maanantai 23. helmikuuta 2009

Key lime pie - Uneliaan blogista lainailtua



Ostin purkin kondensoitua maitoa Bella Vanillan dulce de leche mielessäni, mutta sitten siitä tulikin Uneliaan kokin blogin mukainen key lime pie.



Löysin reseptin jo aikaisemmin ja harkitsin sen kokeilua, mutta sitten se jäi. Lisäksi olen halunnut kokeilla key lime pie - ohjetta jossa kakkua ei uuniteta enää.


Ilmeisesti ihan alkuperäisessä ohjeessa uunia ei käytetä kuin murupohjalle. Suomessa sellaisen piirakan vielä voi tehdä, kun kotomaisissa munissa ei ole salmonellaa joten kuumennus ei ole pakollista. En kuitenkaan löytänyt mitään hyvän ja luotettavan oloista reseptiä ja kun pastanjauhantaa -blogi oli tehnyt tuota samaa piirakkaa se muistui taas mieleeni.


En aio kopioida aineita tähän, koska tein sen juuri niin kuin uneliaan kokin blogissa. Olin hieman epävarma minäkin, mitä se paksuuntuminen tarkoittaa, kun tuntui että mitään suuren suurta muutosta ei tosiaan tilavuudessa tullut. Niinpä vatkasin vielä vähän lisää varmuuden välttämiseksi ;)

Piirakka onnistui kuitenkin tosi hyvin ja oli helppo valmistaa. Voin kyllä yhtyä kehujen kuoroon; kaikki syöjät kehuivat piirasta. Vein piirakan mukanani illallisille, jossa meitä hellittiin upeilla fondyillä (sekä juusto- että lihafondyyt) koko ilta, se sopi hyvin jälkkäriksi raikkautensa puolesta. Tosi makeaa siitä tulee, vaikkei siihen lisätä erikseen sokeria, että limeä voi laittaa kunnolla eikä siitä silti tule yhtään hapanta...



Sain raastaa kolme ja puoli limeä, että sain ruokalusikallisen raastetta ja 1 dl limen mehua oli n. 4 limetin mehu. kokeilkaapa vaan, hyvää on.

p.s. Hollantilainen söpö salaatti on hyvää, rapeaa eikä yhtään kitkerää.

p.p.s tykkään tosi paljon tuosta teeman kulhosta, se on ihanan monikäyttöinen.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi yksi mun kaikkien aikojen lemppariirakoista! Rakastan tuota piirakkaa ja sen ihanaa hieman kirpeää makua! Olen tehnyt sitä sekä vegaanisena että tavallisena ja sen on kyllä niin hyvää.Harmi vaan että tähän aikaan vuodesta täältä ei saa limejä,niitä oli vain loppuvuodesta. Ihana tuo salaatti tuossa kulhossa, kaunis kuva!

Anna kirjoitti...

Kivaa että tekin ootte tehneet tätä - Key Lime Pien ilosanoma vaan leviää! :) Tuo kuvassa oleva salaatti on tosiaankin söpöä, mukavaa kuulla miltä se maistuu, en olekaan itse vielä maistellut :)

Anonyymi kirjoitti...

Oijoi, limepiiraan teko on ollut mielessäni jo pitkän aikaa.. Tämä toi vähän lisäinspiraatiota!

Pasi Heiskanen kirjoitti...

Joissain ameriikankielisissä resepteissä valkuaisista tehdään marenkivaahto kakun päälle. Tästähän jää siis 5 valkuaista. Kokeilpaas seuraavaa:

Tee ensin valkuaisvaahto valmiiksi ennen keltuais-maitosokeriseoksen tekemistä.

5 valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl limen kuoriraastetta

Kaada valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja vatkaa niitä kevyessä vesihauteessa ihan pienellä vatkausteholla. Tsekkaile, kunnes sokeri on kokonaan liuennut valkuaisten sekaan. Nosta vatkaustehoa hiljalleen. Kun seos alkaa kiinteytyä ota se vesihauteelta ja vatkaa niin, että vaahto on kiinteää mutta levitettävää. Jäähtyessään se kiinteytyy aika nopeasti. Vaahto ei saa muuttu rakeiseksi, silloin olet vatkannut liikaa. Sekoita joukkoon limen kuoriraaste.

Tee keltuais-maitosokeriseos ohjeen mukaan ja kaada se esipaistettuun piiraaseen. Lusikoi valkuaisvaahto varovasti sen päälle ja eikn uuniin. Aika ja lämpötila ovat samat kuin ohjeessa.

Pasi Heiskanen kirjoitti...

Ainiin, ja siitä paksuuntumisesta. Kun keltuaisten sekaan kaataa kondensoidun maidon, ei mitään paksuuntumista pidäkään tapahtua. Vasta limemehu on se, joka aiheuttaa hyytymisreaktion maidon kanssa. Alkuperäistä key lime piirasta ei edes paistettu - hyydytykseen riitti kondensoidun maidon ja limemehun reaktio. Jossain vaiheessa piirasta alettiin käyttää hetki uunissa sen sisältämien kananmunien vuoksi - raaka kananmuna Floridan lämmössä oli ruokamyrkytysriski. (--- jostain olen tuon lukenut, en muista mistä ---)

Nelle kirjoitti...

Onnikoo: minulla on yksi keittokirja jossa tuon mainitsemasi tyyppistä valkuaisvaahdolla ryyditettyä versiota kutsutaan key lime ciffon pieksi? Olisikohan se sama, voisin tarkistaa:)

ja joo, tuo alkuperäinen resepti tosiaan ei uunitusta tarvitse, mutta ymmärtääkseni syynä siihen uunitukseen on salmonellavaara. Suomessa ollaan siinä harvinaisessa tilanteessa, että kananmunat ovat käytännössä salmonellavapaita ja niitä voi syödä raakana. Kaikkialla näin onnellisesti ei ole ja siksi piiras on etenkin ulkomailla hyvä uunittaa. :)

Nelle kirjoitti...

jep, key lime chiffon pie näyttää olevan, mutta tähän reseptiin ei laiteta sitä kondensoitua maitoa lainkaan, vain kermaa. (the new basics cooknook) Eli ihan samanlaisesta ei ollut kumminkaan kyse :) Jotain tälläistäkin pitää kokeilla, se valkuaisvaahto varmaan tekee täytteestä ihan suussasulavaa.