lauantai 6. maaliskuuta 2010

Parmesanilla maustettuja kukkakaalifrityyreitä

parmesanilla maustettua uppopaistettua kukkakaalia ja dippiä
Helsingissä koulujen kasvisruokakeskustelu on jotenkin ihan lähtenyt käsistä. Suurella ihmetyksellä olen seurannut, miten paljon tunteita se herättää. Meillä ollaan sekasyöjiä ja kyllä, se tarkoittaa myös kasvisruokaa silloin tällöin, eikä siinä sen kummempaa. Enkä minä siitä mitään numeroa tee, että tässä tomaatti-mozzarellapastassa/linssikeitossa/munakoisovuuassa/sienipiiraassa ei sitten ole muuten lihaa.

Katselin epäuskoisena huumorimielellä tehtyä koostetta kaupunginvaltuuston kokouksesta youtubesta. En muista, koska viimeksi olisi naurattanut niin paljon: Hyljykset vie silakatkin meidän suusta! Kannattaa katsoa koko kahdeksan minuutin kooste, jos pystyy. Sitten kun naurun kyyneleet on pyyhitty ja hengitys tasaantunut, ei vielä kannata luopua nessupaketista. Kannattaa hetkeksi hiljentyä miettimään, että kyseessä ei tosiaankaan ollut lauantai-iltaamme piristämään laadittu viimeisin komedia vaan kooste on tehty oikeiden valtuutettujen ihan tosissaan esittämistä puheenvuoroista.

Ja siitä päästäänkin hyvää aasinsiltaa pitkin tämän kerran herkkulounaaseen; ei ehkä siihen terveellisimpään, eikä vähähiilarisimpaan, mutta aika hyvänmakuiseen kasvisruokaan. Samaan taikinaan voi muuten ihan hyvin dipata niin muita vihanneksia kuin katkarapuja, kalaa ja kanaakin. Olin ajatellut tämän vähän kuin alkupalaksi, mutta päädyin kumminkin tekemään tästä lounaan ihan sellaisenaan.

Hyvän frittitaikinan salaisuus on jääkylmässä, hapokkaassa nesteessä: esim. oluessa tai vissyssä (eli meikäläisittäin kuplavedessä). Joku minua viisaampi saa selittää miksi, mutta jostain syystä vissyllä tehty frittitaikina on yleensä tosi rapsakka ja hyvä, niin tälläkin kertaa. Toinen juttu mitä hyvissä frittitaikinoissa yleensä on, on perunajauho tai muu jauho, missä on paljon tärkkelystä. Tässä asiaa ajanee maissijauho. Minulla ei ollut maissijauhoa, niin käytin maizenaa tuomaan sitkoa ja polentaa antamaan vähän maissin makua. Toimi. Voit harkita itse, haluatko laittaa frittitaikinaan myös suolaa, vai suolaatko valmiit frittipalat. Alkuperäisessä ohjeessa suolaa ei ollut lisätty kuin kukkakaalin ketinveteen. Minusta pelkkä florettien keittely suolatussa vedessä ei anna tapeeksi suolaa ruokaan - vähän pitää lisätä jossain vaiheessa.

Ohje on alunperin Delicious - lehdestä jonka ostin ennen Madeiran lomaa. Sitä samaa lomaa, jonka jälkiseuraamuksia tässä muuten vieläkin podetaan. Nyt myös V on sairaana. Kävin lääkärissä eilen ja ottivat kokeita, katsotaan onko mukana tullut sitkeämpiäkin, antibioottia vaativia pöpöjä. Kuulemma en ollut ainoa, joka oli lääkäriin matkan jälkeen päätynyt.

uppopaistettu kukkakaali
Parmesanilla maustettuja kukkakaalifirtterssejä (kolmelle lounaaksi tai neljälle alkupalaksi)

1/2 suuresta kukkakaalista tai yksi pienehkö kukkakaali
4 kevätsipulia tai ruohosipulia hienoksi silputtuna
200 ml krekkalaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
yhden sitruunan raastettu kuori
cayannepippuria
rypsi- tai auringonkukkaöljyä paistamiseen

frityyritaikinaan

50g vehnäjauhoa
50g maissijauhoa (laitoin puolet polentaa ja puolet maizenaa kun ei ollut maissijauhoja)
n. 30g parmesania, hienoksi raastettuna
1/2 tl cayannepippuria
1 suuri vapaan kanan muna
75 ml vichyä tai muuta kuplavettä, jääkylmänä.

pinnalle vaikka pirkan savusuolaa

Lisäksi tarjolle sopii hyvin
sweet chilikastiketta ja muita valinnaisia dippejä maun mukaan

Kuumenna kattilassa vettä ja esikeitä kukkakaalia suolalla maustetussa, kiehuvassa vedessä n. 2-3 min. Nosta kaali siivilään, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta saat kypsymisen pysähtymään.

esikeitettyjä kukkakaalin kukintoja

Pilko sitten kukkakaalin kukinnot sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita mukaan kevät- tai ruohosipulisilppu (minulla oli ruohosipulia ohjeeseen nähden liian vähän, enemmän olisi parempi, mutta olimme lähdössä lomalle...).

Tee sitten frityyritaikina. Sekoita kaikki kuivat aineet ja parmesanraaste kulhossa sekaisin. Lisää kananmuna ja sekoita puulusikalla keskeltä alkaen ja lisää samalla vähän kerrallaan jääkylmää kuplavettä seokseen.

Kaada taikina kukkakaalien päälle ja kääntele, niin että taikinaa tarttuu ohuelti kaikkiin kukkakaalin nuppuihin.

Tee sitten dippi tai dipit valmiiksi: Sekoita murskattu valkosipuli, jogurtti ja sitruunan kuori keskenään. Mausta cayannepippurilla ja laita odottamaan sivuun.

Kuumenna öljy 180 asteeseen tai kunnes leipäpala muuttuu öljyssä kauniin ruskeaksi n. 30 sekunnissa.

Laita kukkakaalinuppuja paistumaan öljyyn suurella ruokalusikalla tai pienellä kauhalla annostellen. Varo polttamasta itseäsi, koska kukkakaalinnuput voivat vahingossa molskahtaa öljyyn kun nostat niitä. Ai mistäkö tiedän? ;)

Paista kauniin ruskeiksi ja laita sitten valumaan talouspaperin päälle. Olin lämmittänyt uunin valmiiksi 100 asteeseen ja laitoin valmiit kukkakaalit uuniin pysymään lämpimänä kun paistoin koko erän. Ripottele valmiiden kukkakaalien päälle hieman suolaa, minusta se pirkan savusuola sopii tähän tosi hyvin.

Sitten ruoka pöytään ja dipit ja sweet chilikastikkeet esiin.

10 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Tietty tartuin heti tuohon pohdintaasi, että miksi vissy tai kuplavesi tekee parhaat fritit. Harmikseni en enää löytänyt linkkiä, jossa Heston Blumenthal teki eksperimenttejä juuri tällä asialla. Muistini mukaan seuraavat tekijät ainakin edistävät fritin rapeutta (jotka kaikki on sunkin ohjeessa jo mukana): 1. Taikinan pitäisi olla mahdollisimman ohuena kerroksena, jotta siitä tulee rapea eikä tahna. Kuplat taikinassa lisäävät pinta-alaa, johon taikina saa levitä. 2. Kylmä neste pidättää kaasua paremmin kuin lämmin, joten mitä kylmempi taikina, sitä pidempään kaasu pysyy siellä eikä karkaa ja 3. Taikinassa pitäisi olla mahdollisimman paljon tärkkelystä, kun taas proteiini lisää taikinaisuutta tai kumimaisuutta. Siispä perunajauho, maizena, tapioca tai muut tärkkelykset tekevät hyvää.

Voita ja Sokeria -ohjelmassa tehtiin muuten taannoin ruistempuroituja muikkuja, jossa tempurataikinaan tehtiin kuplia leivinjauheella (http://yle.fi/uutiset/ohjelmat/aamu-tv/voita_ja_sokeria/2010/01/ruistempuroidut_muikut_1388795.html). Hieno idea minusta sekin!

Nelle kirjoitti...

Anu: olisiko ollut fat duck cookbookissa? Voisin tarkistaa, se on mulla kesken tuolla sohvan kulmassa...

Tuosta tosiaan tulee ohut kerros vaan sitä taikinaa, kerros oli niin ohut että minua vähän tehdessä epäilytti, tuleeko hyvä vai ei. Mutta lopputulos oli tosiaan juuri sopivan rapsakka ja hyvä.

Tuo muikkujuttu on hauska:) Voisi kyllä kokeilla, meillä kun uusista kalaresepteistä ollaan aina kiinnostuneita... :)

Anu kirjoitti...

Saattaa se olla sieltäkin. Minullakin on opus kotonani, mutta olen parhaillaan pohjoisessa kyläilemässä enkä pääse sitä juuri nyt tarkistamaan.
Olet joka tapauksessa onnistunut ilmeisen hyvin turhia teoretisoimattakin. Pitääpä minunkin tehdä lähiaikoina joku pieni frittitutkielma... Kiitos taas mukavista teksteistä - näitä on hauska lukea & niistä syntyy itsellekin aina joku uusi idea :-)

pinea kirjoitti...

Itse asiassa kouluissahan on aina tarjottu kaikille myös nk. kasvisruokaa. Pinaattiletuista tykkää kai kaikki! Ehkä närää aiheuttaakin se, että päivää kutsutaan kasvisruokapäiväksi, ikään kuin tuputettaisiin jotakin aatetta, sen sijaan että tarjottaisiin jotakin tosi hyvää, jossa nyt vaan ei sattuisi olemaan lihaa tai kalaa. No, en ole seurannut keskustelua niin tarkkaan, joten se siitä. Väittäisin silti, että jos kouluissa tarjottaisiin parmesaanifriteerattuja kukkakaaleja, ne voisivat olla suurikin suksee :D (juu, ei onnistuisi, mutta ajatuksena vain...)

Nelle kirjoitti...

Anu: Kerron jos se tulee vastaan, olen tosiaan lueskelemassa sitä tässä hissukseen läpi. Koko alkuvuosi on vaan ollut niin kaoottisen kiireinen, etten ole vielä kuin jossain puolenvälin tietämillä. Ja kiitos vaan, mutta minusta on kyllä ihan hauska tietää vähän siitä teoriastakin, luin juuri aamulla suurella mielenkiinnolla sitä kohokaskokeiluasi. :) Niin sitä rikastuu kun lukee erilaisia juttuja... :)

Pinea: no sepä se. Ja joo, meidän ala-astelainen tilasi noita kukkakaaleja kyllä toistekin. Mutta katsotaan, koska taas firteerataan, friteeraus kun nyt ei ole ruuanvalmistusmenetelmänä mitenkään sieltä terveellisemmästä päästä :) Hyviä olivat silti... :)

Jael kirjoitti...

Hih,kävin joku aika sitten katsomassa sen jutun YouTubessa,enkä tiennyt itkeäkö vai nauraa---Kukkakaali on ihanaa! Itse tykkään tehdä sitä uunissa niin,että ensin sekoitan kukintojen joukkoon öljyä ja mausteita ja sitten uuniin,nam!

Rva Pippuri kirjoitti...

Ei saisi lukea ruokablogeja ennen aamiaista :) Ihan mahtavat valokuvat ja erinomainen ohje! Tätäkin täytyy testata pian!

Nelle kirjoitti...

Rva Pippuri: mietin itse, että kun teen näitä ensi kerralla, laitan nesteeksi varmaan olutta. Siitä tullee hauskaa syvyyttä frittitaikinaan. :) Myös savusuola toimisi varmaan... Ja mikä estää ideoimasta vaikka mitä!

Jukka kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Merituuli kirjoitti...

ulkona on 23 astetta plussaa ja minä frittaan näitä - ei mitään järkeä taas! ;D