maanantai 26. tammikuuta 2009

Tomaatteja yrttisellä vuohenjuusto-riisitäytteellä
Siitä on kauan kun tein tätä viimeksi, enkä oikein muistanut miten se nyt menikään. Selvästi tähän kannattaa ottaa hieman kovahkoja tomaatteja ja hieman kiehauttaa riisiä ennen täytteeseen laittoa, jos haluaa että riisit ehtivät kypsyä ennenkun tomaatti hajoaa ihan täysin :)

Olen mielestäni tehnyt tätä onnistuneesti niin, että riisi tulee täytteeseen raakana ja se kypsyy uunissa loppuun asti. Se kuitenkin vie aikaa ja jos tomaatit ovat tosi kypsiä jo valmiiksi (niinkuin nämä minun omani tällä kertaa), ne ehtivät kyllä hajota uunissa ennenkuin riisi on kypsää. Niinpä melkein suosittelen, että riisiä kannattaa kiehuttaa vaikka 3-5 min ennen täytteeseen sekoittamista, että kypsyy nopeammin ja/tai valitsemaan hieman kovempia tomaatteja kaupasta.

Teen tästä varmaan toisen iteraation vielä tällä viikolla, pakko kokeilla vielä raaemmilla tomaateilla. Lisäksi tämä on niin hyvää, että tekee mieli uudestaan :) Lupaan raportoida sitten senkin.

Maun lisäksi toinen juttu mikä tässä reseptissä viehättää on, että tähän voi käyttää ne tomaatin sisukset. Mua aina vähän ahistaa kun täytetyistä tomaateista jää kasa syömäkelpoisia tomaatin sisuksia haaskeelle. Tässä reseptissä ne laitetaan täytteeseen, kovaa ruotia lukuunottamatta. Resepti ei ole alunperin omakeksimäni, mutta en jaksa muistaa mistä se on. Olen muokkaillut sitä oman makuni mukaan jo varmaan 10 vuoden ajan, mutta edelleen se on minusta tosi kiva. Lisäksi tämä on vielä vege ja joka haluaa vegaanisen version niin mikään ei estä jättämästä juustoa pois. Toimii ilman sitäkin hyvin, reseptin juttu nimittäin tulee valkosipulin, chilin, tomaatin, öljyn ja balsamicon yhdistämisestä riisiin. Kaikkea muuta voi varioida halunsa (ja jääkaapin sisällön) mukaan.

Riisillä ja yrteillä täytettyä tomaattia (n. 3:lle )

5-6 tomaattia (suurehkoja, eikä ihan täysin pehmeitä)
2 kynttä valkosipulia
1 linnunsilmächili
n. 1,5 dl riisiä (käytän yleensä jotain ruskeaa riisisekoitusta - on maukkaampaa)
2 rkl balsamicoa
0.5 dl lehtipersiljasilppua
3 rkl oliiviöljyä
tomaattien sisukset pilkottuna
mustaa pippuria
suolaa (tai loraus kasvisliemifondia jos tykkää)
n. 30-40 g vuohenjuustoa (tai parmesanraastetta, mutta mulla oli nyt vuohenjuustoa)
(ripaus cayannepippuria)

Poista tomaateista hattu ja kaiva tomaatit teelusikkaa apuna käyttäen tyhjäksi. Tämä kannattaa tehdä kulhon päällä, niin että saat kaiken valuvan tomaattimehun talteen. Säästä sisukset ja poista niistä kova keskiosa. Pilko kovan osan ympäriltä otettu hedelmäliha tomaattimehun sekaan. Pilko valkosipulit, yrtit ja juusto ja sekoita kaikkien muiden täyteaineiden kanssa tomaattiseokseen. Jos haluat, voit kiehauttaa riisiä hieman alkuun tässä vaiheessa, ennen täytteeseen lisäämistä. Minä en kiehauttanut ja riisit jäivät vähän rapeiksi.

Laita tyhjennetyt tomaatit uunivuokaan ja täytä jokainen tomaatti. Laita tomaatin hattu päälle kanneksi (voit halutessasi poistaa ne kypsennyksen puolessa välissä ja laittaa tilalle juustoraastetta, mutta toimii ilmankin)Kypsennä tomaatteja 180 asteessa 50 min-1h, kunnes riisi on kypsynyt ja tomaatti pysyy jotenkin vielä kasassa. :) Mun tomaatit hajosivat jotenkin ihan täysin kypsennyksen aikana, kun olivat jo valmiiksi niin kypsiä että olivat kohta menossa pahaksi. Kuva on otettu n. 40 min kypsennyksen jälkeen ja kun uunitin tomaatteja vielä lisää, ne hajosivat lopulta :)

Tietysti tomaatin kanssa on aina niin, että mitä kypsempää sen makeampaa ja herkumpaa. Eli pahaa se ei missään määrin ollut... :) Tämä ruoka on myös semmoinen, että nuo tomaatit vaan paranevat yön yli jääkaapissa nukuttuaan. Kaikki maut imeytyvät ja sekoittuvat kunnolla. Loistava lisäke tai kasvisruokailijan pääruoka.

3 kommenttia:

tekla kirjoitti...

Tämähän kuulostaa (ja näyttää!) herkulliselta! Pitääpä itsekin joskus kokeilla :).

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Tomaateista tulee uunissa aina niin hyvänmakuisia!

Nelle kirjoitti...

juu, hyvää se on, mutta jos käytätte jotain villiriisisekoitusta tai täysjyväriisiä niin kannattaa pikkusen kiehautta niitä. Tosin kypsäksi asti ei saa päästää, tarkoitus on että riisi imee itseensä nestettä tomaateista ja jää vähän irtonaiseksi.