torstai 2. syyskuuta 2010

Jos metsään haluat mennä nyt... Eli alkupalaa metsästä!

metsä
Syyskuun ruokahaaste lähettää teidät rentoutumaan metsään. Tai lähimpään puskaan ja pientareen varrelle, ellei kunnollista metsää lähitienoolta löydy.

Jos kaatoluvat ovat kunnossa voit siis kokata karhua, lintuja tai muuta metsänelävää, poimia jokamiehen oikeudella marjoja ja sieniä tai enemmän kasveihin haksahtaneet voivat villiintyä villivihreistä. Olennaista haasteen osalta on, että menet ihan itse sinne metsään ja etsit haasteaineksen omin kätösin.

Ja ettei ruokahaaste muodostuisi liian työlääksi ja haastavaksi raaka-aineen määrän suhteen, päätin valita tyylilajiksi alkupalan. Näin ollen voitte mennä metsään kävelylle, ihastelemaan ja ihmettelemään syksyistä luontoa ja siinä samalla saattaa haasteruuan aines löytyä kuin itsestään.

kantarellit piilossa

Eli etsikää lähin metsä, puska tai pusikko riittävän kaukana autoista. Ottakaa mukaanne kuppi, koppa tai kippo ja mieleinen ase; sakset, noukkuri/poimuri, kivääri tai sieniveitsi. Menkää metsään vaikka viikonloppuna ja hengittäkää syyyyvään. Sitten katsokaa taivaalle, pensaisiin ja polunpientareille. Etsikää piiloleikkiä kanssanne leikkivä herkku, kesyttäkää se koriinne ja kantakaa kotiin.

Tervetuloa metsän aarteet! :)

mustikka


SÄÄNNÖT:

Syyskuun 2010 ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt (blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi). Jos haasteruoan resepti ei ole osallistujan oma, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.

Haasteruoka tulee kokata ja blogata 2.9.-23.9.2010 välisenä aikana. Ja tässä haasteessa on myös ruuan metsäinen raaka-aines hankitava omin kätösin tänä aikana (riittää että on mukana metsässä kun marjat/sienet/liha/lintu/villivihreä löytyy). Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen osoite tämän jutun kommenttilootaan. Haastevastaukseen kannattaa lukijoiden iloksi laittaa linkki (ohje) vastaukseen.

Ilmoittautuminen päättyy torstaina 23.9.2010 klo 23:59, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossani. Osallistuessasi annat luvan myös kyseisen linkin takaa mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön haasteruokien yhteenvetopostauksessa ja siihen, että kuvien kokoa saa muuttaa äänestysblogauksessa. Luonnollisesti suostut myös keksimään ja järjestämään seuraavan ruokahaasteen, mikäli voitat haasteen! :)

Syyskuun ruokahaasteen järjestäjinä jääväämme blogimme pitäjät sekä kilpailusta, että varsinaisesta äänestyksestä.

Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan 24.9.2010, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.

Äänestysaika päättyy 30.9.2010 klo 23:59. Jos äänestyksen päättyessä useammalla postauksella on yhtä paljon ääniä, arvotaan voittaja näiden postausten joukosta. Syyskuun ruokahaasteen voittaja julkistetaan 1.10.2010.

Syyskuun 2010 ruokahaasteen voittaja järjestää lokakuun 2010 ruokahaasteen. Aiheen valinta, säännöt ja aikataulu ovat hänen päätettävissään. Jos voittaja ei tee uutta haastetta 7.10.2010 23:59 mennessä haastevastaus siirtyy toiseksi tulleelle ja tasaäänitapauksessa arvon voittajan. Jos toiseksi tullut ei vastaa haaste siirtyy kolmannelle ja niin edelleen.

53 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

haksahtaneet...hmmm...:D

Kermaperse kirjoitti...

aww, vähänkö kiva haaste tällä kertaa! En kyllä siltikään oo osallistumassa, mutta odotan innolla, mitä muut saa aikaan :)

Tiia kirjoitti...

Aaapuaaa, nyt pistit pahan - eipä äkkiseltään tule edes mieleen, missä tässä on lähin kunnollinen metsä tai edes pusikko, jota ei käytettäisi yleisesti koiravessana :D Mutta katsotaan, ehkä minäkin vielä yllätän ja etsin sen!

Jael kirjoitti...

Olipa aika jännä haaste! Tähän en voikaan osallistua kun ei ole metsää ihan lähellä ja muutenkin ovat ihan kuivahtaneet tähän aikaan vuodesta...

Nelle kirjoitti...

Merituuli: kuka mihinkin haksahtaa... ;D

Kermaperse: hop metsään sinäkin - metsän maaperästä kuulemma haihtuu kemikaaleja, jotka poistavat stressiä! Ajattelin että sopisi itse kullekin (köh) tässä syyskiireiden lomassa:)

Tiia: luonnon antimia voi olla yllättävissä paikoissa: joku tuttu just sanoi, että viikissäkin oli vadelmia. Vähän koiran talutushihnan kantamaa pidemmälle kunmenee, löytää varmasti jotain käyttökelpoistakin :) Sitä paitsi sateen jälkeen metsä on puhdas ja tuoksuu ihanalle...

yaelian: voi ikävää ja minä kun jo ajattelin, että tämä nyt on ainakin kaikkien järjestettävissä ja raaka-aineen voi valita oman ruokasuunnan mukaan. Ja on muuten ainakin edullista, kotimaista lähiruokaa!

Kermaperse kirjoitti...

Metsään kyllä meen, mutta en siltikään osallistu haasteeseen :D. Ihailen mielummin muitten aikaansannoksia. Mutta juu, tää on kyllä hyvä idea haasteeseen.

Hannele kirjoitti...

Loistava haaste!

Ari Makela kirjoitti...

Hmm, mä käyn kehä ykkösen pohjoispuolella vain käydessäni plantaasilla. No, pikkuisen valehtelen.

Hyvä aihe, mutta vaikea minulle: olisin esimerkiksi erinomaisen lyhytikäinen sienestäjä. Pitää silti yrittää keksiä jotain.

Chez Jasu kirjoitti...

Hieno ja hankala aihe tosiaan! Kuinka nipoja ollaan? Lasketaanko villiintyneet omenapuut yms. leikkiin, jos ne löytyy ihan skutsista ;)

Nelle kirjoitti...

Kermaperse: hoho :D

Hannele: nyt vaan virittämään haasteruokia!

Ari: hetken mietin että laitanko pelkkä tatti: niissä ei ole yhtään myrkyllistä ja ne on helppo tunnistaa lakin pillistöstä. Millään muilla kuin tateilla ei ole samanlaista. Tateista vain yksi ainoa on pistävän pahan makuinen ja se on sappitatti. Mutta jos epäilee että tatti on sappitatti sen pillistöön voi hieraista sormeaan ja maistaa. Sen maistaa kyllä :) JA kun nyt avaudutaan niin mua haittaa ihan tajuttomasti että herkkutatteja ei myydä tuoreena MISSÄÄN. Tänään kävin herkussa ja sellossa eikä ainoatakaan.

C. Jasu: no mun idea oli, että metsään mentäisiin osittain fiilistelemään ja nauttimaan luonnosta nyt kun on vielä kauniita syyspäiviä. Sanotaan nyt vaikka, että Mielellään pysytään niissä metsän herkuissa. Toki ne omenat kannattaa talteen ottaa samalla reissua, mutta kannattaahn sitä tähyillä jos nyt jotain suomen luonnosta löytyvää olisi siinä puun juurella... :)

Ari Makela kirjoitti...

Luin tänään jostain, että herkkutatteja olisi myynnissä Kauppatorilla 29 €/kg. Ei ihan ilmaista sientä.

Mietä sienituntemukseeni tulee niin mä tunnistan varmasti kantarellin sekä punaisen ja valkoisen kärpässienen. Kantarellisato on käsittääkseni Etelä-Suomessa tällä hetkellä erittäin huonoissa kantimissa ja nuo kärpässienet ajattelin jättää väliin.

Ehkä mun pitää palkata tähän projektiin eräopas :)

Jytis kirjoitti...

Oijoi, pahan pistitte tosiaan! Mutta ajatus taustalla on todella hyvä.

Hmmmm. Ekana pitää löytää metsä. Aloitan sillä ja katsotaan miten käy :)

Nelle kirjoitti...

Ari: niin, no - ei ne herkkutatit niin hurjasti paina. Mutta on totta etteivät ole ilmaisia. Minusta on kumminkin vähän synti, että stokkallakin oli ties mistä kaukomailta lennätettyjä vaikka kuinka erikoisia sieniä, mutta ei kotimaisia kauden sieniä. Äiti juuri kertoi, että pohjanmaalla on ihan pilvin pimein tatteja! Mihin japaniin ne kaikki oikein menee... Vai mätäneekö ne sinne metsään... :(

Eräopas... Ystävä eräoppaanahan olisi ihan loistoidea - jos joku sieniä tai marjoja tunteva tuttavapiiristä löytyy...:)

Jytis: Se on hyvä paikka aloittaa:) Vinkkinä muuten, uudella maalla on aika paljon kaikkia ihania virkistysalueita, joista voisi löytyä paljonkin herkkuja. Katsokaa itseänne lähin vaikka täältä ja tehkää vaikka päiväretki viikonloppuna. Osa noista paikoista on ihan upeita.

Kaisa kirjoitti...

Pahanpa pistitte! Ei löydy täältäkään ihan läheltä metsää joten taitaa jäädä tähän haasteeseen osallistumatta :( Mutta mielenkiinnolla odotan, että mitä muut saa aikaiseksi ja käyn sitten itse kaupan kautta jos haluan kokeilla :)

Krisu kirjoitti...

Kiva haaste, vaikka voi olla hiukan rajoittunut valikoima, kun tuo pyssy puuttuu ;)

Nelle kirjoitti...

Karjalanpiirakka: no se voi olla tosiaan! :D

Täällä on nyt niin ihanat syyskelit että toivottavasti ihmiset lähtisivät ainakin käymään siellä metsässä. :)

Nelle kirjoitti...

Krisu: lyöttäydy jonkun metsästäjän matkaan - sen takia laitoin että riittää kun on paikalla metsässä. :) Voisi olla hieno kokemus oikeasti päästä mukaan johonkin sorsajahtiin tms.

Sitruunainen kirjoitti...

Oih, hieno aihe kuukauden haasteeksi! Multakin vaan puuttuu se metsä! :) Täällähän kasvaa tryffeleitäkin, mutta mun vainuni ei ole (vielä) kovin harjaantunut, heh! Eikä mulla ole sitä lupaakaan, siks toisekseen. Kastanjat tuli ensin mieleen, niiden korjuukausi on tosin vasta lokakuussa. Karhunvatukoista appi puhui hiljattain ja juuri kun innostuin pahemman kerran (sanoin säntääväni suoraa päätä metsään) kertoi hän niiden kasvukauden jo olevan päättynyt.

Jään innolla odottamaan, mitä muut bloggaajat saavat aikaan (jos olisin Suomessa (tai jos minulla olisi täällä auto ja enemmän vapaata aikaa) niin minä NIIN osallistuisin!).

Suomessa hiljattain lomailin, mutta taisi ollut inkkarikesä kuivattanut kasvuston niin pahasti, että mustikoita en saanut kerättyä kuin kourallisen. (Kotipihan pensaasta niitä löytyi rutkasti, toin ne tänne Italiaan ja pakastin, mutta niitä ei kai voi laskea metsästä kerätyiksi, eiväthän ne ole villejäkään?!).

Muille bloggaajille: Menkääkin sinne metsään, vaikka sitten sen susirajan taakse!! Pihlajanmarjoja ainakin on bongattu, kerätkää edes niitä niin saadaan uusia jännittäviä alkupalareseptejä! :D

Merituuli kirjoitti...

Täältä löytyy maistuva kalaruoka sienillä ja villikasveilla ryyditettynä, eli tattipaneroitu nieriä isomaksaruohopedillä .

Sitruunainen kirjoitti...

Lisään edelliseen:

Bloggaajat, menkää siis metsään: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Sienisesonki+on+parhaimmillaan+koko+maassa/1135259893204

;D

Nelle kirjoitti...

Merituuli: Hyvä haksahdus metsähallituksen puoleen, kertakaikkiaan! :) Ensimmäinen ruoka siis täten vastaanotettu! :D

Sitruunainen: Ooh, mä jo pelkäsin, että menikö mistiin kun joku oli kolumnissaan juuri tilittänyt kuinka ei ollut löytänyt yhtään sieniä. :) Nyt vaan himottaisi itseäkin sienimetsä! :)

Virpi kirjoitti...

Hyväksytäänkö jos vain pieni osa reseptistä on peräisin metsästä? Ei löytynyt kovin montaa sientä vaikka yritettiin (siis varmasti syömäkelvoksi tunnistettavia...).

Jos hyväksytään niin bloggailen oman haastevastauksen heti kun kotiyhteyden ääreen pääsen mökiltä.

Nelle kirjoitti...

Virpi: idea oli mennä metsään ja ottaa sieltä osa alkupalaan. Joten kelpaa, jos edes osa aineista on haettumetsästä nyt. :)

Oliko ihanaa olla syysmetsässä? :)Minä itse niin nautin siitä...

Virpi kirjoitti...

Jee! Muutamia hassuja rouskuja löytyi ja niistä alkupalan muun muasa valmistin, joten tosiaan osallistun kunhan en ole täällä kännykkänetin päässä :)

Ja juu, tänään oli täydellinen ilma täällä metsäillä; aurinko paistoi, hieman tuulahteli, ja oli kuitenkin reilusti yli kymmenen astetta lämmintä!

Virpi kirjoitti...

Peruspöperöä osallistuu syyskuun ruokahaasteeseen kermaisella sienialkupalalla:

Sienekäs alkupala

Nelle kirjoitti...

hyvä Virpi! Ihana metsäretkikuvaus ja mukavaa, että alkupala oli kelvannut myös kanssaeläjälle !:) Peruspöperön haastevastaus on näinollen vastaanotettu!

Kirsikka kirjoitti...

Villa Ainala Cuisinesta on retkeilty metsässä ja antimista kehitelty puolukkanappeja. Ihanaa syksyä kaikille! Kiva oli tehtailla alkupaloja.

petri hautala kirjoitti...

osallistun tällaisella tattisalaatilla syyskuun kilpailuun :)

http://tuulenhuminaa.blogspot.com/2010/09/tuore-tattisalaatti.html

Nelle kirjoitti...

Kirsikka: ovatpa nappisi kauniita!

Petri: aika mahtavaa, löysit vielä voikukkaakin!

Onnea kisaan molemmille!

Anonyymi kirjoitti...

No ollaanpas täällä nyt niin kaupunkilaista, kun ei ole metsää ja on kuivaa ja sitä ja tätä. Erinomainen idea, metsä olkoon uusi Stocka!

pinea kirjoitti...

Metsä se on Keskuspuistokin! Ja Espoo/Vantaa/Helsinki on täynnä metsiköitä...
Hauska aihe, mielenkiinnolla odotan haasteherkkuja :)

Hayley kirjoitti...

Happamia, sanoi kettu...

Täällä on hassuteltu pihlajanmarjahyytelöllä.

Nelle kirjoitti...

Mahtavaa hayley! Täytyy varmaan antaa pihlajanmarjoille uusi mahdollisuus - niitä ei vain ajattele mahdollisuutena usein. :)

Chez Jasu kirjoitti...

Kun sieniä ei siedä, kaatolupa on hyllyllä ja kala ei käynyt verkkoon, tuli tällainen:

Pihlajanmarjan makuinen lammastahna

Nelle kirjoitti...

C. jasu: Jopas ovat pihlajanmarjat löytäneet uuden kohteen; hienoa innovointia. Tällä reseptillä olet mukana ja onnea kisaan! :)

Hanna Takala kirjoitti...

Kuolonkalmaisissa tunnelmissa mennään: Kuoleman trumpetti -sipsit eli kourallinen mustia sipsejä.

Nelle kirjoitti...

HAnna: mahtavaa että selätit ötökkäkammon ja sait noin upeaa saalista! Onnea kisaan!

Maja kirjoitti...

Villa Sandi löysi eilen syksyn ensimmäiset suppilovahverot lähimetsästä. Niistä tuli aika perinteinen, mutta erinomaisen maukas alkupala, tällä osallistumme:

http://villasandi.blogspot.com/2010/09/sienimetsassa-ja-pieni-alkupala.html

Nelle kirjoitti...

Maja: tulen ihan hupsun onnelliseksi aina kun joku ilmoittaa ruuan tähän kisaan; metsässä on mukavaa ja ihanan herkkuleivän saitte tekin kokoon!

Onnea kisaan!

Nanna kirjoitti...

No sehän on sitten kiva lisä ittellekkin, jos tähän osallistumalla saa jonkun vielä hupsun onnelliseksi :) !

Siis osallistutaan!
http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/2010/09/tulipunainen-tattikeitto.html

Nanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Nanna kirjoitti...

Kyllä otti koville, mutta toivotaan, että nyt wörkkaa!
Tulipunainen tattikeitto

Nanna kirjoitti...

JESS!!!

Nelle kirjoitti...

Nanna: noniin! Mahtavaa, hienot orakkaatkin olit löytänyt. Ja mikäs syksyllä paremmin maistuisi kuin kuuma keitto. Onnea kisaan!

Anonyymi kirjoitti...

Luolanainen meni metsään ja pisti tattia tatin päälle: http://luolanainen.wordpress.com/2010/09/20/syyskuun-ruokahaaste-eli-metsasta-lautaselle/

Nelle kirjoitti...

Luolanainen: Tattista vaan! ... ja menestystä kisaan! ;)

Anzku kirjoitti...

Kauha kajauttaa haasteeseen Pienet tattipiiraat

Anonyymi kirjoitti...

Täällä vielä kuva-aineistoa metsästä ja tatista: http://luolanainen.wordpress.com/2010/09/21/syyskuun-ruokahaaste-osa-ii-metsa-kuvina-ja-the-tatti/

Mikko S. kirjoitti...

Kiitos kivasta haasteesta! hyvanmaunrajalla.fi lähtee myös eka kertaa mukaan porukan aivoriihen yhteisellä reseptillä, eli läpileikkaus metsään sieni-nokkoshyytelön ja sienisipsien muodossa.

Reija kirjoitti...

Tuulestatemmattukin meni metsään ja palasi tattikorillisen kanssa.

Ja teki tattitimbaalia, joka ei ihan metsään mennyt. :)
Tatti-porotimbaali

Nelle kirjoitti...

Näemmä työmatkalla käyminen on hyvä juttu, koskapa heti kun silmänsä välttää, kaikki ovat rynnänneet metsään! :)

Mahtavaa, Kilpailupostauksia alkaa olla jo hieno kasa, toinen toistaan luontokurmetimpia! :)

Ja minä, minä olen tosi mielissäni, että sain annettua näin monelle ja kenties mutamalle muullekin ruokahaasteen muodossa inspiraation metsäiseen elämyksen.

Ja mikä parasta, vielä tänään ehtii osallistua ja huomenna alkaa jännittävä äänestys! ;)

Onnea kaikille uusille osallistujille myös, mahtavia herkkuja olette loihtineen!

tei kirjoitti...

Mielenkiintoinen haaste. Taalta kylla loytyisi vahan metsaakin ja sielta kaikkea kivaa, kuten duriania, mangoja, inkivaaria, mutta kun ei ole virallista blogia enka enaa ehtisikaan osallistumaan.

Nelle kirjoitti...

Tei: jospa jotakin ;) Tuollaisessa metsässä on varmaan aika eri fiilis kuin syksyisessä suomimetsässä! :)