tiistai 2. joulukuuta 2008

Tähtianis-mangokakku retrolla itsenäisyyspäivän piparikoristuksella





Kuten sanoin, en ole ainoa joka täyttää vuosia tässä joulun alla. Lahjojen ostaminen ihmisille, joilla on jo kaikkea ja ylikin on aina hankalaa. Asunnot ovat keskimäärin täynä kamaa. Niinpä ajattelin, että annan lahjan, jonka voi syödä pois. Tein pienen kakun, johon ajattelin pikkujoulukauden kunniaksi tuoda mausteisia makuja. Pitkään olen miettinyt, että tähtianista voisi taas käyttää johonkin. Niinpä sitten tuumasta toimeen ja tähtianis-sitrussiirappia keittelemään:) Kakun väliin laitoin lisäksi magoa, kun sitä nyt oli. Ainakin täyttövaiheessa täyte maistui hyvältä, ehkäpä kuulen vielä juhlakalulta oliko kakku muuten heidän makuunsa.

Kakkupohja kannattaa valmistaa reilusti etukäteen. Pohja on niin haperaa ja suussasulavaa, että se hajoaa täysin jos yrität leikata sitä lämpimänä.

Tässä ohjeessa tein kakkupohjan täysin perunajauhosta, joten se sopii myös gluteenia vältteleville. Tein kakun hieman isompaan (n. 25-30cm halkaisija) kakkuvuokaan, halkaisin sen jäähtyneenä kolmeen kerrokseen ja joka kerroksesta painoin sitten pienellä, n. 20 cm halkaisijaltaan olevalla irtopohjavuuan reunalla juuri oikean kokoisia paloja irti kakkua varten.


Kakkupohja
4 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja siivilöi varovasti perunajauho-leivinjauheseos kananmuna-sokerivaahtoon. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakuvuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin keskitasolla 35 min. Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.



Tähtianis-appelsiinisiirappi
1 appelsiinin kuori ja mehu
1 limen kuori ja mehu
1 dl omenamehua
0.5 dl hunajaa
n. 4 rkl sokeria
2 tähtianista
1/2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä


Määrät siirappiin ovat silleen ohjeellisia, että tuosta tuli ihan hyvää, vaikka tuskin ne mitään optimaalisia määriä on. Useimmiten kun tulee kokattua enemmän ja vähemmän näppituntumalta. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes siirappi on muuttunut paksuksi ja suurin osa nesteestä on haihtunut. Tuosta määrästä siirappia jäi n. 1,5 dl. Siirappi oli niin hyvän makuista että sitä olisi voinut käyttää johonkin muuhunkin, mutta käytin kaiken kakkuun.

Voit siivilöidä siirapin kirkkaaksi, mutta itse päätin lisätä osan karamellisoituneista kuorenpaloista ja muutaman kardemumman jyvän vielä täytteeseen. En tiedä oliko se hyvä asia, jos ei pidä kardemummasta niin sellainen kokonainen jyvä voi olla ikävä yllätys hampaiden välissä :)


Täytteen ainekset n. 1/2 tuoretta mangoa soseena (en laittanut ihan koko mangoa, kun siinä oli kolhu)
n. 2 -3dl kermaa (vaahdotetaan)
2 liivatelehtä liotettuna kylmässä vedessä
tähtianissiirappia 1-1,5 dl




Täyte valmistetaan vatkaamalla kerma vaahdoksi. Kun siirappi on vielä kuumaa, sekoita liotetut liivatelehdet siihen, niin sulavat varmasti. Soseuta mango pienessä astiassa sauvasekoittimella - voit sekoittaa hieman jäähtyneen siirapin mangoon ja sitten koko seoksen kermavaahtoon. Itse lisäsin tosiaan niitä sitruksen kuoria siihen vaahtoon, ehkä kuulemme kommentin kakun syöjältä joskus että oliko se hyvä vai ei. Kuulemma kakku oli kuitenkin maistunut, sen verran sain jo vihjettä:)




Kakku kootaan kerroksttain; ensin pohja, sen päälle hilloa (jätin pohjan kastelematta kun kakkupohjasta tuli niin tosi pehmeää) ja täytevaahtoa. Kuitenkin
kosteus imeytyy tasaisesti lopulta ja pohjaan päin se valuu. Hillona käytin st Dalfourin granaattiomena-vadelmahilloa, joka on todella hyvää. Vain äidin omatekemä vattuhillo on parempaa :)






Muut kerrokset kostutin sitten n. 1-1.5 dl maitoa johon on sekoitettu aitoa vanilijasokeria. Sitten kakkukupuun ja ulos(siellä ei ollut pakkasta, mutta muuten viileää) 4-5h ennen koristelua.




Sitten kakun ympärillä ollut irtopohjavuuan reunus poistetaan ja kakun päälle voi laittaa hieman vanilijakreemiä tasoitteeksi. Olin laiska ja laitoin vaniljakreemijauheella ryyditettyä kermavaahtoa kun sitä oli. Pintaan kaulitsin turkoosin marsipaanin ja reunoille koristin ... umm... jotain :) Ei tullut ihan kauniisti, mutta pysyivät menossa mukana. Alareunaan halkaisin muutamia Annas pepparkakoreita, jotka ovat mielestäni melkein parhaita pipareita mitä olen kaupasta löytänyt. Yhden laitoin päälle koristukseksi ja kieltämättä koko kakku sai aika isänmaallisen retroilmeen - vaikkei se ehkä ollut alunperin ajatukseni. Retro kyllä (ruskea + turkoosi) mutta valkoinen kermavaahto sai aikaan suomenlippuassosiaation välittömästi ainakin allekirjoittaneelle.

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

nerokas koristelu tuo piapri keskellä. onnistuisi minultakin ja on mielestäni hieno!

Merituuli kirjoitti...

meilläpäin pipareita joskus kutsutaan piapreiksi ;)

Nelle kirjoitti...

mulla on paha tapa aina saada aikaan kirotusvihreitä ;) niin, että voidaanpa meilläkinpäin kutsua niitä melkein miksi sattuu... :)