perjantai 9. lokakuuta 2009

Porkkana-juustokeittoa ja savustettuja sinisimpukoita


Lauantailounaat ovat joskus vähän ongelmallisia. Ei muuten, mutta lauantaisin monesti aamupalakin venähtää pidemmälle kuin yleensä ja silloin aamupalan ja illallisen väliin jää juuri sellainen väli, että pidemmän ruokaprojektin tekemiseen kuluu liikaa aikaa. Silloin lopputuloksena keittiössä tulee vietettyä koko päivä.

Olimme kahdestaan mökillä sen pariisin reissun jälkeen ja enemmän vähemmän kipeänä molemmat. Motivaatio kokata oli aika vähäinen. Lisäksi näin loppukesän ja syksyn aikana kaikki keväällä mökille roudatut tavarat pitäisi käyttää pois, ettei kaikkea tarvitse raahata kotiin. Näistä eväistä ideoin sitten tämän sopan.

Ostin kesällä tenery - sulatejuustoa Lidlistä. Vinkki: se on aika hirveää. Siis joo, okei, kyllä sitä syö hyvin kuminalla maustetun ruisleivän päällä, etenkin jos on laittaa siihen vielä vahvaa salamia... Mutta tajuatte varmaan idean. Se ei maistu sinällään mitenkään hyvälle, vaan siinä on jotenkin keinotekoisen olonen sivumaku.

Kokonainen, valtava purkki Teneryä? En vaan kyennyt heittämään sitä pois. Tuumasin, että ehkä sen voisi sekoittaa johonkin sosekeittoon ja se menisi sellaisessa. Ja menihän se. Joskin vieläkin sitä jäi.... Tähän ei todella tarvitse ostaa teneryä, jokin muu, miedon makuinen sulatejuusto käy paremmin kuin hyvin.


Keitosta tuli lopulta tosi ihanaa, kiitos Pirkan Parhaat - sinisimpukoiden, joita ostin rapujuhlien keittolounasta varten. Jo silloin suunnittelin tekeväni porkkanasosekeittoa simpukoilla, mutta sitten mätiä jäi, osa porukasta näytti epäluuloiselta kun sanoin simpukka ja lopulta simpukat jäivät kaappiin.

En ollut koskaan aikaisemmin maistanut näitä savustettuja sinipimpukoita Parhaat - perheestä. Ne olivat ihan erilaisia kuin oletin; eivät yhtään niljakkaita ja sitkeitä vaan jumalaisen mureita ja hennosti savunmakuisia. Ihan loistava tuote! Toinen purkki on vielä mökillä, joten saapa nähdä mitä siitä syntyy.

Maustamiseen käytin ryytimaasta vielä löytämääni rucolaa ja viinisuolaheinän lehtiä ripottelin sopan pinnalle. Kuvauksen kanssa kävi vanhanaikaisesti - menin molskauttamaan kaikki simpukat keiton sekaan ennenkuin annostelin sen lautaselle.

Niin, että on siellä simpukoita, ne ovat vaan menneet teiltä kaikilta piiloon. Ujoja taitavat olla, raukat.... :)


Porkkana-juustokeittoa ja savustettuja sinisimpukoita (n. 2:lle)

4 porkkanaa
1 sipuli
1/2 paprikaa
80-100g sulatejuustoa
n. 1 dl kermaa
n. 1 l vettä
1 prk (100g) pirkan parhaat - savustettuja simpukoita
20g voita
nippu rucolaa
1/2 chilipaprikaa
mustapippuria
3/4 tl suolaa (tai maun mukaan)
(viininsuolaheiniä)


Laita voi kattilan pohjalle. Pilko vihannekset voihin ja freesaa niitä vähän. Sitten kaada kuuma vesi kasviksille ja keittele n. 20-30 min kunnes porkkana on kypsää. Ota kattila pois liedeltä, ettet polta itseäsi. Kuumaan, kiehuvaan keittoon sauvasekoittimen työntäminen ei ollut aikoinaan niitä parhaita ideoita. Arvatkaapa alkaako soseinen soppa tehdä ISOJA kuplia ja räiskiä keittoa käsivarsille ja joka paikkaan. Eli ota vaan se kattila pois siitä liedeltä.

Kun olet soseuttanut vihannekset lisää sulatejuusto ja kerma. Kuumenna uudelleen, niin että sulatejuusto alkaa sulaa. Surauta vielä tarvittaessa vähän sauvasekoittimella (ja ota taas se kattila pois liedeltä).

Sitten maista keittoa, lisää soppaan suolaa ja pippuria maun mukaan ja osa rucolasta sekoitetaan soppaan silppuna. Pinnalle voi jättää muutaman ruvolan lehden koristeeksi. Minä laitoin sinisimpukat keittoon (ilman öljyään). Osan simpukoista voisi tosin annostella nätisti keiton päälle, lopuksi jos eivät ole yhtä ujoja kuin meillä.

Näin retrospektiivissä miettien, sitä sinisimpukoiden säilöntäöljyä kannattaisi varmaan käyttää vihannesten freesaamiseen. En usko että olisi mitenkään pahaa ja menisi taas vähemmän juttuja hukkaankin...


Mutta tuona viikonloppuna olimme taudissa ja hipsimme ympäriinsä hitaasti villasukissa feece - huopien kansa. Ajatuskin oli tainnut piiloutua villasukkaan. Onneksi sentään paistoi aurinko, missä lekotella ja oli kuumaa, hyvää keittoa.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aivan ihanalta kuulostavaa keittoa! Mä olen syönyt monta kertaa savustettuja simpukoita säilykepurkeista,oiskohan se sama asia kuin nuo Pirkan parhaat....hyviä ne joka tapauksessa ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa,
Halusin kiittää teidän hienosta blogista! Kivoja reseptejä omilla ideoinnilla, hyvin selostettu vaiheet ja mikä aina pitää mielenkiintoa yllä on toki hieman kerrontaa taustoista missä on tarjottu ja mitä tehty. Yksi parhaimpia ruokablogeja Suomesta jo pitkään, ellei paras. Asun ulkomailla ja näitä teidän reseptejä on kiva testailla kun mahdollistavat monesti vaikka kaikkea Suomessa saatavaa ei olekaan tarjolla. Jatkakaa samaan tyyliin!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: Kyllä minä uskon, että tähän käy ihan mikä tahansa öljttn säilötty, savustettu simpukka. olin vaan niin positiivisesti yllättynyt, kun vaikka mun luottamus näihin pirkan parhaisiin on kyllä kasvanut, niin silpi purkkisimpukoiden olsto vähän arvelutti; voivatko ne olla hyviä? Mitään laajempaa tastingia en kyllä ole tehnyt, mutta hyviä olivat. :)

Anonyymi: Kiitos. Tämä on tätä meidän elämää; välillä perinteisempää ja välillä uskaliaampia kokeiluja. Kiva kuulla, että tykkäät. :) Monesti tosiaan tuotteet voi ihan hyvin korvata jollain muulla. Ruisjauho saattaa olla hankala, silti? :)

Mutta tällaista täällä. Viikonloppu alkoi, heräsin ihan hyvin nukkuneena ja V tulee kotiin huomenna. Jee.