perjantai 4. joulukuuta 2009

Kupponen kuumaa - eli mandariiniglögiä manteleilla


Pastanjauhajat kehuivat tuossa taannoin Blossan mandariiniglögiä. Sitä ei ole alkossa näkynyt, mutta mielessäni olen palannut tuohon mandariiniin nyt monta kertaa. V on tuonut matkoiltaan Pimm's winter Cuppia - brandypohjaista talvijuomaa joka on brittiläisten oma sekoitus jotain ja brandyä aavistuksella mausteita ja sitrusta. Voit kokeilla tähän jotain kotoisesta alkomahoolipuulaakista löytämääsi brandyä (tai vaikka konjakkiglögiä), muuta vain suhteita alkoholin maun ja vahvuuden mukaan. Tuskin tämä yhtä hyvää on kuin blossan tekele, mutta ei pöllömpää tämäkään. :)

Mandariiniglögiä manteleilla (kahdelle )

1,2 kupillista omenamehua
1 kupillinen Pimm's winter cuppia (25% alkoholia, joten vahvempaa kamaa vähemmän ja suhteessa enemmän omppumehua, ylipätään - maun mukaan)
2 mandariinia siivuina
2-3 tl manteleita
3-4 neilikkaa
kanelitanko
(tähtianista tai kardemummaa halutessa)
1 rkl appelsiininkukkahunajaa

Kiehauta mausteita, 1 mandariinin siivuja, manteleita ja omenamehua kattilassa niin, että käyttämiesi mausteiden aromi siirtyy omppumehuun. 5-10 min riittää, mutta jos teet isompaa määrää voit jättää liemen seisomaan vaikka useammaksi tunniksikin mausteiden kanssa ennen H-hetkeä. Makua vain lähtee mausteista enemmän liemeen, niin että niiden suhteellista määrää voi vähentää. Yhdestä kanelitangosta seisottamalla riittää hyvin makua reiluun litraan-puoleetoista omppumehua. Ja kanelitangon voi ottaa talteen, huuhtoa ja kuivata uudelleen käytettävksi.

Anna kiehumisen laantua ja kuuman mehun hieman jäähtyä ennen alkoholin lisäämistä. Näin alkoholi ei pala. Lisää hunaja. Kuumenna varovasti uudelleen kuumaksi, siivilöi pois mausteet, kalasta mantelit kuumalla vedellä lämmitettyihin mukeihin ja laita joka kuppiin koristukseski ja makua antamaan pari tuoretta mandariinin siivua.

Nauti ystävien seurassa.

p.s. silmiin sattui Maccan julistus kasvisruokapäivästä viikossa. Vähän huvitti - meillä on ollut jatkuvana tavoitteena pitää yksi kala ja yksi kasvispäivä viikossa. Se tuntuu tapahtuvan melkein yrittämättä - vahingossa. Ei mikään kova tavoite siis, myönnän, mutta ehkä sekin parempi kuin ei mitään.

6 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Se on ihailtavaa, jos kala- ja kasvispäivät tulevat kuin vahingossa. Olen itse huono kalakokki ja kun mies ei kasvisruokapuolesta oikein perusta (tyypillinen lihansyöjä kun on), niin kotioloissa tulee kokattua harvemmin kumpaakaan. Onneksi on työpaikkaruokalan lounas, siellä pyrin itse syömään sitten sitä kalaa ja kasvista :)

Nelle kirjoitti...

Virpi: No se, että V tykkää niin hulluna kalasta auttaa paljon. Kasvisruuissa olemme kyllä niin huonoja, että monestio ne kallistuvat juustoiseen suuntaan. Eli vegaanisissa mekin ollaan huonoja, vaikka esim Yaelianin reseptejä sekä kahvila vegaanin saavutuksia olen moesti katsllut ja tuumaillut että pitäisi kokeilla. Mutta minun onneni on, että perhe ei ole epäluuloinen ruuan suhteen.

-S- kirjoitti...

Ciao piiiiitkàstà aikaa. Mà hukkasin teidàn hetkeksi, kun tuli kiireità, mutta nyt vihdoin etsin teidàt takaisin kàsiini. Mielessà olette kyllà olleet...niin paljon on teidàn reseptejà tullut kokeiltua. Nyt ehkà jotain joulureseptejà alan tààltà selailemaan :D

Nelle kirjoitti...

-s- Heipä hei taas :) Kiva kun piipahdit - minäkin olen välillä käynyt kurkkimassa sinne teidän bloginne suuntaan. :)

Iloista joulun odottelua... :)

Inez kirjoitti...

Kyselin muuten minäkin Alkosta tuota Blossan glögiä, ja juurikin Pastanjauhajien innoittamana: sain kuulla, että Alkossa testataan sokkona glögiuutuudet, eikä tuo Blossan sitruksinen glögi ollut päässyt tiukasta testistä läpi! Lohduttelin sitten itseäni, että ei se sitten niin kauhean hyvää varmaan ollutkaan :)

Nelle kirjoitti...

Inez: lohduttavaa kuulla ;) Minusta tuntuu, että jatkan tunetusta vielä tässä joulun alla. Ehkä saan jouluksi kasaan oikein tajunnanräjäyttävän kombon. ;) Tai sitten en... ;)