torstai 10. syyskuuta 2009

Je suis arrivé à Paris


Olemme siis viikonlopun Pariisissa. :) V on töissä tänään ja huomenna aamun, minä saavuin iltapäivällä. Enpä tässä paljon vielä ehtinyt tehdä, Mutta silti olen jo nähnyt pari miestä juoksemassa kadulla patongit kainalossa ja ihmisiä lepäilemässä puistossa iltapäivän auringolta suojassa puun varjossa. Luettuani, että moderni pariisi on hyvin erilainen kuin ihmiset odottavat, pelkäsin, että Pariisi voisi olla pettymys. Näin en ole kuitenkaan itse kokenut - toistaiseksi tämä on ollut yllättävänkin viehättävä paikka :) Olen matkassa avoimin mielin, enkä odota mitään joten kaikki mitä sattuu ja tapahtuu on hyvä.

Suurin ongelma on tietysti se kieli - tai minun kielitaidottomuuteni lähinnä... Funtsailin, että mitenkäs se yläasteranska saataisiin palaamaan mieleen edes sen verran, että voin ilmaista ranskalaisille puhuvani (häpeäkseni) vain pikkiriikkisen ranskaa ja kohteliaasti tiedustella josko he puhuisivat englantia? Aika hassua, mutta sieltä se muistuu, sana kerrallaan ja hyvä niin. Ranskalaiset ovat selvästi mielissään, kun keskustelun aloittaa vaikka vain muutamalla ranskankielisellä sanalla ja onhan se ihan hauskaa haastaa itsensä muistelemaan sanoja ja lauseita.

V:n ollessa töissä minulla oli omaa, tyttöaikaa. Päätin suunnistaa taksista bongaamaani Lafayetten Maison - tavarataloon (juu, tällä ranskan Stokkalla on kolme tavarataloa vierekkäin; yksi naisille, yksi miehille ja yksi kodille)

Mikäs verkkopömpeli se tuolla pönöttää;)

Alors, vähän meni pitkäksi tämä kävely ja yhtäkkiä huomasin olevani jossain puistossa. Kas, tuolla on tommonen pömpeli josta joskus olen kuullut... Niinpä tuon toisen, patsaan takana näkyvän pömpelin kai kuuluu olla Louvre. ;) Olin oikeasti vähän hämmästynyt, kuinka lähellä toisiaan kaikki oikeastaan on ja kuinka vehreä pariisi on.


Tällä hyvin suunnitellulla matkallani tervehtimään Seinen rantaa löysin jo yhden ruokaparatiisin: Fauchon Parisin. Ihania hilloja, teesekoituksia, karamelleja, sokereita, kahveja, suklaita... Mitä nyt herkkutavaratalosta voi kuvitella löytävänsä. Ihanan vaarallinen tuhlauspaikka. En päässyt ulos tyhjin käsin.

Lafayetten Maison - talon löydyttyä totesin, että kaikkea ihanaa sielläkin olisi - Le Creusetin patoja ja pannuja (jotka jätin sinne kiltisti), erilaisia muotteja, välineitä ja ylipäätään sälää vaikka kuinka. Jotenkin paikasta jäi vähän persoonaton fiilis; jokin uniikki jäi uupumaan. Paljon uniikimpi oli pieni puoti (jonka nimeä en nyt muista) joka myi Nonna -parmesanraatinten sisaria kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa sävyissä ja kaikkea muutakin ihanaa bonkkia, vai mitä sanotte karvat pystyyn nostaneesta kissakynsiharjasta, sateenvarjoista joissa nuppina on vihaisesti taivaalle mulkoilevan ranskattaren pää, pyykkipojista jotka näyttävät narulla värikkäiltä pääskysiltä, tiskihanskoista joissa on kangaskukkia varsissaan tai vaikka koiran muotoisesta kakkulapiosta? En ostanut näistä mitään, vaikka kieltämättä vähän houkutti. Ehkä järki voitti? :)

8 kommenttia:

oliivia kirjoitti...

Pariisi on oikeasti ehkä kauneimpia suurkaupunkeja, ainakin minusta. Se vaan jotenkin on niin... Pariisi. Ja tosiaan, ultratöykeiksi etukäteen kaikissa matkajutuissa haukutut tarjoilijatkin olivat minusta ihan ookoo: kertoneeko jotain Suomen palvelutasosta? Omakin ranskankielen osaamiseni on kouluranskatasoa, yllättävän hyvin niillä pienillä aloituksilla kuitenkin tuli toimeen. Yllättävästi sitä ymmärrystä ja englanninkielen taitoakin löytyi, kun ensin edes yritti ranskaksi.

Mimmu kirjoitti...

Oi voi voi voi! Ihania paikkoja! Mä haluan sinne! Voi silakka sentään! :)

Nelle kirjoitti...

Oliivia: juu, oikeasti ihan symppiksiä tarjoilijoita, etenkin kun edes yrittää vähän ranskaksi - vaikka vaan bonjouuur ja mercii:)

Ainoa tosi tyly kontaaminen oli Lafayette Maisonin alabaarissa kun halusin ostaa pullon vettä. Sitä sai odottaa vaikka kuinka kauan... Ja maksoikin 4€. No, aika pieni koettelemus toistaiseksi.

Mimmu: jätetään nyt ne poissonit ihan omaan rauhaansa. Minä lähden nyt jatkamaan Pariisitetsausta.

Jael kirjoitti...

Oh la la, Paris! KIva postaus. Varmaan seuraa myöhemmin mielenkiintoisia ruokapostauksia ,Pariisin innoittamina....n'est ce pas.....

Heli kirjoitti...

Tosi kiva kuulla mukavia Pariisin kuulumisia, kun itsellä on niitä hieman ei-niin-kivoja vajaan 20 vuoden takaa. Ehkä palveluammattien sukupuolenvaihdos on siellä jo tapahtunut ;)

Heli taas... kirjoitti...

Hehehehe... jo sukupuolenvaihdospa hyvinkin... polvea tietty tarkoitin :D

Kirsikka kirjoitti...

Nauttikaa reissusta, Pariisi ON ihana. Mekin olimme siellä viime viikonloppuna. Tai itse asiassa Pariisissa vietimme vain muutamia tunteja, sillä ajoimme siitä 160 km Champagneen. Jos muuten haluat hyvän shoppailuvinkin, niin pari-kolmekymmentä kilsaa Pariisista on outlet-taivas: lavalleevillage.com.

Nelle kirjoitti...

Yaelian, yritetään:)

Heli: no kyllä mekin törmäsimme kaikenlaiseen, mutta enimmäkseen palvelu oli kyllä ihan hyvää. Yksi taksikuski oli kyllä ihan uskomaton....

Kirsikka: Meidänkin olisi ehkä pitänyt tehdä noin, Luulen että jos menen pariisiin tai ranskaan ylipäätään vielä joskus, niin ehdottomasti pitää yhdistää kaupunkia ja maaseutua... Mä olen selvästi enemmän sellainen kauppojen, viinitilojen ja maalaisravintoloiden koluaja kuin kadunvarren bistrosta toiseen keinahtelija :)