perjantai 5. joulukuuta 2008

Aamusmoothie ja appelsiinijuomaJos päivä ei ala aamupalalla, niin se alkaa aika huonosti. Ei sillä niin väliä jos aamupala onkin brunssi viikonloppuna, mutta hyvä aamupala selvästi kirkastaa synkimmänkin talviaamun ja saa porukan liikkeelle harmaasta unisesta vaeltamisesta miellyttävällä tavalla. Tällaiset mietteet mielessäni tein yhden aamusuosikeistani eli smoothieta.

Varmaan tähänkin on tarkempia reseptejä muualla, mutta yleensä nämä tulee tehtyä vähän sellaisilla suhteilla kun aineita sattuu kotona olemaan. Toivottavasti se on pikemminkin vapauttava ajatus kuin ahdistava - tätä on hankala mokata :)

Tässä nyt pari sellaista aamujuomaa, joita on tullut toisteltua monta kertaa. Myös näihin voi käytää jämiä - pieniä jogurttipurkin pohjalle jääneitä tilkkoja tai kesällä tuoreita marjoja. Myös joskus olen lorauttanut sekaan jotain "valiokeittoa", eli purkinpohjalle jäänyttä mansikka--tai mustikkasoppaa. Etenkin, jos smoothiesta tulikin sinä aamuna liian jäykkää, eikä se muusaannu blenderissä.

Mansikkasmoothie (kolmelle)

n. 4-5 dl jäisiä mansikoita (ks. kuva, hankala sanoa onko siinä nyt neljä vai viisi...)
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl jotain maustettua jogurttia (esim. sitrusjogurttia) TAI 1,5 dl tuoreita marjoja
1,5 tl vanilijasokeria
0.5 dl leseitä tai pellavansiemenrouhetta tai molempia sekoituksena

sekoita smoothie tasaiseksi blenderissä. Yleensä ladon aineet koneeseen vähän kerroksittain, mutta aloitan tuoreilla marjoilla ja jogurtilla, että blenderi jaksaa muusata jäiset mansikatkin. Sitten ajan pulssiohjelmalla kunnes seos alkaa jotenkin lientyä ja vaihdan sitten täydelle teholle. Sitten vaan juoma lasiin ja pillit perään. Jos muksuun täytyy saada tukevampi aamupala esim. päivän aikataulun takia niin tällä tavalla se uppoaa kuin huomaamatta :) Lisäksi voi tarjota vaikka leipää tai jotain ihania aamumuffareita.... mmm.. niitä voisikin tehdä taas joskus...

Toinen hyvä aamujuoma on itse asiassa peräisin niiltä ajoilta kun laskin painonvartijapisteitä - äiti oli mukana vartijoissa ja katselin vinkkejä hänen materiaaleistaan. Koska appelsiinia sai siihen aikaan syödä lähes rajatta (nykytilanteesta ei hajuakaan), jos sen söi kokonaisena taivuttelin sääntöjä ja tein sitten tällaisen juoman. Resepti on toki muuttunut ajan myöytä ja siihen on tullut muutakin, kun appelsiinia :) Tiesittekö muuten, että ihminen on luovimmillaan kun hänelle asetetaan melko tiukat rajat :)

Aurinkoinen appelsiini-mansikkajuoma (kahdelle iso lasillinen)

2 appelsiinia
1 verigreippi
5 mansikkaa (jäisenä)
0.5 dl leseitä (ruis, vehnä... maun mukaan)

Kuori sitrukset ja lohko ne sellaisenaan blenderiin. Lisää jäiset mansikat ja leseet. Sekoita tasaiseksi. Voit myös käyttää reseptissä mandariineija tai vaikka limen kuorta ja mehua lisänä - jos haluat enemmän happoisuutta.

Hyvää huomenta vaan sinnekin.

2 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Tehtiin aamulla smoothieta äitin kanssa. Vaikutus oli tosi piristävä, leivottiin lähemmäs 100 pullaa! :)

Nelle kirjoitti...

missä on kuva 100 pullasta?! :)