torstai 26. helmikuuta 2009

Pieni alkupala parsastaNäin viikolla kun töistä pääsee kotiin usein aika myöhäänkin, niin kokkaajaa vastassa on jo sudennälkäinen perhe. Nälkä saattaapi kurnia omassakin masussa siihen malliin että silmissä sumenee. Jos haluaa laittaa mitään ruokaa, mihin menee tunti tai pidempään on ihan fiksu veto taittaa nälkä pois ja kerätä voimia pienellä alkupalalla.Tämä syntyi juuri tuollaiseen tilanteeseen. Valmistus on helppoa, mutta vaatii hyviä jämiä... ;) olen oppinut jättämään jääkaappiin pieniä jämiä kaikesta hyvästä, mitä käytän ruuanlaittoon. Niillä hyvillä jämillä voi sitten koristella tai muuten virittää arkisemmastakin sapuskasta herkumpaa. Eli vinkkinä kun laitatte esimerkiksi parsaa - säästäkää muutama parsa myöhäempään käyttöön. Tuosta yhdestä ainoasta parsanipusta jonka ostin viikko sitten, riitti kolmeen ruokaan:kulinaarimurulan haasteessa olevaan kana-munajuttuun, parsalisäkkeeseen ja tähän.

Käy tähän joku muukin salaati ja juustossakin voinee olla luova - Koko annos lähti kehittymään noiden säästämieni parsojen ja avatun serranopaketin ympärille.

Nyt muuten kokeilin saamaani vinkkiä parsojen siistimisestä: kokeilin taivuttaa parsaa tyvipäästä ja kas kummaa, se napsahti poikki kutakuinkin siitä, mistä olisin sen siistinyt veitsenkin kanssa. Niin että voin todistaa: parsa katkeaa siitä, mistä sen täytyy!

Alkupala parsasta (3:lle)

6 parsaa
150g mozzarellaa (1 pussukka)
60g radicchiota (eli sikurisalaattia, kaapista löytynyt kerän loppu)
6 siivua serranoa tai procuttoa
loraus vadelmaviinietikkaa
öljyä
mustaa pippuria

Siisti parsat ja huuhtele ne. Kääri jokaisen ympärille serrano tai prochuttosiivu niinkuin parhaaksi taidat. Irrota radicchion lehdet kylmään veteen kulhoon likoamaan. Kuumenna pannu ja lorauta sille kunnolla öljyä. Laita parsat öljyyn ja kääntele, kunnes saavat kauniin värin joka puolelta. yhteensä se vei aikaa n. 4 min. Pannulla paistamisen loppuvaiheessa pirskota hieman (ehkä n. 1 rkl) vaaleaa viinietikkaa parsojen päälle - minulla nyt oli tuota vadelmaviinietikkaa mutta mansikka tai joku muu "vaaleanpunainen" kävisi hyvin.


Asettele lautaselle huudellut ja liotellut salaatinlehdet, niiden päälle parsat ja revi mozzarella epämääräisen kokoisiksi möykyiksi pitkin lautasta. Pirskota päälle mustapippuria ja oliiviöljyä ja tarjoile.

Jos olet oikein voimissasi, tuohon olisi sopinut myös paahdetut pinjansiemenet ja vaikka auringonkukan versot. Mutta nälän karsimassa yksinkertaisuudesaan kokonaisuus oli minusta viehättävä.

2 kommenttia:

Martina kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta! Jospa tämän reseptin avulla minäkin uskaltaisin ottaa kevään missioksi tutustua parsaan hieman paremmin.

Nelle kirjoitti...

kannattaa kyllä - ei se niin paljon vaadi ja maistuu hyvälle :) Ja kun nipun jakaa tosiaan useampaan osaan, voi kokeilla mistä pitää eniten! :) Parsat ovat loistavia myö grillissä jahka tässä lumi sulaa ja grillauskelit iskevät päälle.