sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Chutney vihreistä tomaateista karpaloilla, aprikooseilla ja hunajalla maustettuna

vihreät tomaatit

Kun mimmu kuuli, mitä olen tekemässä, hän pyysi kiirehtimään tätä reseptiä. Äidillä on kuulemma myös vihreitä tomaatteja, joista pitäisi jotain keksiä. Poimin ryytimaan tomaatit talteen jo viikko sitten, pakkasin ne pieneen eväspussiin ja laitoin jääkaappiin. Siellä ne pysyivät ihan hyvin vihreinä viikon verran. Kotoisessa kukkapenkissä olleet tomaatit olivat jostain syystä paljon hitaampia kypsymään ja lähes kaikki vihreitä. Niitä tuli kuitenkin aika paljon. Itse asiassa enemmän kuin oletin. Pelastin ne viikolla pakkasten alta ja tuijottelin niitä keittiössä pari päivää loppuviikosta, ennenkuin keksin mitä ihmettä niille tekisi. V on taas reissuillaan ja lapsikin lähti perjantaina omille teilleen. Niinpä viikonlopusta muodostui hyvä aika harrastaa tyttömäisiä juttuja... Kuten säilöntää? ;)

Lemon drop. Tältä näytän, siis.

Sain mimmulta ihanan kasan itse kasvatettuja chilejä; Aji Cristalia, Lemon Droppeja, Habaneroja, punaisia mietoja chilejä... ja olikohan pussissa vielä muutakin. Joka tapauksessa olen tyytyväisenä käynyt pussilla jo monta kertaa. Nämä kotikasvatteiset Habanerot eivät ole ehkä ihan niin tulisia kuin kaupan, mikä on ihan kiva - niitä voi käyttää huolettomammin. Makua kuitenkin riittää. Erityiesti käteni on kuitenkin käynyt kiinni tähän uuteen tuttavuuteen - Lemon Droppiin, jossa on hedelmäinen maku ja mukavasti poltetta. Ei liikaa, mutta sopivasti.

Mietin tomaattien kohtaloa jo jonkin aikaa sitten, kun selailin nettiä. Pastanjauhantaa - blogissa mainittiin, että olivat saaneet maistaa vihreistä tomaateista keitettyä chutneytä. En ollut ajatellut muuta, kuin säilöttyjä vihreitä tomaatteja ja chutney alkoi kiinnostaa. Minulla oli sitä testiin tullutta (eli sponsoroitua, en ostanut itse) rajamäen hunajaväkiviinaetikkaa - joka selvästi on tarkoitettu säilöntään. Chutney sitä paitsi vaatii makeutta ja tuumasin että se hunajainen etikka olisi siihen ihan omiaan.

Selasin sitten reseptejä BBC Good Foodilta, josta löytyi punaisille tomaateille tarkoitettu resepti ja toinen, vihreistä tomaateista joka olisi vaatinut yön yli suolauksen. Jokin kotimainen ohjekin löytyi, mtta päätin yhdistellä BBC:n ohjeita siten, että saan käytettyä kaapeista jotain sinne jemmaamiani aarteita.

Löysin pussin joskus ostamiani kuivattuja, sokeroimattomia karpaloita sekä avatun purkillisen siirappiin säilöttyjä inkiväärejä. Lisäksi ostin vielä aprikooseja, kun en löytänyt keltaisia rusinoita.



Tämä ei ole pahaa missään nimessä. Lopputulos on ihan hyvä, mutta ensi kerralla voisin kyllä laittaa tuoretta inkivääriä ja (ehkä?) vielä vähän enemmän chiliä. Ja sinapinsiemeniä, ehdottomasti! Oman chutneyni värikään ei ole yhtä hieno kuin pastanjauhajien kuvassa. Tähän kuitenkin vaikuttanee käytetyn sokerin laatu ja karpalot, jotka värjäävät kyllä seosta. Chutneystä tuli pehmeää ja hyvää. siinä on myös selvä chilikärki ja sivistynyt inkiväärin maku. Karpalo ja aprikoosi maistuvat seoksessa hauskasti. Kuitenkin minusta tuntuu, että keskeltä makupalettia puuttuu jotain. Maku jäi minusta aika miedoksi. Vihreä kardemumma ja/tai sinapinsiemenet olisivat varmaan tuoneet seokseen sitä kaipaamaani täyteläisyyttä. En vaan uskaltanut laittaa niitä, ettei mausta tule kaamea sekasotku. Kannattaa kuitenkin kokeilla sinapinsiementen lisäämistä ainakin ja ehkä vihreää kardemummaa. Sinapinsiemeniä laittaisin runsaahkosti, ehkä n. 1,5-2 rkl tuohoon määrään, kardemummaa 5-10 siementä.


Useimmissa resepteissä joita näin, ruskeaa sokeria tuli aika paljon ohjeeseen. Vähensin sokerin määrää, koska käyttämäni etikka on varsin hunajaista (50% hunajaa) ja inkivääri oli säilötty siirappiin. Inkivääriä pilkoin kattilaan melko paljon, koska sokeroitu inkivääri on selvästi miedompaa kuin tuore. Jos käytät tuoretta, puolita määrä. Etikan osalta jäin miettimään, olisiko määrää pitänyt lisätä koska etikasta puolet on hunajaa?

Ruskea sokeri loppui ja lisäsin sitten vielä lisämakeudeksi hunajaa. Hunaja olisi kannattanut lisätä ihan loppuvaiheessa, kun nyt oikein mietin. Antibakteerisena aineena se ei keittämistä tarvitse, eikä muutenkaan siitä pidä.




Chutney vihreistä tomaateista (n. 5-6 pienehköä purkkia)

1200g vihreitä tomaatteja
n. 500g (eli kolme suurta) sipulia
1 keltainen paprika
90g karpaloita
110g aprikooseja
2 hapanta omenaa
hieman reipas 2 dl rajamäen hunajaväkiviinaetikkaa
3 lemon drop - chiliä siemenineen(voit kokeilla jotain muitakin chilejä)
4 kynttä valkosipulia
5 1/2 stem gingeriä (sokeriin säilöttyä inkivääriä) ja kaada purkissa olevaa inkivääri siirappia 2-3 rkl mukaan tai pala tuoretta inkivääriä (lisää silloin sokerin määrää)
100g tummaa muscavado - sokeria
n. 50g hunajaa
(sinapinsiemeniä ja vihreää kardemummaa?)

Pese ja pilko tomaatit. Minä halusin suikaleita, joten tein sekä sipuleista että tomaateista ohuita/ohuehkoja "puoliympyröitä". Chilin pilkoin siemenineen, koska keittoaika on melko pitkä. Pieni omenat ja aprikoosit jos käytät niitä. Karpaloille ei tarvitse tehdä kummempaa.



Lisää kaikki aineet kattilaan ja keittele hiljaisella/keskivoimakkaalla tulella silloin tällöin sekoitellen. Tunnin keittelyn jälkeen seos alkaa sakeutua ja puolentoista tunnin kohdalla nestettä oli tosiaan haihtunut niin paljon, että tuomitsin sen valmiiksi.


n. tunnin keittelyn jälkeen chutney näytti tältä.

Kun chutney kiehuu, laita sillä aikaa säilykepurkit uuniin 100 asteeseen. Kääri ne ennen uuniin laittoa sanomalehteen, etteivät mene rikki. Anna purkkien olla uunissa n. tunnin verran desinfioitumassa. Korkkeja älä laita uuniin. Voit keittää niitä vedessä kattilassa ja huuhtoa jokaisen korkin viinalla ennen purkin sulkemista. Minä nappasin kaapista jallupullon ja lorautin sitä n. 3 rkl korkin sisään. Huuhtelin korkin ja kaadoin viinan pieneen astiaan odottamaan seuraavaa korkkia. HUOM! tarkista, että käyttämiesi purkkien kansien sisäpinnassa on muovikalvo, ettei etikka saa korkkia ruostumaan säilytyksen aikana.



Chutney pakataan kuumiin purkkeihin kuumana. Älä polta itseäsi - hyvä varustelu on kaksi kunnollista uunikinnasta, joilla kansi on hyvä vääntää kiinni, toisella kädellä purkista kiinni pitäen. Jätä täytetyt purkit jäähtymään pöydälle kaikessa rauhassa ennenkuin laitat ne jääkaappiin tai kellariin. Äläkä sitten pelästy kun purkit napsuvat seoksen jäähtyessä. Purkkiin muodostuu alipaine, joka vetää purkin kannessa olevan nypylän alas. Arvatkaapa ihmettelinkö illalla mistä tulee tuollainen ääni ennenkuin taas tajusin.

Avaamaton, huolella pakattu säilyke pysyy hyvänä viileässä pitkään. Tosi pitkään. Avattuna chutney säilynee herkullisena etikan ansiosta semmoisen kuutisen viikkoa.

Hmm. Mitä enemmän tuota chutneytä maistelee, sen paremmalta se tuntuu. Sinapinsiementen kanssa tämä olisi varmaan ihan loistavaa. Laitanpa tähän vajaaksi jääneeseen purkkiin vähän sinapinsiemeniä ja jätän jääkaappiin... Raportoin myöhemmin tulokset.

10.10.2009: Lisäsin sinapinsiemeniä avattuun purkkiin ja minusta makuun tuli sitä kaipaamaani täyteläisyyttä tosi kivasti. Olen nautiskellut chutneytä kotlettien kaverina. Kannattanee siis lisätä sinapinsiemeniä jo keittelyvaiheessa mukaan kattilaan. :)

p.s. Sekä Ameriikasta palannut V että kotiutunut A olivat sitä mieltä, että chutney oli erinomaista. Minustakin se oli parantunut purkissa viikon istuessaan. Kannattanee antaa siis hetken makujen tasaantua säilykepurkissa. Toimi jopa ilman sinapinsiemeniä:)

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihania aineksia tuossa chutneyssa;varmaan maistuu monenkin jutun seurana. Aah,nuo chilit näyttävät tosi houkuttelevilta!

Merituuli kirjoitti...

hah haa! samaa etikkaa käytimme mekin eilen vihreisiin tomaatteihin. mikä yhteensattuma! meillä vaan mentiin paljon yksinkertaisemmin. ihanalta vaikuttaa chutneysi!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: ihan varmasti sopii monen jutun kanssa, sinapinsiemeniä jäin ehkä vähän kaipaamaan.

Merituuli. yritin käyttää etikkaa jo aikaisemminkin pariin juttuun, mutta tähän se oiekasti sopi. olen kyllä niin balsamicojen ystävä, että tätä on hieman hankala käyttää muuhun kuin säilöntään...