lauantai 17. lokakuuta 2009

Intialaishenkistä munaskoisoa


Tein saman tyyppistä "munakoisomössöä" jo taannoin, mutten silloin kirjoitellut aineita ylös. Ei kovin näyttävää - eihän? Mutta helppoa ja hyvää. Tämä on ihan kasvisruoka, mutta mikään ei estä niin halutessa ruskistamasta tänne sekaan hieman jauhelihaakin. Näin syksyn tullen halu käyttää mausteita kasvaa jotenkin luontaisesti ja näitä intiajuttujakin tulee tehtyä useammin.

Mökillä ei ollut sarviapilan siemeniä, joten niitä ei tässä reseptissä ole. Jos haluat, voit paistaa munakoisot erikseen pannulla sarviapilan siementen kanssa kypsäksi ja yhdistää seokseen vasta n. 5-10 min ennen kuin pavut tai linssit ovat valmiita. Silloin saat koisopalat pysymään enemmän kuutioina. Olen tavannut laittaa munakoison kanssa yleensä mustapapuja, mutta niitä ei ollut valmiiksi liotettuna, niinpä käytin kaapista linssipussin lopun. Käytettäessä mustapapuja keittoaika on sen verran pitkä, että kannattaa joko keittää pavut valmiiksi tai laittaa munakoisot mukaan vasta myöhemmin. Muuten munakoisosta tulee ihan muusia. Tämä mössööntynyt versioni sai silti nälkäiseltä kriitikkoraadiltani A:lta ja V:ltä täydet pisteet.

A halusi opetella tekemään Intialaista...

Kävimme syysloman kunniaksi Kasnäsin kylpylässä pulikoimassa ja palatessamme takaisin olikin jo hurja nälkä, mikä rajoitti jossain määrin kokkailuun käytettävissä olevaa aikaa. Kylpylä oli sivumennen sanoen ihan kiva, mutta sauna oli outo; penkit olivat kaakelia ja ihan jääkylmät. Ylipäätään sauna oli jotenkin - hmm.. kolea? A oli palellut miesten saunassa ja todennut lakonisesti että: "nämä penkit voivat kyllä haitata liiketoimintaa" ;)

Hieno juttu oli, että A otti kylpylän terapia-altaassa ensimmäisiä oikeita uintivetoja ja pysyi pinnalla! Täällä veden äärellä se uintitaito kuitenkin on Iso Juttu.

Mökki, nälkä ja hieman pitkäksi venähtänyt uintireissu siis saneli tämän ruuan syntymistä.



Vaikka unohdin viikonloppuruuaksi suunnittelemani kurpitsan kotiin chilisuolalle sentään muistin käydä hankkimassa myllyn ennen saaristoon saapumista. Kävin Iittalan tehtaanmyymässä ostamassa Hackmanin myllyn. Mimmu kehui näitä myllyjä ja ihan hyvin se tuntuu rouhivan! Katsotaan sitten ajan kanssa, väsyykö koneisto. V kyllä sanoi, että se näytti ihan asialliselta, että toivo elää, ettei mylly ihan susi ole.



Ruuan kanssa voi tarjota vaikka naan-leipää ja raitaakin, muttei se pakollista ole, päälle voi mötkäyttää ihan turkkilaista tai kreikkalaista jogurttiakin. Lämmin paprikan maku, curry ja makea omena loivat ruuan pehmeän, mutta vahvan maun.



Intiahenkistä munakoisopataa (n. 4:lle)

1 iso munakoiso

3-4rkl öljyä
4tl mietoa curry-tahnaa
2tl garam masalaa
1 sipuli
2 omenaa, kotimaisia
1 punainen mieto chili
1rkl sinapinsiemeniä
1,5tl paprikajauhetta
1tl chilipastaa
2tl inkivääritahnaa
mustaa pippuria
8 vihreää kardemummaa
4 kynttä valkosipulia
1,5tl hunajaa

munakoisojen päälle/paistamiseen öljyä
(ja sarviapilan siemeniä, jos on)
500g tomaattimurskaa
ripaus chilisuolaa

1,5dl vihreitä linssejä
2 dl maustamatonta jogurttia

Lisäksi jogurttia tarjoiluun

Kaada pannulle öljyä. Voit paistaa munakoisopalat erikseen sarviapilan siementen kanssa, mutta minä laitoin mausteet öljyyn ja kun mausteet tuoksuivat, kaadoin sipulit sekä munakoisot perään. Munakoisoille valelin vielä vähän (oliivi)öljyä. Kypsyvät ilmankin, mutta öljy tietysti korostaa mausteita kivasti.


Kun munakoisot ja sipuli saavat väriä pintaansa, kaada sekaan kiuutioidut omenat, tomaattimurska ja huuhdotut linssit. Mausta chilisuolalla tai vaan suolalla. Peitä kannella ja hauduttele linssit kypsäksi, n. 20 min. Sitten tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman hunajaa. Jos maku ei ole tarpeeksi vahva voit vielä tarkistaa makua ja lisätä tarpeen mukaan chilisuolaa/chilitahnaa, paprikajauhetta ja currytahnaa. Kun maku on sopiva, sekoita mukaan 2 dl jogurttia ja tarjoile jogurttimöykyllä varustettuna.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen kuuloinen munakoiso"mössö"! Ja kiva pikku apuri sulla näyttää olleen mukana kokkaamassa..
Tuo Hackmanin pippurimylly on tyylikkään näköinen!

Nelle kirjoitti...

yaelian: joo A aina välillä pyytää saada osallistua kokkailuihin ja mikäs sen mukavampaa :)