keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Syysklassikko: puolikuivat tomaatit uunissa

puolikuivatut kirsikkatomaatit
Näin syksyn ja talven tullen kun tomaattien laatu heikkenee vähitellen, surullisesti kohti kelmeyttä on varsin oiva aika antaa niille tekoaurinkoa uunissa ;) Jotenkin kuivatut tomaatit vaan nousevat resepteihin kuin vaivihkaa iltojen pimentyessä. Kotikutoiset aurinkokuivatut tomaatit halkaistaan pellille, pirskotetaan niille öljyä sekä pippuria ja sitten unohdetaan tomaatit uuniin useaksi tunniksi. Kurtistuessaan tomaatit makeutuvat ja muuttuvat ihaniksi ja aromaattisiksi.

Valmiit tomaatit voikin sitten koota kippoon, riipiä pinnalle tuoretta timjamia ja tarjota lisäkkeenä, sekoittaa salaattiin tai koristella niillä aamupalaa. Jos ehtii. Meillä ko. tomaatit katoavat erittäin nopeasti. Hyvin samanlaisen reseptin löydät myös täältä. Ja sitten vaan uuni kuumenemaan n. 80 asteeseen...

yrttien kanssa marinoidut tomaatit

Puolikuivat tomaatit

kirsikka-, miniluumu- tai luumutomaattia
timajmia
muutama valkosipulin kynsi
öljyä
mustaa pippuria
suolaa

Halkaise tomaatit ja laita ne köllimään pellille leikkauspinta ylöspäin. Laita pellille muutama valkosipulin kynsi paahtumaan jos haluat - tämä ei ole pakollista, mutta kun valkosipulin paahtuneen kynnen säilöö samaan purkkiin tomaattien kanssa tomaatit maustuvat mukavasti.

Ripota tomaattien päälle vähän suolaa, öljyä ja yrttejä. Kuivatut yritit käyvät tähän hyvin, valmiit tomaatit voi sitten jälkikäteen maustaa tuoreillakin.

Anna tomaattien kuivaa uunissa n. 3-4h 80 asteessa. Jätä uunin luukku vähän raolleen, jotta vesihöyry pääsee uunista ulos. Raottamisen voi tehdä vaikka työntämällä pikkulusikan uunin oven väliin. Tomaattien kuivumiseen kuluva aika riippuu ihan täysin tomaattien koosta - isommilla tomaateilla menee pidempään. Mutta kärisvällisyys palkitaan.

Kun tomaatit ovat kurtistuneet ja jonkin verran kuivaneet, ota ne pois uunista, sekoita niihin öljyä, yrttiä ja syö pois. :)

p.s. kun oli puhetta mainonnasta, niin menkää esim. tänne ja etsikää sivustolta Krisse. Krissen löytäminen saattaa vaatia muutaman linkkivalinnan. Oli mainos tai ei, Risse on Loistava! Eli menkää ja painakaa Kriss... Eikun klikatkaa mainosta! (ja jos ei löydy, tässä suora linkki mainokseen)

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jeps, uuniin hidas lämpö tekee tosiaankin ihmeitä tomaateille :-)

Poropeukalo kirjoitti...

Itsekin kokeilin uunitomaatteja viime viikonloppuna ja vaikka ne eivat tarpeeksi kuivanneetkaan niin makua niissa kylla oli! Suosittelen :)

Unknown kirjoitti...

Kuivatut tomaatit ovat ihania. Itse sinnittelen vielä luomutomaattien voimin. Irtotavarana myytävät ovat edelleen maukkaita. Ne tavikset ovat kieltämättä jo käsittelyn tarpeessa.

Jytis kirjoitti...

Oi vitsi, mä oon kanssa haaveillut näistä! Jotenkin vaan sähköuunin päällä pitäminen monta tuntia tuntuu, noh pitkältä ajalta. Mutta hei, monissa ohjeissa olen nähnyt että tomaatteihin laitetaan myös balsamicoa, onko kokemusta siitä?

Nelle kirjoitti...

Yaelian ja poropeukalo: uuni tekee kyllä hyvää tomaatille. Eikös se ole vähän makuasia myös, kuinka pitkään näitä haluaa uunisa paahtaa :) Tietty sen verta tarvii että makeutuvat... :)

okriina: joo, luomut varmaan vielä maistuvat... Viikonloppuna tein ihan pelkkää lehtisalaattia lisukkeeksi pitkästä aikaa - sekä V että A totesivat että salaatti oli hassua - Olen koko kesän tarjonnut heille niitä avomaalla kasvaneita salaatteja, joita kaupasta on saanut. Mutos vesiviljeltyihin on aikamoinen. Ihan silkkipaperin ohutta salaattia... :)

Jytis: mökillä noita oli kiva tehdä. Meillä ei ole peruslämpöä siellä, niin että näin syksyllä kun menee, ensimmäisenä iltana on aika vilakkaa ;) takalla ja sähköllä kun lämmitetään niin uunia voi hyvin pitää päällä.

balsamicoa voi laittaa, toki! Jos käytän balsamicoa teen yleensa kastikkeen jossa on timjamia, balsamicoa (n. 1/3 balsamicoa tai max 1/2 ja loput öljyä) ja timjamia, mustapippuria sekä ripaus suolaa. Samanlainen soosi käy myös paahdettuihin paprikoihin. Tomaatit vaan minusta eivät tarvitse balsamicoa, niistä tulee niin makeita uunissa muutenkin :)

Hitsi mikä kiireviikko, onneksi on perjantai!

Jytis kirjoitti...

Kiitos vinkeistä!
Heh, olen itseasiassa käynyt viime viikkoina keskusteluja kesämökin hankkimisesta noin ajatuksen tasolla, uunikuivatut tomaatit taloa lämmittäessä menee heti mökin omistamisen plussapuolien listaan :)