sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Pastaa toiseen kertaan: Fittataa, rucolaa ja punapippurihilloa
Pastaa jäi sen verran (ehkä 3 dl), että ajattelin pyöräyttää siitä aamulla fittatan. Fittata on tavallaan italialainen pyttipannu, johon voi upottaa näppärästi tällaiset edellisen päivän pastanloput. Yleensä pyöräytän fittatan siitä mitä on; tuoreet yritit ja tomaatit käyvät hyvin makua raiakstamaan ja juustonkannikoita voi laittaa tai olla laittamatta pinnalle. ei ole mitään yhtä oikeaa reseptiä. Kananmunia olen yleensä laittanut yhden enemmän kuin ruokailijoita on, paitsi jos ruokalilijoita on paljon ja pöydässä on seitsemän muunkin sortin aamupalakamaa. Fittata on hyvä lisäke myös brunssille.

Koska pastassa oli balsamicosiirappia, ajattelin että makea ja mausteinen punapippurihillo kävisi hyvin frittatan pariksi. Jos nyt ei satu punapippurihilloa olemaan, myös se balsamicosiirappi olisi käynyt tähän hyvin. Joku joskus sanoi että hänestä punapippurihillo maistuu lähes sweet chili - kastikkeelle. Minusta osa sweet chilikastikkeista on niin etikkaisia, etten halua niitä syödä paistamatta. Mutta jos nyt löytää hyvän ja pehmeänmakuisen kastikkeen, niin mikäs siinä - varmaan sekin kävisi! :)Pannulla oli tukeva kerros ankan rasvaa eilisestä paisto-operaatiosta - valuttelin sen talteen pieneen rasiaan, laitoin jääkaappiin ja pannulle jäi rasvaa, joka ei heti valunut pois. Ehkä sitä oli n. 1-2 tl. Siihen laitoin pastat ja aloin valmistaa :)

Fittata sipulipastasta
n. 3 dl eilistä pastaa lisäkkeineen
3 munaa
2-3 tomaattia kuutioina
n. 2 dl lehtipesiljasilppua
½ chilipalko silppuna
2 kynttä valkosipulia
0.5-1 dl maitoa tai ruokakermaa tai creme fraichea - mitä nyt sattuu olemaan
1,5-2 dl juustoraastetta (laitoin manchegon hieman kuivahtaneen palan raasteeksi)
ankanrasvaa (paistamiseen)

Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen ja valitse paistinpannu, jonka voit laittaa uuniin. Itse käytän tässä valurautapannua - se toimii etenkin kun on hyvin rasvattu. Jos uuninkestävää pannua ei ole, unohda uuni ja varaa niin iso kansi, etä saat peitettyä paistinpannun sillä.

Eli kuumensin pannun ja laitoin siihen ankanrasvaan pastat, valkosipulin, chilin sekä tomaattilohkot. Freesasin hetken ja lisäsin persiljasilpun. Sen jälkeen rikoin munat kulhoon ja lisäsin sinne kunnon lorauksen maitoa purkista. Sekoitin haarukalla munaseoksen rikki ja kaadoin sen pastan ja muiden pannulla olevien ainesten sekaan. Sekoitin vähän, keräillen munamössöä keskelle munakasta, jolloin hyytyvä munakasseos tekee munakkaaseen "röyhelöitä". Näin tekstuurista saa vähän mielenkiintoisemman. Lopeta ajoissa (kun munakasmassaa on vielä paljon raakana), niin että ei synny munakokkelia vaan munakas.

kypsennä munakasta n. 2-3 min liedellä. Tarkoitus on saada munakkaaseen kaunis pinta alapuolelle. Sen jälkeen ripottele päälle juustoraaste ja laita munakas uuniin tai peitä se kannella. Anna olla uunissa kunnes juustoraaste on sulaa.Ota munakas uunista, anna sen hetken vetäytyä ja leikkaa siitä sitten paloja joiden kanssa voit tarjota rucolaa, salaattia tai muuta vihannesta ja punapippurihilloa.

Ei kommentteja: