maanantai 15. joulukuuta 2008

Miso - keittoa välipalaksi ja hieman pohdintaa keitoista
Kun olen olut itsekseen kotona, on eilen ja tänään tullut syötyä lähinnä Miso-keittoa ja ruisleipää. Lähinnä kai siksi, että kaikki muu on vienyt ajan eikä ole pahemmin ehtinyt ja jaksanutkaan kokkailla.

Täyttelin eilen internet -kyselyä , nyt keitoista ja sen yksipuolisuus suorastaan ahistututti vähän. Vastasin, että yleensä syön keittoa suurella lusikalla, mutta olisin halunnut lisätä, että on keittoja jotka mieluiten juon suoraan keittokulhosta tai jopa mukista. n. viiden valinnan perusteella minut rankattiin tomaattikeitoksi jonka pitäisi olla kai symboli jännittävälle kokeilijalle - mistä kohtaa tomaattikeitto on jännittävä? Bloody Marynä?:)

Minusta keitto voi olla ihanaa ja turvallista, vaihtelevaa ja jännittävää sekä kompostikeittiöstä taiottua pikaruokaa ihan riippuen siitä, miten, missä ja milloin keittoa nautitaan. Siksi keitto onkin minusta niin ihanaa, se taipuu moneksi raaka-aineiden, tarpeen ja keittäjän mukaan.


Tuo Miso on mulle sellainen ihana ja helppo pikaruoka; vedenkeitin kuumensi veden ja minä tyhjensin miso-keittopussin sisällön vajaaseen 2 desiin vettä. Sekoita, odota 2 min ja nauti.

Minulla on itse asiassa kolmea erilaista Miso-keittoainesta. Kaksi niistä on kuivatavaraa: Yutakan versio ja Sanchi - tuotemerkin vastaava annospussipakkaus. Suurin ero näissä kahdessa on, että Yutakan on tahnaa ja Sanchi kuivaa jauhetta. Ostin joskus Tokyokanista sellaisen ison levyn Misokeittoainetta ja se oli kyllä lähempänä tätä Yutakan tahnaa. Merkkiä en enää muista, siitä on jo aikaa. pakkauksena se oli vähän turhan iso - Misokeittoa ei nyt niin usein kuitenkaan tule syötyä vaikka se sinällään toimii myös loistavana kalaliemen korvikkeena jos tekee keittoja.

Yutaka on minusta näistä kahdesta parempi. Tahnassa on jopa mukana merilevän palasia, jotka tahnan liuetessa aukeavat ihan tunnistettaviksi merileväpaloiksi ja maistuvatkin ihan oikealle. Ei Sanchikaan nyt niin huono ollut, mutta sen pitää ehdottomasti antaa seistä se pari minuuttia, tai kuiva-aine ei ehdi liueta kunnolla ja keitto maistuu - niin, pussikeitolle. Lisäksi siitä jää ihmeellistä pikku hippua mukin pohjalle joka on paljon ikävämpi yllätys kun merilevän palaset...Sitten on tämä kolmas Clearspringin luomutuote, joka on ihan lasipurkissa. Se on vähän erilainen, siinä on mukana paahdettua riisiä. Se on myös ihan hyvää. On oikeastaan vaikea sanoa tykkäänkö tuosta merileväversiosta vai tästä enemmän. Ovat erilaisia ja sitten olen ehkä niin jo tottunut että siellä keitossa tarttee olla niitä merilevän palasia että niitä ihan kaipaa. Kyllä tämä tahna silti sen kuivajauheversion voittaa - ei epäilystäkään. Ostin itse asiassa lisää katkarapuja ja ajattelin, että viritän tästä jonkin katkakeitonkin jossain välissä...

Mutta ehkä sitä pitäisi taas joskus vaivautua ostoksille tuonne pääkaupunkimme loskaiseen ytimeen ja käydä katsomassa mitä ihanaa alan liikkeistä oikein löytyisi synkkää ajankohtaa piristämäään... Mutta tällainen raportti tällä kertaa. Ehkä tänään vaivaudun kokkaamaan jotain muutakin illalla kuin Misoa, avokadoa ja ruisleipää. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Itse nautiskelen misokeittoa useana päivänä viikossa, sitä on niin helppo pakata töihinkin mukaan. Siitä saa myös lämmittävää energiaa ennen urheilua, jota ennen yleensä vältetään syömästä raskaasti.

Itse lisään aina tuoretta silputtua purjoa tai kevätsipulia ja rikon mukaan vähän lisää levää. (Samoja levyjä kuin käytetään sushirullien valmistukseen). Herkkusieniviipaleet ovat äärettömän herkullisia, samoin kuin pehmeät tofukuutiot joita ei valmispusseissa ole. Tätä ihanaa täysin valkoista tofua muuten myydään markettien kuiva-ainehyllyssä japanilaisten ruokatarvikkeiden kanssa. Ei siis kylmässä kovempien normitofujen kanssa.

Kun tänne pääkaupunkiseudulle taas päädyt ja haluat maistaa kaupungin parasta misokeittoa, kannattaa suunnata Kauppatorin Nori Sushiin. Olen todellinen misofani ja lähes jokainen kaupungin vaihtoehto on tullut tarkastettua. Norin tarjoamassa Keitossa on mukana siitakesieniä ja maku on muutenkin ainutlaatuisen hyvä. Suosittelen!

Nelle kirjoitti...

jep, purjoa laitan joskus jos sitä sattuu olemaan... Kevätsipuli on kyllä hyvää. Pitää kokeilla joskus sitä mainitsemaasi keittopaikkaa - ichiban sushissa olen yleensä misokeittoa nautiskellut. Heillä on myös niitä tofupaloja sopassa - ei kylläkään siitakkeita. :)