lauantai 10. lokakuuta 2009

Pinaatti-ricottalasagne


Sisko teki tuossa taannoin ricottalasagnea talkooruuaksi. No, sehän oli niin hyvää, että pitihän sitä sitten demonstroida myös äidille. Tuunattiin vähän reseptiä äidin kanssa ja käytettiin hyväksi vielä viimeisiä kasvimaan anteja. Pinaatti, tomaatit, sipulit ja yrtit olivat ihan omalta maalta! Toiveissa oli vielä saada kalaakin. Ihanaa lähiruokaa. :) Ajattelimme, että tällainen melko pehmeän makuinen lasagne ei jyrää hentoa kalan makua. Aika oikeaan osuttiin ja lasagne oli herkullista kalan kanssa.



Pinaattinen ricottalasagne.


Valkokastike:

1-1,5 l maitoa
50g voita
n. 3-4 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl juustoraastetta (esim. emmental), osan voi säästää lasagnen pinnalle
mustaa pippuria
hippunen muskottipähkinää

Ricottatäyte

2 prk ricottaa
1/2-1 pkt pancettaa (italialaista pekonia)
2 dl parmesanraastetta
1 sipuli
pinaattia
2 porkkanaa
2-3 rkl pinjansiemeniä, paahdettuna
suolaa
mustaa pippuria
(vajaa purkillinen, pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja, tai maun mukaan)

Lisäksi

Lasagnelevyjä, noin puoli pakettia
pinnalle juustoraastetta

Tee valkokastike, aloita sulattamalla voi kattilassa, lisää voin sekaan jauhot, anna niiden ihan pieni hetki kypsyä ja lisää vähitellen maitoa koko ajan sekoittaen (vispilä on aika hyvä tähän hommaan). Keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 10-15 min. Mausta ja lisää juusto.


Hienonna sipuli ja pancetta. Viipaloi porkkana. Kuullota sipuli ja porkkana pannulla pancetan kanssa. Pancetta antoi ihanaa makua ricottatäytteeseen. Lisää lopuksi pannulle pinaatti vähän pehmentymään, sammuta levy. Paahda pinjansiemenet pannulla.


Sekoita kulhossa ricotta, paahdetut pinjansiemenet, sipuli-pancetta-pinaatti-seos, parmesanraaste ja mausteet. Mietittiin, että tähän olisi sopinut hienosti aurinkokuivatut tomaatit, mökillä niitä ei kuitenkaan ollut. Ensi kerralla kyllä kokeilen.



Voitele lasagnevuoka. Aloita lasagnen kokoaminen seuraavassa marssijärjestyksessä: valkokastike, lasagnelevyt, ricottatäyte, valkokastike, lasagnelevyt, ricottatäyte ja niin edelleen noin neljän kerroksen ajan. Viimeisten lasagnelevyjen päälle laitetaan vain valkokastike ja juustoraaste.

Paista lasagnea uunissa 200 asteessa noin 30 min.

Kuhafileet pannulla (n. 4:lle)

1 isohko kuha, eli kaksi kuhafilettä
1 kananmuna
1 dl ruisjauhoja, tai vehnäjauhoja, tai niiden sekoitusta..
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Kalojakin tuli, myrskystä huolimatta - tai sen takia? Verkot olivat siirtyneet yön aikana noin 100-150 metriä!

Pyydystä kuha, järvestä, merestä, kalatiskistä tai muusta vastaavasta. Tarvittaessa perkaa ja fileoi. Puolita hyvän kokoiset fileet, ripottele niiden päälle vähän suolaa ja sekoita loput suolat jauhoihin. Kasta fileet kananmunaan ja pyörittele ne jauhoseoksessa. Kuumenna pannu, lisää voi ja paista fileet pannulla keskilämmöllä. Lisäksi kaloille voi tehdä annoksen salviavoita. Oi, mitä herkkua!

Kala maistui kyllä ihanalle. Osa viehätyksestä tuli kyllä varmasti siitä myrskystä ja sateesta. :) Jotenkin tulee ihan liian harvoin laitettua kalaa, kotimainen kala on kuitenkin niin hyvää ja tuoretta.


Pieneksi salaatiksi tehtiin vielä persilja-tomaattisalaatti. Oman maan tomaateista ja persiljasta!

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaa tosi herkulliselta!

Nelle kirjoitti...

mielettömiä pinaatteja näkyy kuvissa! pelasta ihmeesä loput vailkka kostean pyyhkeeseen. Jos jääkaappiin ei mahdu, laita kylmälaukussa ulos. Mutta pullo-pari vettä ei ole huono idea kylmälaukussa. pitää mukavasti lämmön tasaisena!

Heli kirjoitti...

Voi, kuinka herkullisen näköistä lasagnea ja kalaa! Kyllä olisi maistunut minullekin! :)

Pahalapsi kirjoitti...

Hitsit miten hyvän näköistä lasagnea! Ricotan ja pinaatin yhdistelmää olen testannut aiemmin vain ohukaisnyyteissä, ja se toimi hyvin niissäkin. Pistän tämän ohjeen korvan taakse tulevia illanistujaisia ajatellen =)

Mimmu kirjoitti...

Yaelian, heli: Aikas hyvää tuosta tulikin. :) Pinaatti sopi mukavasti ricotan ja pancetan kanssa yhteen.

Insanity_: Kuulostaa hyvälle nuo ohukaisnyytit! :) Tämä sopisi kyllä hyvin illanistujaisiin, saa helposti ison annoksenkin kerralla.

Nelle: Joo pelastin kaikki mitkä sain ja näin illan pimeinä hetkinä taskulampun kanssa :D

Virpi kirjoitti...

Aivan loistava ohje tuo pinaattiricottalasagne! Ja hauskaa Nelle, että olit löytänyt mun blogiini myös! Jäänpäs kyttäilemään lisää hyviä reseptejä!

Nelle kirjoitti...

Virpi: tervetuloa vaan. :) Eiköhän tässä viikonlopun aikana taas tule muutama lisää kun saan nuo uudenseelannin menun reseptit aikaiseksi :)

Ne sinun merihenkiset kakut olivat niin raikkaita - ehkä jotain sellaista uskaltaisi joskus kokeilla..