maanantai 8. joulukuuta 2008

Yrttien säilytys kotona


Tämä on oikeastaan tälläinen pieni vinkinpoikanen, joka on tarttunut matkan varrelta mukaan. Varmaan jokainen yrttipenkkiä pitävä tämän jo tietääkin, mutta yrtit ja salaatit säilyvät jääkaapissa kaikista parhaiten, kun ne käärii kosteaan liinaan. Liinaa pitää kostuttaa aina välillä niin, ettei se pääse kuivamaan. Liinan voi vaihtaa välillä puhtaaseenkin, mutta ei sitä tarvitse tehdä kuin korkeintaan viikottain.

Kyllä, viikottain - koska tarkoitan että ne Todella Säilyvät. Kuvan yrtit ovat niitä, joita nappasin mukaani marraskuun alussa mökin penkistä kun kävimme laittamassa paikkoja talviteloille. Nyt yrttejä on jo toki paljon vähemmän, mutta käytän niitä edelleen ruuanlaitossa. Rosmariinit, timjamit ja salviat ovat säilyneet todella ihanasti tänne asti. Toki välillä jonkin yksittäisen oksan on joutunut heittämään pois, mutta ihan marginaalisesti. Ja nyt on jo sentään joulukuu hyvässä käynnissä. Ja edelleen näyttävät yrtit säilyvän - loppuvat varmaan ennenkun ehtivät pilaantumaan :)

Myös kaupasta ostetut lehtipersiljat, pinaatit, magoldit ja keräsalaatit kannattaa poistaa muovistaan ja siirtää kosteaan liinaan. Siten ne säilyvät jääkaapissa jopa parikin viikkoa rapeina ja hyvinä.

Joitain yrttejä voi pakastaakin - silloin kun kaupasta saa niitä isoja laatikoita puuvartisia rosmariineja ja timjameita olen jakanut niitä pieniin pakastuspusseihin ja laittanut pakkaseen. Sitten kun tarvitsen niitä ruuanlaitossa voin ravistaa pussista hieman jäätyneitä yritin lehtiä ruokaan. Maku on parempi kuin kuivatuissa, melkein väittäisin että tuoreen veroinen. Etuna tietysti se, ettei tarvitse koko ajan olla ostamassa uutta paketillista, eikä noita oksamaisia edes aina ole saatavilla...

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihana blogi!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos kommenteista blogissani :)

Siis tämä yrttien säilyminen on aivan uutta minulle, vaikka tuossa arvailit että kaikki varmaan tietää, niin ei ollut todella mikään turha vinkki tämmöiselle kokeilevalle kotikokille :) :) Kiitos :)