torstai 29. tammikuuta 2009

Lammasta (vaihteeksi!) ja seesaminsiemenillä maustettua siitake-papulisäkettä



Kun yhdessä blogissa tuossa taannoin pohdittiin että blogin nimen tulisi olla kanaa, koska kanaruokia tulee tehtyä, musta alkaa tuntua että tämän blogin nimi voisi olla lammasta, samasta syystä.

Eli jälleen lammasta. Nyt vain hieman kokeellisemmalla lisäkkeellä. Iski hurja hinku papuihin ja seesaminsiemeniin. Sinällään ne nyt ovat lampaan kaveriksi ehkä aavistuksen voimakkaan makuisia, mutta yllättävän hyvin nämä yhteen menivät. Papuja olen onnistuneesti yhdistänyt kyllä aikaisemmin myös muikkuihin! Luulen että sillä kerralla rikoin miehisen vastarinnan vihreitä papuja kohtaan täällä kotona :)



Pavut kiehuivat minulla 10 min, mikä oli niille valitettavasti hieman liikaa - etenkin kun joutuivat vielä odottelemaan lampaan paistelua lämpimässä kasarissa. Luulen että n. 8 min olisi ollut oikeampi keittoaika ja mielellään ajoitettuna niin, etteivät valmiit pavut enää joudu odottelemaan turhaan ennen ruokailua. Koko papukammon synty on oman teesini mukaan juuri siinä, että pavut keitetään liian kypsäksi ja sitten ne joutuvat odottamaan -> niistä tulee lötköjä, vetisiä ja kitkerän makuisia. Eli sama kun pastassa - tarkkaile ja maista. Kun papu on al dente, se maustetaan ja tarjoillaan.

Funtsailin, että noiden papujen pariksi olisi sopinut hyvin myös sweet chilikastikkeella maustettu kanafile tai kala. Täytyykin muuten mainostaa kun löysin lähikaupasta mielestäni tosi hyvää sweet chilikastiketta jossa oli kaffirlimeä: thai sweet chili with kaffir lime. Sopivan makeaa ja tulista eikä maistunut pahemmin etikalle - sitä voisi OIKEASTI käyttää dippikastikkeena tai kaataa vaan sellaisenaan riisin päälle. Kaffirlimetti maistuu kyllä selvästi. Tykkäsin todella.


Lampaan maustoin kareen kanssa tekemälläni kastikkeella - tykkäsin siitä niin kovasti. Laitoin ulkofileet maustumaan pussukkaan kastikkeen kanssa useammaksi tunniksi. Hyvissä ajoin otin fileet myös lämpiämään huoneenlämpöön. Ulkofilleen paistosta kerroin enemmän jo aikaisemmin, nytkin file paistettiin molemmin puolin kuumalla valurautapannulla öljyssä ja voissa. Paistoaika on n. pari minuuttia per puoli, mutta riippuu hurjasti fileen paksuudesta. Nämä tämänkertaiset olivat jotenkin pienempiä kuin yleensä ja aikaa taisi mennä vähemmän. Anna lampaan vetäytyä hyvin ennen leikkaamista!

Olin varannut 3 filettä, koska olivat niin pienen oloisia. Papuja oli kuitenkin niin paljon, että yksi file riitti hienosti. Näin minulle jäi vielä hyvinpaistettu lampaanfile myöhempää käyttöä varten :)

Papuja ja siitakkeita seesaminsiemenillä (2-3:lle)

300g papuja
2 dl siitakkeita
2 rkl seesaminsiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1,5-2 rkl balsamicosiirappia
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä
3 tl seesaminsiemenöljyä
1 rkl balsamicoa
1 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa

Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä. Todennäköisesti 8 min riittää, keitin 10 ja se oli liikaa. Maista papuja ja kun ovat sopivan al dente (eli hieman rapsakoita mutta eivät kovia) valuta vesi pois. Papujen kiehuessa voit tehdä kastikkeen valmiiksi. Sekoita pienessä astiassa öljyt, etikat ja hunaja. Maista seosta. Lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunan mehua.



Laita paistinpannulle pieni tilkka öljyä ja paahda seesaminsiemeniin hieman väriä. Kaada ne papujen päälle odottamaan, lisää pannuun öljyä, kuumenna se ja laita valkosipulit öljyyn. Kuullota muutama sekunti ja kaada siitakkeet sekaan. Paista hetki ja kaada pavut perään. Pyörittele pavut ja seesaminsiemenet valkosipulissa ja öljyssä kunnes kaikki aineet tasaisesti levinneet. Sammuta levy ja kaada papujen päälle kastike. Pyörittele kastike papujen ja sienien sekaan ja annostele papuja lautaselle.

Laita papupedille tarjolla oleva kana/kala/liha, tänään siis suikaloitu lammas. Kaaduoin vielä lopuksi pannuun jäänyttä kastiketta lampaan päälle vaikkei se kuvassa olekaan. Joskus tuo kuvaus ei ihan pysy mun vauhdissa mukana. Voit koristaa annosta vaikka miniluumutomaateilla, ne ovat aina hyviä ;)

1 kommentti:

Liina kirjoitti...

mut lammas on niin paljon tyylikkäämpää kuin kana :D
ihanalta näyttää ruoat :)