keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Oivalluksia, pohdintaa ja mainontaa


Jos joku nyt ajattelee kohta kuulevansa vastauksen elämän suuriin kysymyksiin, hän erehtyy. Valitamme pettymystä. Tällä kertaa Oivallukset kirjoitetaan isolla kirjaimella koska viittaavat pågenin uutuustuotteeseen Oivallus Subs.

Ostin niitä oivalluksen kuitupaloja joskus uteliaisuuttani ja tykkäsin että olivat hyviä. Niinpä kynnys tarttua tähän pussukkaan kaupassa ei ollut suuri. Olen nyt tehnyt niistä pikalounasta itselle ja yhden välipalan pikkumiehelle joka sinkosi tenniksestä suoraan partioon. Näistä tulee hyviä paniinin kaltaisia täytettyjä leipiä. jotka voi paistaa voileipägrillissä.Sen verran sanottakoon, että leivän pinta ei kestä kovin pitkää kuumennusta palamatta, että kannattaa säätää joko voileipägrilli matalammalle lämmölle tai jos omistaa yhtä antiikkisen voileipägrillin kuin me, nypätä töpseli pois seinästä kun leipä on hetken ollut grillissä. Niin juusto ehtii sisällä sulaa oikein kunnolla, eikä pinta pala niin helposti. Niin että näin (edelleen) sairastelevana reissuleskenä ollessa tuo on ihan pätevä lounaankorvaaja.

Kun perhe on poissa on muutenkin aikaa pähkiä ja pällistellä kaikenlaista. Mietin, miten vaikeaa välillä on yrittää noudattaa toisen reseptiä jos itseltä puuttuu osa perustietoa. Tekemällähän sitä oppii, mutta oli se nyt minusta hieman noloa, etten tajunnut, että vesihöyrytyspelti pitää ottaa pois uunista chapataa paistaessa ;) Tai että taikinajuuri pitää tehdä tiiviissä purnukassa (tästä ehkä raporttia myöhemmin). Mietin, miten paljon sitä itse jättää epähuomiossa sanomatta - kun kiireessä joskus kirjottelee reseptiä ylös ja pitää jotain asiaa täysin itsestään selvänä.

Blogeja selaillessa törmäsin tietysti tähän uutuuspalveluun foodyynkin. Tosi hauskan näköinen palvelu ja päätin tutustua siihen. Harkitsin jo, että voisihan sitä blogin sinnekin laittaa, mutta onneksi tulin lukeneeksi käyttöehdot. Vanhemmat aina opettivat, että pitää lukea se sopimus kunnolla, ennenkuin laittaa nimensä mihinkään. Niinpä sitten tulkkailin tekstiä ja seuraava kohta tuntui ajatuksena vähän vaikealta itselleni, joten jätin sitten linkkaamatta blogimme sinne:

"Asiakkaan toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Asiakkaalla. Sanoma Digitalilla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja uudelleenjulkaista korvauksetta muunneltuna tai alkuperäisessä asussaan Asiakkaan Palvelun kautta julkisille alueille (kuten keskustelufoorumit, kuvagalleriat, blogit) lähettämää tai välittämää aineistoa Palvelussa, sen markkinoinnissa, Sanoma Digitalin tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa."

Koko blogin sisältöä; reseptejä, pohdintoja ja kuvia ei minusta tunnu oikealta luovuttaa sinne käytettäväksi ja muokattavaksi missä tahansa liiketoiminnassa. Asian tekee tietysti vaikeaksi myös se, että tätäkin blogia pitää kaksi ihmistä. Lisäksi ihan kaikki kuvat eivät ole minun henkilökohtaisesti ottamiani, vaikka niitä lupa tässä blogissa onkin käyttää. En voisi siis edes luovuttaa muiden kuin oman sisällön oikeuksia eteenpäin. Tuontyyppiset käyttöehdot ovat minusta vähän hankalia, koska helposti blogin pitäjänä tulee sitouduttua asioihin joita ei täysin ymmärrä tai sitouduttua asioihin, joihin ei ylipäätään edes voi sitoutua.

Olen minä sinne pari reseptiä laittanut linkin välityksen kautta ihan mielenkiinnosta - paljonko liikennettä sieltä tulee? No, jos kuva on hieno, väkeä tulee enemmän. Nuo uudet reseptit vaihtuvat aika hitaasti, että kyllä sieltä hyvinkin 20-30 käyntiä ehtii tulla, ennenkun kävijävirta kuolee.

Tämä blogi syntyi alunalkaenkin omaksi iloksemme ja temmellyskentäksi kokeilevalle hulluudelle ja ajattelin pitääkin sen sellaisena. Ainakaan en halua pahaa mieltä ihan turhasta, eli jos käyttöehdot hankaavat, otan sen huomioon enkä laita sinne materiaalia, jota en halua luovuttaa. Käytännössä se kuitenkin estää blogin linkkaamisen palveluun.


Mutta sitten erääseen toiseen palveluun jota haluan suorastaan mainostaa! Osallistun kyseiseen palveluun myös itse yleensä säännöllisesti, mutta flunssaputken takia nyt on tullut taukoa. Veripalvelu kaipaa kovasti luovuttajia. Ilmeisesti nyt on pulaa luovuttajista, koska suuri osa sairastelee. Ajattelin, että jos joku on miettinyt että pitäisi, niin haluan kannustaa jotta menkää ny ihmeessä.

Pelkäsin verenluovutusta ihan kamalasti, mutta se on minusta niin hyvää ja kunnioitettavaa toimintaa, että haluan käydä siellä säännöllisesti (vaikka vieläkin vähän pelottaa, tosin täysin syyttä). Oma pelkoni johtuu siitä, että vaikka suonet näkyvät joo, minulla ne tahtovat "karata" neulan alta. Joskus opiskeluaikoina ihan tavallisen verikokeen seurauksena koko käsivarteni mustui ranteeseen asti, enkä saanut suuren verenpurkauman vuoksi kättä kunnolla taittumaan kun hoitaja joutui etsimään kyynärtaipeesta suonta uudelleen ja uudelleen ja..

Näin ei kuitenkaan ole koskaan käynyt verenluovutuksessa, vaikka olen tuon lieruvan suoniefektin takia normaalia vaikeampi tapaus. Ovat siellä todella ammattitaitoista porukkaa, saavat neulan kerralla paikalleen eikä verenpurkaumaa ole tullut lainkaan. Voin lämpimästi suositella luovutuksessa käymistä. Ottakaa se sitten vaikka itsensä voittamisprojektina kuten minä, saattepa päivän hyvän työn tehtyä helposti :) Ensimmäistä kertaa saattaa auttaa, että sopii jonkun kanssa menemisestään - ei tule luistettua niin helposti kun aika koittaa :) Verenluovutuksessakin saa muuten pikku purtavaa paikkaamaan sokerivajetta.

Oivallusleipään tuli tomaattituorejuustoa
mustaleimaa
kalkkunaleikettä
vihreitä oliiveita
aurajuustoa
(paprika ja chili olisi ollut myös pop)

Paista voileipägrillissä pari-kolme minuuttia, kunnes justo on sulaa.

7 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Tervehdys!

Kiitokset palautteesta - foodyn käyttöehtoja tulee varmasti hieman selventää. Blogien sisältöjen tekijänoikeus siis luonnollisesti säilyy bloggaajilla. Käyttö- ja julkaisuoikeuksilla viitataan vain oikeuteen listata ja linkittää bloginostoja foodyssä. Blogien sisältöjä (reseptejä ja kuvia) ei siis käytetä tai julkaista muuten.

Virpi P. kirjoitti...

Nelle, näitä sun pitkiä ja polveilevia selostuksia on kiva lukea. Varsinkin kun itse yleensä saan aikaiseksi vain lyhyitä postauksia ja kolmesanaisia kommentteja :) Ruokaohjeesikin ovat harvinaisen perusteellisia.

Mimmu kirjoitti...

oi, chili! milloin sait sadon valmiiksi? Meillä on kaikki chilit toistaiseksi talvilevolla.. :)

Nelle kirjoitti...

Tuomas, jos ehdot muuttuvat esittämääsi suuntaan, tutustun käyttöehtoihin uudemman kerran! Nyt ehdoissa mainittu muokkaus ja julkaisuoikeus on minusta liian laaja. Lisäksi en ihan ymmärrä myöskään sitä, missä menee raja mikä on vielä asiakkaan linktyksen kautta palveluun sasttamaa materiaalia. Eli jos linkitän reseptin palveluun, kuuluuko resepti ja sen sisältökin sen jälkeen sanoma digitalin käyttöoikeuden piiriin. Mutta jos selvennätte tuota niin se on hyvä. Nyt sanamuoto on niin lavea, että kattaa ainakin omaan makuuni ihan liikaa asioita :)

Nelle kirjoitti...

katriina: polveilevan hyvyydestä en tiedä, mutta kiva jos piristi päivääsi :)

Mimmu tosi sato indeed... :) kyllä ne oli kypsiä jo tuossa syksyllä mutten raakinut poimia niitä kun olivat söpöjä. Pääsivät sitten kuivamaan. Olen lahjoittanut suurimman osan taimia pois - yksikö minulla enää on itsellä. Se riittää ihan hyvin... :)

Mimmu kirjoitti...

Ei meilläkään oo täällä tällä hetkellä kuin kaksi habaneroa, mutta meidän chiliharrastajakaveri otti cayannen hoitoon. Keväällä saadaan häneltä luultavasti myös bolivian rainbown ja lemon dropin taimet.

Nelle kirjoitti...

noista chileistä voitki sitte raportoida tänne kuvia ja miten hoidatte, ehkä mäkin opin jotain niistä. En ole jaksanut oikein perehtyä ja paneutua nyt mihinkään rehuihin, orkideatkin on lähinnä heitteellä...