maanantai 22. joulukuuta 2008

Lampaan paahtopaistia, mandariinisalaattia ja laventelimajoneesia

lampaan paahtopaistin valmistus
Yksi meidän perheen kestosuorikki tulee tässä; lampaan paahtopaistit. Näitä on laitettu grillissä kesällä ja pannulla talvella. Tässä niihin yksi, hyvin klassinen tapa valmistaa bää-bää priimakuntoon.

Lampaan paahtopaistit

2-3 paahtopaistia (yleensä 1 kunnollisen kokoinen riittää per ruokailija)
3-4 rkl oliiviöljyä
1 mieto punainen chili
3 valkosipulin kynttä
3 oksaa rosmariinia
2-3 dl punaviiniä marinointiin
mustapippuria
(balsamicosiirappia 3 rkl)Laita kaikki aineet kulhoon marinadiksi sekoitettuna. Kuivaa lampaat talouspaperilla ja laita marinadiin. Paras on, jos lampaat ehtivät olla marinoitumassa jääkaapissa yön yli, mutta hätätilassa pari-kolme tuntia riittää. Silloin niitä ei kannata enää laittaa jääkaappiin, vaan jättää lillimään marinadissaan keittiöön. Jääkaapissa yön yli uinuvat lampaat on hyvä nostaa heräilemään ja lämpenemään huoneen lämpöön pari tuntia ennen paistoa.

Jos unohdat ottaa lampaat ajoissa ulos, ota ne heti pois liemestä ja anna niiden lämmitä vähintään puoli tuntia leikkuulaudalla ennen paistoa, mieluiten kuitenkin lähemmäs tunnin. Liemi pitää lampaat kylmänä pidempään, joten nopeammin lämpenevät kun otat ne pois liemestä. Liemen muuten voi halutessaan kierrättää ja keittää vaikka punaviinikastikkeeksi.

Lampaat tarvitsevat kuumalla pannulla n. 2 min per puoli ja sen jälkeen laitoimme ne kuumalla pannulla 150 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Uunissa lampaat olivat 13 min. Tällöin niistä tulee roseeta, kun ne leikkaa auki. Jos laitat lampaat kylmään vatiin ja uuniin, tarvittava aika on todennäköisesti aavistuksen pidempi (muutaman minuutin, maksimissaan n. 20 minuuttiin asti). Lampaan pitäisi antaa vielä hetki vetäytyä leikkuulaudalla (tai lautasella) ennenkuin sen leikkaa auki. Jos sen leikkaa heti, lampaan nesteet pääsevät karkaamaan lätäköksi lautaselle...

lisäys 30.3.2010: Huomaathan, että paistimittari on kätevä apu paahtopaistienkin kanssa: paahtopaisteissa on isoja ja pieniä, isommat luonnollisesti vaativat pidempään uunitusta. Sopiva sisälämpö lampaalle on minusta ehkä jotain 63-65 asteen tienoolla, sisälämpö nousee vielä pari astetta sen jälkeen kun otat lampaan uunista pois, vetäytymään joten lammas ulos uunista vähän ennenkuin se on tavoitelämmössä.Mandariinisalaatti

haluttu määrä perussalaattia
1 mandariini per ruokailija
1 avokado kuutioituna
1,5-2 dl paahdetun sipulin lohkoja, joita jäi aiemmin tehdystä pastasta yli. Lohkoja oli n. yhden pienen sipulin verran.


Tee salaattikastike ensin ohjeen mukaan kulhon pohjalle. Nyt en laittanut täysjyväsinappia - vain (makeaa) etikkaa ja öljyä. Kaada avokadokuutiot salaatinkastikkeeseen ja pyörittele, että ehtivät maustua kulhon pohjalla. Revi päälle salaatinlehdet, ripottele sipulinlohkot (voit lämmittää niitä uunissa, jos ovat jääkaapista - niin minä tein!) ja kuori mandariini lohkoiksi. Sekoita salaatti ennen tarjoilua.

Tarjoa lampaat ja salaatti yhdessä laventelimajoneesin kanssa.

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ihana saada lisää lammasohjeita. vaikuttaa tosi herkulta!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Aah.. ihan mielettömän hyvännäköistä. Kuulun myös lammasreseptien keräilijöihin... :) mukavankuuloinen resepti.

Nelle kirjoitti...

Tämä on itse asiassa se tapa jolla ensimmäisen kerran söin lammasta ja se maistui hyvälle - nimittäin punaviinissä marinoituna ja runsaalla valkosipulilla. Silloin tosin kyseessä taisi olla jalka ja siinä oli myös vielä perinteisemmin kahvia. Mutta hyvää yhtä kaikki. Näin minä useimmiten sen lampaan laitan - helppoa, tosi hyvää ja onnistuu aina. Sisäfile ja ulkofilekin on palamisherkkiä mutta paahtopaisti on tosi kiitollinen ja mehevä syötävä :)