perjantai 13. tammikuuta 2012

Menuvinkki viikonlopulle ja jämäkokkausta

sapas, aranchiniTäyden illallisen tarjoaminen I:n kanssa valmistellen on jonkinlaista suunnittelua vaativa jumppa johon jaksaa yleensä ryhtyä vain viikonloppuisin. Mutta kun sen vaivan näkee kannattaa annoksista tehdä vähän isompia. Näin sunnuntai-illallisesta riittää iloa vielä pitkälle viikkoon jämien muodossa.

V:n äiti miehineen tuli kyläilylle sunnuntaina ja tein "lunnerin" vanhoilla tutuilla resepteillä: alkupalaksi maalaisleipää ja sen kanssa maa-artisokkakeittoa. Pääruuaksi mascarpone-mantelirisottoa (vähän tähän tyyliin) sekä ankan rintaa ja koko komeuden lopetukseksi ranskalaista sitruunatorttua, joskaan en tehnyt siihen päälle sokeripeiliä vaan pursotin mascarpone-kermavaahtoa. Ei hupsumpaa niinkään :)

Keittoa voi lämmittää uudelleen, ankanjämät voi syödä wrapin sisällä salaatin kanssa, leipä kuluu aina ja risotosta voi pyöräyttää myöhemmin vaikka aranchineja, joiden sisään piilotetaan parin sokeripalan kokoinen mozzarellasydän.

Normaalisti aranchinit kuuluisi kuorruttaa leivänmuruilla, mutta kun ei nyt sattunut olemaan valmiina leivänmuruja ja murustaminen piti niin kovaa ääntä etten halunnut ottaa riskiä että I heräisi, tein aranchinieni päälle ohuen frittitaikinan tällä kukkakaalien friteerausohjeella. Tosin jätin kyllä cayannen sekä parmesanin pois ja laitoin pikkuisen enemmän kuplavettä, että sain frittitaikinasta sopivan ohutta pienen mandariinin kokoisten riisipallojen kuorruttamiseen. Ja sitten vaan uppopaistin semi-aranchinini kauniin värisiksi ja valuvasydämisiksi herkkupalleroiksi.

Aranchineja tuli aikamoinen kasa ja söimme niitä ensin dippaillen hyvään oliiviöljyyn ja balsamicoon. Jälkkäriksi kokeilimme aranchineja myös joululahjaksi saadun lakkahillon kanssa. Yhdistelmä muistutti itse asiassa hämmentävän paljon kahvipöytäklassikkoa leipäjuustosta ja lakkahillosta. Mutta erittäin positiivisena versiona.

Tällä tavoin yhdistelmää voisi melkein luonnehtia jo spakseksi - ainakin jos riisipallon sisään laittaisi vaikka kotimaista leipäjuustoa. Hm - voisikohan jälkkäripallon tehdä myös riisipuuron lopusta - miksipä ei?

Tässäpä siis pieni vinkki meidän suunnalta viikonlopun menuun - ja sitten sitä seuraavaan arkeen. Jämäruoka on usein ihan parasta. :) Ihanan rentouttavaa viikonloppua kaikille toivoo Nelle ja pienenpieni apukokki I Beebs.

1 kommentti:

Riitta kirjoitti...

Kiitos lonaasta, joka oli tosi maistuva ja tasapainoinen! Apukokki J sai ankan rinnat täydellisen punertaviksi:) Ruoka oli myös keveähköä, jota nyt kaipaan. Italiassa tuli syötyä joka päivä viikonloppumenu, vä'hintään 4 ruokalajia, uudenvuoden aattona 8...