lauantai 6. joulukuuta 2008

Itsenäisyyspäivän kunniaksi ammiaismuffarit mustikoilla, rahkalla ja sitruunalla





Ni niin siinä sitten kävi, että muhvelit valtasivet mielen ja kielen. Kävin läpi jäkaapin ja löysin puoliskan pakettia rahkaa (niitä isoja), sitruunan joka oli menossa pahaksi ihan just ja kaurahiutalepussin jämät. Niinpä tein tästä muffaritaikinan ja iloksenne jopa ihan mittasin paljonko mitäkin meni, ennenkuin taikina oli minusta sopivaa.

Nuorimies kömpi omasta huoneestaan silmät sikkaralla ja kajautti käytävältä ison "NAAM!". :) Muhvelia syödessään normaalisti kovin aamuäreä pikkumieskin heltyi ja totesi että "nämä ovat todella hyviä."

...Ja mitäs minä muuta kun myöntelemään - kyllä. Vaikka itse sanonkin, niin nämä tulivat todella hyviä; juuri sopivan kosteita, makeita ja maukkaita. Kaura ja sitruuna tukevat tosi ihanasti mustikkaa. Voin suositella näitä lämpimästi teekupposen tai vaikka smoothien kaveriksi.


Mustikkamuffarit

1,5 dl jäisiä mustikoita
1/2 sitruunan kuori ja mehu
225g maitorahkaa
1,5 dl sokeria
75g voita
2 munaa
0.5 dl kaurahiutaleita
0.5 dl ruisleseitä
2 dl vehnäjauhoja
0.5 dl ruisjauhoja
2 tl vanilijasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen (tai 200 asteeseen kiertoilmalla).



sekoita rahka, sokeri, leseet, kaurahiutaleet, sitruunan mehu ja raaste sekä hieman sulatettu voi keskenään (voi oli jääkaapista otettuna niin kivikovaa, että sulatin sitä hieman saadakseni sen sekaisin. Jos on huoneenlämpöistä voita niin ei tartte sulatella) . Lisää kananmunat.



Kaada mustikat kulhoon, johon olet mitannut muut kuivat aineet. pyörittele jäisiä (tai tuoreita) mustikoita seoksessa hieman ja lisää jauhot rahka-munaseokseen. Kääntele jauhot sekaan lusikalla, älä vatkaa tai muutenkaan sekoita yhtään enempää kun tarvis.



Taikinasta tulee kätevästi n. 7 isoa muffinssia, eli eivät juuri mahdu muffinssipeltiin jossa kuusi reikää. Olen tykännyt käyttää noita silikonisia muffinssivuokia, kun niihin muffinssit eivät tartu kuten paperivuokaan, eikä korkeampikaan muffari pääse leviämään mihinkään.

Paistoin näitä ihanuuksia kiertoilman kanssa ensin 10 min ja sitten otin kiertoilman pois ja paistoin vielä toiset 10 min, niin että muffinssit tuntuivat kypsältä ja näyttivät kauniille. Jos teet pienempiä muffinsseja tai käytät tuoreita marjoja, muffinssit tarvitsevat vähemmän aikaa kypsyäkseen. Pienet muffinssit varmaan kypsyvät n. 10-12 minuutissa, ja suuremmat tuoreilla mustikoilla ehkä vartissa. Vartin kohdalla nämä jäisillä mustikoilla ryyditetyt olivat vielä vähän pehmeän oloisia niin että lisäsin kokonaisaikaa 20 minuuttiin. Silloin tulivat juuri oikeanlaisia.

Anna jäähtyä hetken ennen kuin otat ne pois vuuasta, niin pysyvät parhaiten koossa.

7 kommenttia:

noeijoo kirjoitti...

Mukava kokkausblogi täällä, taisin tulla Omenapuun Katriinan kautta tänne. Voisin syödä jokaista laittamaanne suokaa ja kakkuja :) , kokkina olen vähän laiskempi.

Nelle kirjoitti...

heh, kiva kuulla :) Ehkä saat täältä jotain helppoja ideoita mukaasi. Meidän ruuanlaittofilosofia on kuitenkin just semmonen - tehdään mitä jaksetaan ja inspiroidutaan hauskoista ideoista. Monesti se ei vaadi niin paljoa, että ruokaan saa ihan uudenlaisen hengen :)

Virpi P. kirjoitti...

Täällä taas vinkkejä hakemassa. Nyt tarttui mukaan muffinssiresepti, kun kuulostaa luettuna niin houkuttelevalta. Jos saan pojan koirineen päiväkahville, tarjoilen näitä.

Nelle kirjoitti...

joo, olivat oikein hyviä :) Ainakin me tykättiin niistä kovin. Toivottavasti tykkäätte näistä sielläkin päässä!

Virpi P. kirjoitti...

Aivan nappiin! Taikina oli raikasta ja kirpeää, kun laittoi vähän liikaa sitruunaa. Juuri mieleeni.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin tahdon muffinsseja ja kaikkee, mulle ja tämä blogi korvamerkkeihin! :D

Nelle kirjoitti...

onpa kiva, että tykkäätte:)