sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Sitruunajälkiruoka suklaalla ja mustapippurilla maustettuna

sitruunajälkiruoka


Joskus kauan aikaa sitten bongasin Bella Vanilla -blogista ihanan näköisen jälkkärin, jota on ollut tarkoitus kokeilla siitä asti. Me tehdään jälkiruokaa todella harvoin. Ehti siis jonkin verran vettä virrata vantaanjoessa ennenkuin sain aikaiseksi. Mutta hyvää kannatti odottaa, tälläkin kertaa.

Sen verran iski suklaan himo jälkkäriä tehdessä, että oli pakko tunettaa reseptiä lisäämällä siihen pala tummaa suklaata ja ripaus mustapippuria. Idean tähän sain Fazerin uudesta suklaapatukasta, jossa suklaaseen oli lisätty sitruunan kuorta ja vähän mustaa pippuria. Eikä muuta voi sanoa kun, että that hit the spot. Vielä kun jälkkärin kanssa juotiin hyvät espressot ja pienet limoncellot niin mitä sitä nyt ihminen muuta tarvitseekaan :) Mustapippuri ei tunnu mausta hurjasti, mutta minusta se jykevöittää jälkkäriä kivasti suklaan kanssa. Suklaana käytin Lidlin tummaa suklaata (J.D. Gross, Ecuador 70%), jossa on hieman appelsiinin kuorta mukana.

Jälkkäri on siis yhdistelmä kuohkeaa pintaan nousevaa kakkua ja sulaa sisustaa. Sitruuna muodostaa kiisselin joka jää kupin pohjalle kakun noustessa pintaan. suklaa jäi ihanasti näiden kahden välimaastoon ja suli sisällä hyvin. Niinpä jokaiseen lusikalliseen tuli hieman kakkua, kiisseliä ja ihanaa, sulaa suklaata. Tämä resepti on mielestäni yksinkertaisuudessaan todella viehättävä. Ei vaadi paljon aineita, helppo valmistaa ja maistuu ihanalle - kannattaa kokeilla. Kiitoksia vaan Bella Vanilla - blogin Rossanalle tästä reseptistä.

Koska illastimme kahdestaan puolitin alkuperäisen annoksen (6 kupillista jälkkärä). Puolitin lähinnä siksi, että aineet jakautuivat helpommin kahdella kuin kolmella. Otin siis tietoisen riskin, että jälkkäreitä tuleekin kolme kahden sijaan :) Koko taikina kuitenkin mahtui kahteen pieneen koko-kippoon ja ainakin me olimme niin ahneita, että söimme koko jälkkärin hyvällä halulla, eikä sitä ollut yhtään liikaa näinkään:) Enempää en tosin olisi jaksanut syödä.

Sitruunajälkkäri suklaalla ja mustapippurilla (2 pientä kokokipollista)

25g voita
1 muna eroteltuna
100g sokeria
25g jauhoja
½ sitruunan kuori ja mehu
1.1 dl maitoa
25g tummaa suklaata
mustapippuria
koristeluun kaakaojauhetta

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi erillisessä kipossa ja laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Toisessa kipossa vatkaa vaahdoksi sokeri, voi ja keltuainen. Kun aloitat tekemään tätä kannattaa voi tietysti nostaa kippoon pehmenemään jo hyvissä ajoin - sanon kun unohdan yleensä aina itse tämän ja sitten pilkon voita kipossa yrittäessäni nopeuttaa sen lämpiämistä :)

Sitten voivaahtoon lisätään jauho sekä sitruunan kuori ja mehu. Vaikka mulla onkin jonkinlainen epäterve kiintymys sitrusrautaan raastoin sitruunan tähän ihan raastinraudalla, että jälkkäriin ei tulisi pitkiä sitruunasoiroja vaan rakenne olisi ihan tasainen ja ihana.


Maitomäärä tuntui vähän pelottavalta verrattuna jauhojen määrään, mutta seos toimi hyvin. Jauhot tosiaan jaksoivat saostaa maidon ihan hyvin. Kun seos on tasaista sekoita valkuaisvaahto taikinaan varovasti. Lopputulos on tasainen, kuohkea vaahto (kuvassa yllä).




Jaa taikina kulhoihin siten, että kumpikin kippo tulee täytetyksi n. 2/3 korkeudestaan. Lisää sitten suklaan pala ja ripsauta mustaa pippuria. 2-3 kierrosta myllystä riittää hyvin (mulla on sellainen pieni kaupan mylly nyt joten laitoin kolme rouhaisua).

Sen jälkeen loput taikinasta laitetaan kanneksi suklaan päälle. Nosta kipot uuniin ja ajoita keittiökello havahduttamaan sinut 25 min kuluttua. Tällöin jälkkäri on kypsä pinnastaan ja sisältä kostea.

Tomuta päälle kaakaojauhetta ja halutessasi raasta lisäksi hieman sitruunaa. Tarjoa kuumana yhdessä kahvin (ja vaikka grapan tai limoncellon) kanssa.

6 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Tätä jälkkäriähän on ihan pakko kokeilla tuollaisen selostuksen jälkeen. Vaikuttaa mehevän talviselta ja jotenkin tuoreelta.

Söin vasta ravintolassa jälkiruoaksi valkosuklaakohokasta mustaherukkasorbetin kanssa ja nautin makujen erilaisuudesta: lämpimän kohokkaan pehmeys yhdistyneenä sorbetin pirtsakkaan raikkauteen.

Nelle kirjoitti...

No kannattaa kyllä kokeilla. Minusta elegantti ja hauska resepti - joskin nyt kun menin laittamaan sinne suklaata niin tuskin haluan tehdä sitä jatkossakaan ilman suklaata ;) Mutta mutta - hyvää oli joka tapauksessa:)

Jael kirjoitti...

Kuulostaa ylettömän herkulliselta. Muistankin näkeneeni sen Bella Vanillan blogissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana sula suklaa sydän. Voin melkein tuntea jälkkärin ihanuuden kielelläni.

Nelle kirjoitti...

joo, kieltämättä tämä oli onnistunut. Lisäksi se suklaa tuo vähän mieleen mud caken mutta tämä on paljon raikkaampi... Sitruunaa ei koskaan voi olla liikaa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Oih miten ihanan twistin keksitte tähän jälkkäriin. Mustapippuri ja suklaa kuulostavat todella veikeiltä!