perjantai 18. joulukuuta 2009

Kurpitsapyree butternut squashista



Tämä oli minusta hauska ruoka; söimme sitä kielen kanssa ja sitten viikolla myöhemmin myös falafelien kaverina. Se sopi siihenkin tosi kyvin. Oli ihan killeriyhdistelmä syödä falafeliä, vihreistä tomaateista tekemääni chutneytä ja falafelejä - tai no, sellasia kikhernepötkylöitä jotka maustoin tällä kertaa mustapekka - pippurijuustolla, valkosipulilla ja isolla kasalla lehtipersiljaa. Jotain semmosta - en mitannut tarkkoja määriä siitä, mutta sanonpa vaan, että oli hyvää tämän pyreen kanssa. Pyreen ohje siis GRV 2/2009 (kuten kielenkin ohje).



Butternut -kurpitsa tuoksuu melkein samalle kuin verkkomeloni. Vähän "mantelisempi" tai jotain se tuoksu on. Makukin on hauskan pehmeä, pehmeämpi kuin talvikurpitsassa. Jos näet näitä jossain, tätä reseptiä kannattaa kokeilla. Vähän pyrettä tehdessäni pelkäsin että a) jäähdyttääkö kylmä voi pyreen ihan liikaa tai b) sulattaako kuuma kurpitsa kokonaan voin ja lopputulos on lautasella lillivä kurpitsainen voiläjä. Kumpikaan skenaario ei toteutunut ja pyre onnistui ihan hienosti! Mitään muusiahan tämä ei paksuudeltaan ole, mutta erilainen, hieno ja hauska lisäke. Tykkäsin!



Kurpitsapyree (ehkä n. 6:lle)

1/2 talvikurpitsaa tai 1 butternut -kurpitsa (n. 700g mutta minun oli isompi, ehkä kiloinen)
2 keltasipulia
4 valkosipulin kynttä
1 dl kermaa (laitoin kyllä enempi kermaa, kun kurpitsaakin oli paljon, ehkä 1,5 dl?)
100g voita
1-2 tl suolaa
(1 tl sokeria - taisin jättää pois kokonaan)
ripaus valkopippuria myllystä
chilisuolaa (ei ollut alkuperäisessä reseptissä, mutta minusta sopii hyvin)

Kuori ja halkaise kurpitsa. Kuorin sen kuorimaveitsellä, kun en parempaakaan tapaa keksinyt. Yllättävän kivuttomasti meni, mutta talvikurpitsa ei ehkä kuoriinnu ihan niin helposti. Poista sitten siemenet kurpitsasta ja kuutioi n. 1x1 cm paloiksi.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sitten öljyssä sipulia, kurpitsakuutioita ja valkosipulia n. 5 min koko ajan sekoittaen, ettei kurpitsa ja valkosipuli pala ja saa juurikaan väriä.

Lisää kermaa vähitellen ja keitä kurpitsat kypsäksi asti hiljaisella lämmöllä. Alkuperäisessä ohjeessa käsketään lisäämään vettä, jos kurpitsa ihan kuivaa, mutta minä lisäsin vähän kermaa, kun kerran oli vajaa purkki ja kurpitsaakin vähän enemmän kuin ohjeessa.

Kun kurpitsa on kypsää, siivilöi kurpitsaseos. Säästä liemi ohejntamiseen, jos sitä tarvitaan (meillä ei tarvittu)


Laita kurpitsa ja voi tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla (tai chilisuolalla) Halutessa ohenna kermaisella keitinliemellä.


Lämmitin lopun vielä seuraavana päivänä uunissa niiden falafelien kaveriksi. 15 min 180 astetta ja vähän sekoittelua välissä. Hyvin toimi!

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Butternut squash on mun mielestä tosi hyvä kurpitsa,paremman makuinen kuin muut.Täällä niitä saa ympäri vuoden ja olen käyttänyt niitä muffineihin ja sellaisiin.

Nelle kirjoitti...

Olen syönt butternut squashia nyt vaan pari kertaa, mutta se on kyllä tosi hyvää. Sääli, että sitä näkee täällä kaupoissa niin harvoin.

Kari kirjoitti...

Kurpitsa on helppo kypsyttää uunissa, halkaistuna, kuori alaspäin, tunnin verran. Kuoret lähtevät kuin itsestään, eikä tarvitse keitellä.