sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Smetanalla silattu "lohitartar" ja linssejä
Kaupassa tuntui, että haluan tehdä kalaa. Tartuin sitten tarjousloheen ja ajattelin, että teen siitä jotain vähän erilaista - en paista sitä uunissa vaan teen kalapihviä. Muistin, että televisiossa joskus tekivät kauniita lohitartareita teräksisellä reunusmuotilla, jolloin pihviä raakakypsytettiin hieman sitruunalla, koottiin se smetanalla ja paistettiin vain pinta tulikuumalla pannulla. No eihän minulla mitään muotteja ollut ja muutenkin näistä tuli enemmän " kevyesti paistettuja lohikuutioita" kuin mikään pihvi :)

Tämän pitäisi kuitenkin onnistua jos käytössä on reunusmuotti; kalamassa laitetaan reunusmuottiin ja laitetaan se jäähtymään ja vetäytymään kylmään ainakin 15-20 min niin, että smetana jähmettää kalan hyvin ja limetti raakakypsentää lohta. Sitten pihvi paistetaan muotteineen vajaa pari minuuttia per leikkauspinta ja muotti otetaan pois vasta lautasella, jolloin kala jää kauniin muotoiseksi. Kokeilen kyllä heti, jos ostan tuollaiset reunukset - ny kun massa oli vetäytynyt se oli selvästi niin jäykkää, että uskoisin sen pysyvän hyvin reunuksen avulla kasassa.Ihan hyvän makuista tästä tuli, vaikkei ulkomuoto näytä (yhtään) siltä, kuin televiviossa. :) Omaan versioonin laitoin myös jännittävää uutta maustetta, jota ostin kun kävimme jouluostoksilla - se ruohonjuuri kampissa on näppärästi sen lautapelit.fi:n vieressä, kun mies menee sinne... :) Joku on miettinyt... :)

Tämä uutuusmauste oli Sonnentorin kukka- ja mausteseos. Tuoksu oli hauskan aromikas ja mielestäni sopi hyvin lohelle. Taisteluani lohen kanssa en esitä tässä. Se ei mennyt ihan niinkuin piti - ei ihan huonostikaan, mutta selvästi vaatii vielä harjoitusta. Katselkaa mieluummin niitä, joilta se käy. Fileoinnin jälkeen kalasta poistetaan nahka ja nypitään fileestä sormin tunnusteltavissa olevat ruodot ja siitä tehdään pientä kuutiota.


Kalan ruodoista laitoin kiehumaan liemen, jota käytin linsseihin, mutta osan säästin jääkaappiin myöhempää keitostelua varten. Kaikessa yksinkertaisuudessaan liemeen tuli vain kalan ruodot muutama musta- ja valkopippuri sekä yksi linnunsilmächili. En jaksanut pilkkoa sinne mitään vihanneksia, mutten malttanut heittää kalan ruotoja poiskaan.

Tähän reseptiin ei kannata laittaa liikaa smetanaa tai limeä, ettei taikinasta tule liian vetinen. Silloin kalapihvi ei pysy kasassa vaikka tekisit mitä. Omanikin hajosivat, mutta se nyt oli odotettavissa kun tein niistä vain lämpäreitä pannulle, ilman mitään suurempaa hyydyttelyä pihvin muotoon ja ilman reunusta. Kalamassa ehti silti raakakypsyä sen parisen kymmentä minuuttia viileässä ennen paistoa.

Smetanainen kalapihvi (neljälle)

n. 1.3 kg lohen fileet (kirjolohi oli kyseessä tällä kertaa)
½ limen mehu
1 limen kuori
1 kevätsipulin varsi silppuna(tai kaksi jos on kovin pieniä)
n. ½ tl mustapippurirouhetta (tyhjensin vanhan purkinlopun, saattoi olla vähän potkunsa menettänyttä)
1 tl sonnentorin kukka-mausteseosta
1-1,5 dl smetanaa
suolaa

Sekoita kaikki ainekset massaksi ja muotoile siitä haluamasi kokoiset pihvit. Pääruokakokoisia tästä tulee 4 kpl. Nosta pihvit kylmään vetäytymään ennen paistoa.

paista pihvit nopeasti molemmista pinnoistaan, niin että saavat vähän väriä. Sopivat erinomaisesti yhteen aikaisemmin tekemäni laventelimajoneesin kanssa.


Tarjosin lisäksi linssejä. Olisin halunnut tehdä pelkkiä vihreitä linssejä, mutta ne loppuivat vähän kesken, niin jatkoin linssimuhennostani punaisilla linsseillä. Vihreä kardemumma sopi hyvin linssiseokseen.

Vihreitä (ja punaisia) linssejä vihreällä kardemummalla

n. 3-4 dl linssejä
1 dl valkoviiniä
½ sipulia (mulla oli punasipulia)
2 valkosipulin kynttä (suuria)
2 kokonaista vihreää kardemummaa
muutama ripaus caracole - mausteseosta (sekoituksessa on ilmeisesti korianterin siemeniä, mustapippuria, valkopippuria, linnunsilmächiliä ja jotain yrttiä - olisiko jeeraa? voi korvata korianterilla ja chilillä jos haluaa, ne ovat dominantit maussa)
(inkivääriä)
kalalientä
suolaa
pippuria

Laita silputtu sipuli ja valkosipuli pannulle öljyyn ja kuullota yhdessä kardemumman kanssa. Kun tuoksu alkaa irrota laita mukaan myös huuhdotut linssit ja kääntele hetki. Lisää valkoviini ja sen jälkeen pienissä erissä kalalientä. Lisää myös caracole - mauste (tai chili ja korianterin siemenistä murskattu jauhe). En mitannut tarkkaa määrää kalaliemestä, mutta linssejä kuten risottoa - lisäsin aina vähän vettä kerrallaan, sekoittelin ja annoin linssien imeä nestettä. varmaan sitä meni ainakin reilu puoli litraa. Lopetin, kun linssit olivat vielä ehjiä mutta kypsiä ja mukavan pehmeitä. Maustoin suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit laittaa mukaan myös jotain yrttiä, esimerkiksi korianteria tai lehtipersiljaa.

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Jännä ohje lohelle:-)

Nelle kirjoitti...

joo, täytyy yrittä keksiä jotain uutta tai uudenkaltaista siitäkin raaka-aineesta :)