sunnuntai 7. joulukuuta 2008

punajuuricarpacchio vuohenjuustotahnalla ja tähtianis-siiderisiirapilla




Olin ajatellut tehdä jotain punajuurista, nyt kun niitä ovat kaupat pullollaan. Lisäksi innostuin vielä joulukuun ruokahaasteesta (Sillä sipuli: Ruokahaaste joulukuulle 2008) - pitäisikö sitä kokeilla. Koska en ole ennen osallistunut tällaisiin, vaatiihan se vähän ajatusta millä sitä osallistuu. Niinpä sitten tein tällaisen melkein perinteiseksikin muodostuneen punajuuricarpachion twistattuna ihanalla vuohenjuustotahnalla ja mausteisella, makealla siirappikastikkeella joka kiusoittelee nälän esiin. Kyseessä on siis joulun alkuruoka, joka kelpaa myös kasvissyöjälle. Valinta oli kyllä ihan hirveän vaikeaa. Tein nimittäin myös aivan loistavaa lämmintä punajuurisalaattia pinjansiemenillä ja sitruunakastikkeella, mutta koska haasteessa haettiin nimenomaan kaunista ulkonäköä ja raikastavaa erilaisuutta niin päädyimme mimmun kanssa lopulta tähän reseptiin.


Päädyin punajuureen koska se on minusta hieno raaka-aine: se on makeaa ja aromaattista ja siitä voi tehdä vaikka mitä. Pelkkä rosolliin hyödyntäminen on minusta suorastaan noloa. Ainoa huono puoli on, että punajuurien keittäminen kestää niin kauan. Niinpä yleensä keitän aina ison kattilallisen punajuuria kerralla ja syömme niitä eri muodoissa sitten useampana päivänä sen jälkeen.


Vinkkinä punajurien keittoon: ota niin iso kattila, että siihen jää ainakin 5 cm tyhjää tilaa reunan ja kannen väliin. Lisäksi laitoin kattilaan ensin suuret punajuuret ja pienet päälle. Ei haittaa vaikka pienet ei olisi kokonaan veden allakaan - voit ottaa suuret pois kattilasta kun ne ovat kypsiä ja antaa pienien sitten vielä hetki kypsyä. En tullut katsoneeksi kellosta kauanko keittelin juureksia, mutta kyllä ne ainakin 2h kiehuivat hiljalleen. Älä jätä punajuuria yksin koko keittoajaksi vaan käy tarkistamassa välillä että punajuuret voivat hyvin. Koska punajuuret kannattaa keittää suhteellisen vähässä vedessä (kuorineen), vesi saattaa pitkään kiehuttaessa haihtua ja punajuuret palaa pohjaan. Etenkin jos hella on unohtunut liian suurelle.

Tuon paahdetun valkosipulin ja vuohenjuuston yhdistäminen tahnaksi on alunperin tarttunut silmiini jostain Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Ohjetta itseään en enää muista, vuosien mittaan olen muokkaillut siitä omannäköiseni. Tuo sama tahna käy hyvin myös viikunoiden kanssa vaikka voileipäkeksille tai pienelle alkupalaleivälle. Ollaanpa sitä käytetty sellaisenaan myös levitteenä leivän päällä ja pihvin koristuksena. Minusta se kumminkin tarvitsee päälleen ihan hippusen hunajaa tai siirappia, mutta se lienee makuasia. Pidemmittä puheitta itse reseptiin.


Vuohenjuusto-valkosipulitahna

4 paahdettua valkosipulia (voi laittaa vähemmänkin, jos haluaa 2 varmaan vähintään tarvitaan)
1 pötkö vuohenjuustoa (esim. soignon tms, olisiko yksi paketti n. 200g)
1 prk (200g) creme fraiche
suolaa
mustaapippuria
(salviaa silppuna, voi laittaa myös koristeeksi punajuurien päälle, mutta sopii sekaan tänne myös.)






Paahda valkosipulit 200 asteisessa uunissa n. 30 min kunnes sisusta on pehmeää. Anna jäähtyä hetki. Halkaise jäähtynyt valkosipuli kahtia leveimmästä kohdasta ja purista valkosipulinkynnet kuin mehun appelsiinin puolikkaasta kulhoon. Voit muusata kynnet haarukalla tai jos haluat tasaisemman lopputuloksen sekoita mukaan creme fraiche ja käytä sauvasekoitinta. Vuohenjuuston sekoitin hienoon soseeseen haarukan avustuksella, että mössöön jäi tekstuuria hieman. Lisää rouhittua mustapippuria myllystä maun mukaan (laitoin suht reilusti) ja ripaus suolaa.



Voit pursottaa tahnan kauniisti carpacchion päälle tai käyttää vaikka jouluisia piparimuotteja, jolloin saat vadille sydämiä, enkeleitä tai tähtiä... Voit myös vaan lusikoida raidat mössöstä viipaleiden väliin ja viisveisata piperryksestä:)






Siideri-tähtianissiirappi

1 prk (0.5l) siideriä (vahvaa englantilaistyyppistä kuivaa siideriä tai omenamehua)
1/2 appelsiinin mehu (tai n. 0.5 dl appelsiinituoremehua)
3 dl sokeria (voit laittaa yhden osan hyytelösokeria ja kaksi osaa tavallista niin saa paksumman siirapin, mulla ei vaan ollut kotona sellaista)
3 tähtianista
1 rkl maustepipppuria
1/2 rkl yrttisuolaa (vasta lopuksi!)
1 laakerinlehti
1 linnunsilmächili
(1 rkl kuusenkerkkäsiirappia laitoin kokeeksi, muttei oikeastaan maistunut, inkivääri olisi käynyt ehkä myös)



laita kaikki muut aineet paitsi suola kattilaan ja keitä siirappia kunnes nesteestä on hävinnyt n. puolet ja siirappi on sopivan sakeaa.

Lisää suolaa varovasti vain sen verran että makuun tulee hieman ryhtiä. Laitoin suolaa puoli tl mutta vähempikin riittää jos et halua kovin sweet and sour -fiilistä. Siirappia kannattaa myös maistaa keittelyn aikana, poistin tähtianikset jossain vaiheessa (melkein lopussa) kun minusta tuntui että ne olivat jo antaneet makua tarpeeksi. Niissä on kuitenkin aika vahva salmiakkisen tai lakritsaisen höysteinen anismaku, mutta se sopii hyvin salvian ja vuohenjuuston kanssa.

Siivilöi siirappi ja pirskota sitä carpachion päälle, laita loput tarjolle pieneen nekkaan tai pulloon, niin että jokainen voi listä sitä pöydässä maun mukaan.






Punajuuricarpacchio (kolmelle-neljälle)

3 suurta punajuurta kypsäksi keitettynä
4-5 lehtä salviaa
suolaa
siideri-tähtianissiirappia (tai inkiväärisiirappia (saa kaupasta) tai hunajaa jos et jaksa keittää siirappia itse:) )
vuohenjuusto-valkosipulitahnaa (ks. ohje)

Tähän sopii myös päälle loistavasti hieman paahdetut saksanpähkinät. Niistä saa myös jouluista näyttävyyttä. Meillä vaan miesväki on lievästi allerginen niille, niin jätin ne tästä pois. Mutta voit hyvin lisätä 0.5-1 dl saksanpähkinöitä hieman pannulla paahdettuna tuohon päälle ja sitten siirappia vaan koko komeuden ylle... Sopii ihanasti.

Suikaloi punajuuret ohuiksi kiekoiksi lautaselle. Jos haluat, voit pitää niitä lämpimänä uunissa ennen tarjoilua (n. 50-100 astetta max). Ennen tarjoilua koristele vuohenjuustotahnalla, salvialla, mahdollisesti saksanpähkinöillä ja tähtianissiirapilla. Tarjoile alkupalana tai vaikka kinkun lisäkkeenä ja rosollin korvaajana.

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

kerrassaan upea ruoka. onnea kisaan siskot!

Anonyymi kirjoitti...

Maiskis! Loistava punajuuriohje, kiitos. Mulla ei oikein vielä ole ollut ideaa joulukuun haasteeseen, voipa olla, että jää tällä kertaa väliin.

Nelle kirjoitti...

No kieltämättä aihe on minustakin hieman vaikea - herkkuosastoon kyllä löytyy ideaa, mutta kaikki kuitenkin haluavat jouluna myös niitä perinteisiä ruokia. Toisena vaihtoehtona mietin, että joulukaloista olisi voinut irrota joku kiva resepti jos en olisi nyt tuohon punajuureen tarrannut niin tiiviisti :)

Jael kirjoitti...

Aivan upea ohje, onnea kisaan!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana postaus! Tuo vuohenjuustotahna kuulosta tosi hyvältä!