keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Rikkaiden madeirasipulien kohtalo...

vuohenjuustouunileipä

Kun tein Top chef - kateenkorvaa, ensimmäisestä yritteestäni jäi yli kipollinen madeiravoilla, timjamilla ja rusinoilla maustettuja uunisipuleita. Olin itse asiassa hyvin tyytyväinen aromaattisten sipuleiden olemassaolosta viikolla, kun eräänä kiireisenä päivänä loihdin niistä pienen lounasleivän minulle ja sinä päivänä myöhemmin toimistolle kiiruhtaneelle V:lle.

Kun kaikki muut ovat karpanneet niin meillä on syöty leipää. Oikeastaan aika hassua, kun meilläkin suht hiilaritietoisia yleensä pyritään olemaan. Mutta pienen lapsen yöheräilyiden ja jonkinasteisen ruuanlaittajan unenpuutteenkin madaltamalla itsekurilla tässä on menty käsi ojossa kohti leipähyllyä. Kevään koittaessa täytyy kyllä taas tehdä jonkin sortin ruokaremonttia omaan ruokavalioon.

Syksyn ja talven ehkä eniten käytetyt leivät ovat olleet niitä uusia jyväleipiä, joita on tullut kauppaan sekä Pågenilta (Jyväilo) että Fazerilta (Alku -jyväpala). Tämä ei ole maksettu mainos, eli kummastakaan en ole erityksesti saanut mitään näytteitä - on vaan tullut ostettua niitä pussi toisensa jälkeen. Ne maistuvat meille erityisesti paahdettuna ja täytettynä kaikella hyvällä ja syntisellä. :) Ai niin ja Ullan Pakarin ruiskakkoon olen myös ihan rakastunut. Sen syön halkaistuna, paahdettuna ja pelkällä voilla. Voi että - tulee mieleen lapsuus pohjanmaalla.

pekaanipähkinä, jyväilo, vuohenjuusto

Näihin leipiin laitoin siivun hyvää vuohenjuustoa, lorauksen oliiviöljyä, nokareen hunajaa. Sitten hippunen pekaaneita ja rouhaisu mustaa pippuria. Toiselle puolelle perkasin niitä paahtuneita sipuleita. Tämän jälkeen leivät uuniin ja paahtamista 220 asteessa kunnes ovat kauniin värisiä ja juusto on pehmeää.

Kun leivät paahtuivat uunissa huuhtelin kasan vuonankaalia, pilkoin sekaan makeita viinirypäleitä, ripsautin rusinoita ja jos minulla olisi ollut kevätsipulia, olisin silpunnut sitäkin salaattikippoon. Mietin että tätä salaattia voisi kutsua vaikka rusinoita kahdella tavalla - salaatiksi. Tämän voisi muistaa joskus vaikka kanaa laittaessaan - kävisi senkin pariksi hyvin.

Pieneen purnukkaan kaadoin öljyä, lorauksen sitä jerezin sherryviinietikkaa ja vähän juoksevaa hunajaa. Sheikkasin purkkia kuin Jamie Oliver ikään ja laitoin pannuun hautumaan hyvää, savunmakuista Lapsang - teetä. Ja koska meiltä edelleen puuttuu ruokahuoneen lamppu, sytytin myös muutaman kynttilän palamaan.


viinirypälesalaatti, vuohenjuustoleipä

Sitten leivät lautaselle kastike salaattiin ja salaattia kasa leivälle. Mukit pöytään, I huovalle pöydän viereen ihmettelemään purulelu kädessään mitä ne nyt syö ja miksi minä en saa? Ja sitten vaan ääntä kohti. :) Ei hullumpaa.

madeiravoin kanssa paahdetut sipulit
Rusinaiset madeiraispulit
Voit joko sekoittaa madeiran voihin (onnistuu vaihtelevasti) tai valella voilla täytetyt sipulit madeiralla. Jälkimmäinen on varmasti helpompaa. Voit myös nostella paistoastian lientä sipuleille paistamisen aikana.

Shalottisipuleita
punasipuleita
voita
tilkka madeiraa
kourallinen rusinoita
tupsu timjamia
ripaus hyvää sormisuolaa
hippunen hunajaa


Tee kuorittuihin sipuleihin ristiviilto. Tunge ristiviiltoon voita, rusinoita ja timjamia. Valele Madeiralla ja valuta ohuena janana hieman juoksevaa hunajaa sipuleille.

Laita sipulit n. 200 astyeiseen uuniin ja paahda sipuleita kunens ne ovat penmentyneet. Ennen tarjoilua valele vielä vuuassa olevalla paistoliemellä ja ripota päälle tuoretta timjamia. Käytä haluamallasi tavalla tai syö lisäkkeenä.

2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Hyviä lisukereseptejä ei ole koskaan liikaa, näyttää todella hyvältä!

Tuuli kirjoitti...

Tosi herkullisen näköisiä!