tiistai 9. joulukuuta 2008

Sekalaisia vinkkejä - salaatti ja sen kastike


Tänään aamulla laitoin kotona soimaan Semmareiden Wunderbaum - levyn. Se alkaa laululla Taina ja koska tunnen hyvin kaksi Tainaa, en voi olla hymyilemättä joka kerta kun kuuntelen laulua. Mieleen tulee aina kaikkia hauskoja ja hassuja juttuja näistä ihanista Tainoista. Hauskaa on, että toinen tykkää kokkauksesta (paljon) ja toinen ei yhtään :)Tältä kokkauksesta enemmän innostuleeta Tainalta sain aikoinaan hyvän vinkin salaattien kastikkeiden osalta; salaatin kastike kannattaa tehdä kulhon pohjalle ensin, ja vasta sen jälkeen latoa salaattiaineet siihen päälle, eikä sekoittaa kastiketta ennen tarjoilua. Näin salaatin voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen odottamaan, kun laitat muuta ruokaa. Koska salaatin kastike on kulhon pohjalla, se on helppoa sekoittaa juuri ennenkuin salaattiin käydään käsiksi, eikä se silloin ehdi lötkistää salaatin lehtiä inhottavasti ennenkuin salaatti syödään.Salaatinkastikkeen reseptin osalta sain myös vinkkiä samasta osoitteesta. Yleensä teen sen siten, että kaadan vaan "sopivasti" hyvää öljyä kippoon ja siihen päälle etikkaa ja jotain mauksi. Tässä alla se, mitä tarjosin taannoin lampaan kanssa - pikkumies otti jopa lisää salaattia tällä kertaa ja kehui että se oli hyvää, ilmeisesti makea etikka oli hänen makuunsa. :)

Salaatinkastike

n. 0.5 dl oliiviöljyä (ehkä vajaasti)
2 rkl Rajamäen mausteista etikkaa (tai vaikka valkoista balsamicoa)
1,5 tl (ruokailuväline) täysjyväsinappia
mustaa pippuria myllystä
(1-2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna)


Sekoita kaikki aineet tarjoilukulhon pohjalla niin, että etikka rikkoo öljyn emulsioksi ja sinappi sekoittuu kunnolla. Maista ja lisää etikkaa jos haluat enemmän hapokkuutta.

Pilko kulhoon kypsää (kirsikka) tomaattia ja revi haluamiasi salaatinlehtiä päälle. Anna salaatin odottaa sekoittamatta ja sekoita kastike vasta tarjoillessa.


3 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Minä opin samanlaisen kastikkeen valmistuksen kulhon pohjalle yhdestä Peter Maylen kirjasta. Siinä viehättävä ranskatar opetti englantilaismiehelle, miten salaatti tehdään. Hän taisi sipaista ensin kulhon reunat halkaistulla valkosipulilla ja lisätä hiukan sitruunaa muuten samanlaisen kastikkeen joukkoon. Ihmeen hyvän maun saa tuolla tavalla arkisiinkin salaatteihin.

Nelle kirjoitti...

kuulostaapa viehättävältä :) täytyy kokeilla sitä valkosipulilla sipaisua :) Musta on tavallaan ihanaa oppia juttuja toisilta naisilta, kokemuksen kautta... :) Sitten ne muistot yhdistyy ihmiseen :)

Jael kirjoitti...

Valkosipulilla on minäkin sipaissut salaattikulhoa, mutten ole keksinyt kastiketta laittaa kulhon pohjalle, hyvä vinkki:-)

Tykkään laittaa tollaiseen kastikkeeseen vielä hieman makeutta, yleensä lisään pienen määrän hunajaa, tulee tosi hyvää.