat ovat täälläpäin ylen suosittuja, ja niitä saa joka kaupasta, kioskista ja leipomosta.Niitä kutsutaan nimellä bureka, ja samantapaisilla nimillä nämä esiintyvät myös muissa Välimeren maissa sekä Balkanin maissa. Turkissa ja Kreikassa ne taidetaan tehdä filotaikinasta,kun taas täällä ne ovat yleensä lehtitaikinasta tai sen tapaisesta taikinasta.Suosituimmat täytteet ovat fetan tyyppinen juusto, sienet, pinaatti,munakoiso,peruna. Olen niihin heikkoina, mutta nyt täytyy välttää,kun ovat niin LIHOTTAVIA ja täytyis laihduttaa..