tiistai 20. tammikuuta 2009

Kierrätyskeittiön lihapullat


Lisäyksenä tähän myöhemmin: näistä lihapullista tuli jotenkin poikkeuksellisen hyviä. Tein loppujen pullien päälle perinteisen ruskean kastikkeen ja muhitin pullia siinä. Söimme siitä vielä pariin kertaan pullia muusin ja muiden lisukkeiden kansa ja ruskea kastike vaan paransi pullien makua entisestään. Harmitti, että loppuivat vaikka söimme niitä kolme kertaa putkeen ;)

Kaikkia jämiä on taas ihan hurjasti ja töissä meni poskettoman myöhään. Sienirisoton loppu päätyi tänään jauhelihan kanssa naimisiin ja he yhdessä muodostivat lopulta onnellisen liiton lihapullien muodossa.

Tätä söimme pastavuuan kanssa, mitä en vielä ole ehtinyt raportoida. Yrittäminen selvästi vie aikaa bloggaukselta :)

Risoton lopusta tulee tosi hyvää lihapullataikinaa. Se on todistettu tässä taloudessa moneen kertaan. Nyt tosin on huomattava, että lihapullista ei tällä tavoin tule täysin kauniin pyöreitä, mutta kyllä ne ksassa pysyvät kuitenkin. Maku kuitenkin on sitäkin parempi ja itse opin jo lapsena rakastamaan pehmeitä lihapullia superpallopullien sijaan. Niinpä tässä tulee yksi kompostikeittiösuosikeistani:


Risottolihapullat (4-6:lle)

400g jauhelihaa
n. 4-5 dl risottoa
2 kananmunaa
1 tl sinappijauhetta
4 rkl lehtipersiljaa pilkottuna pieneksi
1 rkl salviaa pilkottuna pieneksi
2 rkl vehnäjauhoa
mustapippuria reippaasti
1 rkl hunajaa
30-50 g sinihomejuustoa murustettuna
(3 rkl creme fraiche-smetana tai muun happaman kerman jämät :) )
pieni 1 tl suolaa
1 prk ruokakermaa
paistamiseen voita

Lämmitä uuni 180 asteeseen.Sekoita kaikki jauhelihataikinan ainekset keskenään tasaiseksi. Koska risotossa on niin paljon makuja sipulista ja juustosta, tähän ohjeeseen ei välttämättä tarvita kuullotettua sipulia lainkaan. Seosta kannattaa vaivata hetken, jauheliha muuttuu jotenkin taikinamaisemmaksi vaivauksen ansiosta.

Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää kunnon nokare voita (1 rkl ainakin per lihapullasatsi). Muotoile lihapullataikinasta pienehköjä lihapullia pannulle. Kun saat pannun täyteen, ala kääntää pullia lähtien ensin paistetuista. Lasta on hyvä apuväline, sillä saattaa saada kolmekin kerralla käännettyä ;) Voit kokeilla ennätystä! ;)

Kun pullat ovat jokseenkin kauniin värisiä molemmilta tai kaikilta halutuilta puolilta kaada ne uunivuokaan ja valele kermalla. ei ole tarkoituskaan paistaa pullia ihan kypsäksi, vain hakea niihin nätti väri. Kerma muuten kannattaakierrättää viimeisen paistinpannullisen kautta - siihen on kertynyt paljon ihanaa lihapullien paistinmakua. Ripottele päälle halutessasi vielä tuoretta rosmariinia.

Laita lihapullat uuniin n. 20 min kunnes ovat läpi kypsiä. Tarjoa haluamasi lisäkkeen kanssa. Ihan takuulla maistuvia.

Ei kommentteja: