lauantai 10. lokakuuta 2009

Ruisjauholla leivitetyt karpalokotletit ja aurinkoista porkkana-kidneypapupaistosta

kotletit
V on nyt ollut reissussa jo melkein kaksi viikkoa. Vähän taitaa olla jo ikäväkin, vaikka olen puuhannut töissä tosi mielenkiintoisten juttujen parissa. Lapsikin karkasi viikko sitten, joten häpeäkseni täytyy tunnustaa, että kuluneella viikolla ihan joka päivä ei ruokaa ole tullut laitettua. Töiden jälkeen on välillä ollut niin kuitti, että olen pohjaan palamisen estämiseksi kiehauttanut vedenkeittimellä kupillisen vettä ja sekoittanut sitten siihen lusikallisen misokeittotahnaa. Sitten unille.

Mutta koska tykkään ottaa eväitä töihin, terästäydyin yhtenä iltana ja tein itselleni herkkueväitä koko loppuviikoksi. Ja vaikka olen nyt syönyt näitä jo useamman kerran, ei kyllästytä. Aurinkokuivattu tomaatti on nyt selkeästi uusi karpalo, tai no... :)

karpalokotletit ja chutney

Sellossa ja muutamassa muussakin lihatiskillä varustetussa kaupassa näkee välillä talon omia kotletteja. Ne ovat (pelkästä) jauhelihasta tehtyjä pihvejä, joihin on sekoitettu mukaan mausteita ja yrttejä. Pinnaltaan kotletit on jauhotettu. Parhaimmillaan ne voivat olla tosi hyviä. Ostin joskus puoli vuotta sitten Finnoontien varressa olevasta K-marketista talon itse tekemiä lampaan kotletteja. Ihan hyviä olivat ja jäin miettimään, että sitä voisi itse pykertää myös jotain vastaavaa.

Jos ette pidä karpaloista, voitte kyllä manata mut maanrakoon kun olen nyt hurahtanut niihin kuivattuihin karpaloihin. Täältä niitä tulee taas, mutta josain vaiheessa nekin taatusti loppuu. Yhdistelmä oli hyvä, aurinkokuivattu tomaatti ja karpalo jauhelihan seassa on oikein maistuvainen. Jos karpaloita ei ole, mietin, että kävisikö tähän aprikoosi. Rusinat saattavat olla vähän turhan makeita.

Taikinaan tarvittiin lisäksi jokin tukeva, sitova maku. Minulla oli New Orleansista Rouva R:n tuliaisiksi tuomaa tabasco pepper saucea, jota käytin taikinaan. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä jotain muuta chilikastiketta tai vaikka worchestershire -kastiketta tai pihvikastiketta. Jotain makua syventävää soosia tämä kuitenkin tarvitsee.

Kotletin leivitin ruisjauholla maun takia (mutta myös, koska ruisjauho on terveellisempää kuin vehnäjauho). Ennen kaikkea halusin karpaloiden lisäksi vähän muutakin ryhtiä makuun. Muskottia meni taikinaan myös ihan antaumuksella. En oikein osaa sanoa paljonko tarkalleen, koska raastoin pähkinästä suoraan taikinan sekaan. Ehkä pari maustemittaa. Rohkeasti, mutta oman maun mukaan kannattaa tietty edetä.


Kotlettien pariksi tein kidneypapuisen porkkanapaistoksen. Paistos toimii myös loistavasti ilman herkkutatteja, mutta ripsautin täytekerrokseen niitäkin. Oikeastaan, ensi kerralla jätän varmaan tatit tästä pois, koska homman idea on kyllä nimenomaan timjamin, aurinkokuivatun tomaatin ja kidneypapujen varassa. Pelkästään aurinkokuivatuista tomaateista, timjamista ja valkosipulista muodostuu tosi hyvä makupari makeahkolle, muskotilla terästetylle porkkanalle ja pehmeille kidneypavuille. Kidneypavut tuovat ruokaan lisäksi mukavasti rakennetta.

Näitä herkkuja sitten olen kasaillut lounaslaatikkoon ja kiitellyt itseäni, että tuli kokattua: pohjalle porkkanapaistosta, päälle yksi kotletti ja mukaan olen vielä ottanut pieneen minigrippiin sitä tekemääni tomaattichutneytä. Se muuten tykkäsi kovasti niistä sinapinsiemenistä, että lisätkää niitä vaan mukaan, jos teette sitä. Koska chutneyssä on etikkaa, makeutta ja aavistus chilikärkeä kotletti, aurinkokuivattu tomaatti ja karpalot saavat kivasti lisäpotkua. Työpaikkalounas onkin sitten valmis - kippo mikroon ja kun ruoka on kuumaa, kylmä chutney minigripistä pihvin päälle.

Aloita tekemällä paistos uuniin kypsymään ja tee sillä aikaa kotletit.


Aurinkoinen porkkanalisäke kidneypavuilla (riittänee n. viidelle isompiruokaisellekin)

500g porkkanoita
3dl kermaa
1 muna
400g keitettyjä kidneypapuja huuhdeltuna
6-8 aurinkokuivattua tomaattia
150g kermajuustoa
1 lemondrop -chili (tai aji cristalia.. tai joku keltainen chili kaupasta)
1 valkosipulin kynsi
n. 2 rkl tuoretta timjamia (lisäksi voi laittaa lehtiperisljaakin jos on)
muskottia
maustepipuria
suolaa
(herkkutatteja)

Liota kidneypapuja vedessä vähintään yön yli ja keitä niitä puhtaassa vedessä n. 30-35 min. Voit myös ostaa valmiiksi keitettyjä purkkipapuja 2 prk. Kidneypavut eivät minusta ole mitenkään huonoja säilykkeenä, mutta minulla nyt oli kuivapapuja, joten käytin niitä. Punnitsin keittämäni pavut ja niitä oli n. 400g.

Kuori porkkanat ja keitä ne juuri kypsäksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Voit hyvin myös ostaa näin talven ja joulun lähestyessä kauppoihin ilmestyvää valmista porkkanasosetta. Mutta juurekset ovat nyt hyviä, halpoja ja minusta nistä tulee parempia kun itse keittää. Parhaita tulisi, kun keittäisi kuoret päällä ja sitten kuorisi, mutta näin arkikokkauksessa ei-vaan-jaksa. Hyvää se uusi, tuore porkkana on vaikka keittäisi kuorittunakin.

Sitten soseuta porkkana kerman kanssa sauvasekoittimella tai vaikka blenderillä jos tykkäät. Lisää seokseen muna, muskotti, suola ja maustepippuri. Sekoita mukaan myös n. puolet juustoraasteesta.

Laita puolet porkkanaseoksesta vuuan pohjalle, tee pavuista, pilkotuista aurinkokuivatuista tomaateista, silputusta valkosipulista ja herkkutateista sattumakerros vuokaan. Pilko sattumakerrokseen myös lemondrop chliä (tai keltaista chiliä tai aji cristalia...) ja riivi mukaan reilusti tuoretta timjamia ja jos nyt sattuu olemaan vaikka lehtipersiljaa, sitäkin voi laittaa lisäksi. Laitoin chilin rohkeasti siemenineen. Ei ollut liian vahvaa minusta. Voit ripsauttaa hieman suolaa ja maustepippuria myös pavuille.

Sitten peitä pavut lopulla porkkanasoseella ja ripota päälle loppu juustoraaste. Paista uunissa 190-200 asteessa n. 45-50 min, kunnes juusto on kauniin väristä pinnaltaan ja vuoka kauttaaltaan kuumaa.



Ruisjauhoilla leivitetyt karpalokotletit (n. 5-6 kpl)

700g naudan jauhelihaa
30g sokeroimattomia, kuivattuja karpaloita
n. 60-70g öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia ja 2-3 rkl säilöntäöljyä
n. 2-3 tl tabasco pepper saucea (tai esim. worchestershire - soosia - säädä määrää soosin vahvuuden mukaan, rohkeamminkin saa laittaa kuin tässä on ehdotettu)
1 tl suolaa
muskottia
maustepippuria
mustapippuria
(1 valkosipulin kynsi puserrettuna taikinaan, jos haluaa - minä en laittanut, mutta olisi se sopinut tähän ihan hyvin.)

Lisäksi:
ruisjauhoja leivittämiseen
oliiviöljyä
voita

Sekoita kulhossa kaikki taikinan aineet keskenään. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta siitä tulee tasaisen ja kiinteän oloista. Silloin kotletit pysyvät hyvin koossa.

Muotoile kotleteista pihvejä. Minä käytin apuna rengasmuottia, mutta käsissäänkin sen saa muovattua. Jos käytät muottia, aseta se leivinlaudalle, paina taikinaa tiiviisti muottiin, n. puoleen väliin asti. Sitten irrota muotti varovasti.



Laita ruisjauhot lautaselle ja pyöritä kotletit jauhoon joka puolelta. Kuumenna sitten pannulla kunnon kerros öljyä ja lisää vielä nokare voita. Paista kotletteja molemmin puolin n. pari minuuttia, tai kunnes ovat kauniin värisiä. Älä paista kuin pari kotlettia kerrallaan, että pannu ei viilene liikaa. Laita paisteut kotletit sitten uuniin 190 asteeseen, niiden paksuudesta riippuen n. 10-15 min, kunnes ovat juuri kypsiä, mutteivät vielä kuivaneita.



Tajoile heti tai mikrotettuna töissä tomaattipaistoksen, vihreistä tomaateista tehdyn chutneyn (tai vaikka makean salsan) kanssa. Tuo porkkanapaistos toimii muuten ihan sellaisenaankin kasvisruokana chutneyn kanssa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nauratti tuo" ja lapsikin karkasi...." ;D
Karpalot ovatkin ihania,minäkin olen aika hullaantunut niihin;täällä saa sokeroimattomia,omenamehulla makeutettuja ja tavallisesti makeutettuja sellaisia,joten valintaa riittää. Papupaistos kuulostaa kivalta! Ja jaksamisiin!

Nelle kirjoitti...

Yaelian , joo kieltämättä tuo kuulostanee hassulle;) Ei silti ole syytä lähettää poliisin etsintäpartiota perään - lapsi on turvallisesti toisessa kodissaan. :)Palannee tänne taas vuorollaan kun syysloma häämöttää...

Onpa mukavaa, että ihanaisia karpaloita saa myös sieltä. Niissä on niin omanlaisensa happamanmakea maku. Tykkään hurjasti.