keskiviikko 24. elokuuta 2011

Jeeralla ryyditettyä lammasta padassa - osastosta helppoa ja simppeliä

lamamsta ja jeeraa

Viimeiset viikot olen siis lähinnä pyörittänyt yhden asiakkaan maitobaaria :) Vaikka "latte" on päivän sana, meidän muidenkin on pitänyt syödä. Kuluneet viikot ovat olleet valmiiden grillauskastikkeiden, valmiiden Santa Marian maustemyllyjen sekä myslin ja jogurtin voittokulkua. Mutkissa on oiottu ihan urakalla, kun aktiiviseen ruuanvalmistukseen on parhaassakin tapauksessa aikaa jotain puolesta tunnista tuntiin, voimavarat vaihtelevat suoraan verrannollisesti yöunen määrään ja ruoka pitäisi saada myös syödyksi jossain välissä :)

Yksi hyvä vinkki perheenlisystä noutamaan lähtevälle minulla olisi jaettavaksi. En enää jaksa muistaa mistä luin, että on ihan hyvä idea tehdä muutama ruoka pakastimeen ennen "laitokselle" lähtöä, mutta todistan ja allekirjoitan; se on tosi hyvä idea :)

Siinä viime metreillä alkoivat ainakin itsellä voimat kieltämättä olla melko loppu, että mitään kovin suurisuuntaista pakastusoperaatiota on turhaa kuvitella tekevänsä ihan viimeisillä viikoilla. Mutta kaikesta huolimatta onnistuin kuitenkin tekemään pakkaseen kolme keskikokoista vuokaa lasagnea. Homma onnistui, kun tein niitä erillään kaikesta perheen ruokailusta; taisimme syödä jotain V:n grillissä valmistamaa - jotta sain tehdä lasagnet ihan niin hitaasti ja rauhassa kun tahdoin. Käytin niihin kaikki vanhat juustot, aurinkokuivattujen tomaattien ja säilöttyjen oliivien purkin loput sekä siistin yrttiruukkuja ulkosalta. Lopputulos oli todella, todella palkitseva kun sitä lämmiteltiin viikon sairaalaruokailujen jälkeen kotosalla. Vaikka; todettakoon nyt tässä että ainakin Jorvissa sairaalaruoka oli mainettaan parempaa.

Suosittelen silti jonkin helposti uunitettavan ja mieltä lämmittävän kotiherkun tekemistä valmiiksi pakastimeen. Ensimmäisen parin viikon aikana synnytyksestä jokainen ylimääräinen kuvio on ponnistus. Vaikka noutoruokakin on vaihtoehto, kotoa noutoruuan hakuun lähteminen on sekin turha ponnistus ja on ihan järjettömän kätevää, että pakkasessa on ruokaa, jonka voi vaan lämmittää.

Sen parinm ensimmäisen viikon jälkeen olo kohentui kyllä jo selvästi. Vähitellen sain sätkyn parkkiin V:n masun päälle syöttöjen ja kuivitteluiden välissä n. puoleksi tuntia ja aloin hinautua kohti keittiötä toiveikas pilke silmäkulmassani. Lähinnä tein tietsysti helppoja ruokia, kuten lämmintä tomaatti-fetasalaattia ja preparoin sitä V:n vastuulle pääosin kolahtavaa grilliruokaa, mutta innostuinpa yhtenä aamuna tekemään salvia-pancettaleipää ja lounaiden kanssakin olen välillä kunnostautunut ja tehnyt mm. Välimäen kurpitsakeittoa ja kesäkurpitsa-fetalettuja.

Ja sitten tietysti on tehty pitkään hauduteltavia uuniruokia, jotka syntyvät lähes nollavaivalla, kunhan ei ole kiire uunitusaikojen suhteen. Näin pikkuvauvan kanssa tuollaiset ruuat ovat helppoja; kun ruoka hautuu pitkään, ei ole niin puolesta tunnista kiinni, koska se syödään. Uunin voi vaan napata pois päältä ja syödä sitten kun vaavi on ladattu, varmistettu ja taju kankaalla ;)

Mutta se uuniin preparointi ei saa viedä kauan. V nappasi kaupasta tosiaan Santa Marian maustemyllyjä, kun niitä oli 3 kympillä - tarjouksessa. Se jeeralla ryyditetty cumin pepper - mylly on kyllä ollut ahkerassa käytössä meillä; sillä saa kivasti eloa melkein ruokaan kuin ruokaan - mukaan lukien muuannes lammaspata, joka syntyi pikaisesti jämistä. Alunperin ideoin ruuan tarjottavaksi "vierasvarana", kun V:n isä tuli vaimoineen katsomaan pientä ihmistä. Mutta lopulta aikataulu meni niin, että illalliselle ei ehdittykään yhdessä ja lämmitin lammaspadan sitten myöhemmin omalle porukalle. Noh, eipä kerrota heille, mistä jäivät paitsi. Semmoinenhan olisi jo melkein julmaa, eikös? ;)

Ihan tarkkoja aineita ei tullut ylös, mutta tämän voi hyvin tehdä vähän sinnepäin, eikä haittaa mitään. Alla muistelua siitä, mitä pataan meni. Jäin miettimään tuliko siihen myös punasipulia vai ei, muistaakseni ei - muttei se ainakaan haittaa mitään :) Yrtteinä käytin kukkapenkistä löytynyttä rucolaa ja sitruunatimjamia. Olennaista on, että ruoka vaan ehtii hautua pitkään ja hartaasti.

lampaan potkss

Jeeralla ryyditettyä lammasta padassa (n. 5:lle aikuiselle)

5 lampaan potkaa
Juustokuminapippuria Santa marian myllystä joka puolelle lammasta
1 prk tomaattimurskaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
1/2 prk chilimarinoituja valkosipulin kynsiä
hieman espeletten chilijauhetta
loraus hyvää balsamico - etikkaa
loraus lihaliemifondia ja vajaa 2 dl vettä
3-4 grillatun paprikan lohkot
n. 1,5 dl silputtua yrttiä; sitruunatimjamia ja rucolaa
hyvää oliiviöljyä
loraus juoksevaa hunajaa
mustaa pippuria
chilisuolaa (tai suolaa ja kuivattua chiliä)

Kaada chiliöljy valkosipulipurkista pataan. Rouhi juustokuminapippuria reilusti joka puolelle lampaan potkia. Ruskista potkat padassa pari kerrallaan ja lopuksi nosta kaikki ruskistetut potkat pataan. Lisää halkaistut kirsikkatomaatit, tomaattimurska, lihaliemi ja paprikalohkot.

Lisää pataan kaikki loput aineet paitsi yrtit. Hauduta uunissa n. 150 asteessa 2,5-3h kunnes lammas on ihan kypsää ja liha irtoaa luulta. Voit tarkistaa nestemäärää paistamisen aikana, mutta tarkoitus on, että neste ei missään vaiheessa täysin peitä potkia.

Lopuksi sekoita mukaan tuoreet yrtit ja loraus hyvää oliiviöljyä. Tarkista suola ja pippuri ja nauti haluamasi lisäkkeen kanssa.


7 kommenttia:

Smetana kirjoitti...

Löytyikö lampaan potkakin vähällä vaivalla? Ei nykyisin taida kuulua ihan kauppojen perusvalikoimiin?

LiisaMaalla kirjoitti...

Herkulliset värit kuvissa!

Hannele kirjoitti...

Me vietettiin tässä taannoin ystävän pre-vauvajuhlia ja veimme jokainen vieras salaa tulevien vanhempien pakkaseen kaksi annosta arkiruokaa juuri noita synnytyksen jälkeisiä huumaviikkoja varten. Jokaisesta ruoasta oli nautittu ilolla ja ilman vaivaa. Pieni vaiva meille muille, iso ilo heille.

Nanna kirjoitti...

Toivottavasti 3 tarjoukseen mukaan otit myös BBQ&grill mesquite -purkin. on aivan huippua joka paikkaan, jopa uusille perunoilla lihasta puhumattakaan. teksti on vähän vajaata kun naputan 1 kädellä, maitotyttö polvellani.

Nelle kirjoitti...

Smetana: No tiedän, että noitten lampaan potkien kanssa olen aika onnellisessa asemassa, kun täällä pk-seudulla niitä saa tosi usein ihan citymarketista. Nuo olivat muistaakseni isosta ompusta. Mutta tuo ohje kävisi varmaan ihan hyvin myös vaikka naudan lavalle. Mutta olipa liha sitten possua, nautaa tai lammasta nuo pitkään hauduteltavat on olleet tosi toimivia ylipäätään.

LiisaMaalla: kiitos!

Hannele: ihan loistava idea kyllä :) Me saatiin "rotinoita" kyllä sitten vauvan syntymän jälkeen, kun ei mitään tommosia "baby shower" - juttuja ollut voimia järkkäillä :) Tosin, isolla ystäväpiirillä tuo vaatinee isoa pakastinta! :)

Nanna: sitä olikin kaapissa jo ennestään :) mä olen ihan addiktoitunut siihen tellicherry - mustaan pippuriin joten sitä tuli purkki, sitten otin sitä chili explosionia ja tuon "kuminapippurin". :) Heh joo, V toi mulle semmoisen bum baumel -kantoliinan, mutta saapa nyt nähdä onko se kumminkin liian iso - vähän tuntuu että sätky hukkuu sinne ja painuu liian alas. Mtta idea on hyvä, saisi vähän käsiä vapaaksi ja rintareppu on niin kankea kotosalla...

Emma kirjoitti...

En voisi olla enempää samaa mieltä tuosta ruoan pakastamisesta etukäteen! Meillä se jäi tekemättä vaikka ajatuksissa olikin. Jos seuraavaa kertaa tulee, niin tämän aion muistaa! Etenkin, kun siinä vaiheessa vaikeusastetta lisää yksi taapero :)
Mä käyn useinmiten Tapiolan Stockalla ja vaikka muuten se ruokaosasto on ihan bueno, niin lihaosastolta puuttuu useinmiten kokonaan nämä kunnon haudutettavat osat. Pitäisiköhän siirtyä Sellon tai Ompun asiakkaaksi, sun kirjoitusten perusteella niissä tuntuu olevan aika hyvät lihatiskit?

Nelle kirjoitti...

Emma: no liha- ja kalatiskien takia minä siellä Sellossa ramppaan. Teen semmoista siksakkia jossa useimmiten päädytään selloon, mutta välillä käyn siellä Tapiolassa ja ompussa. Mutta se paras lihatiski näistä melkein on Sellossa. Sieltä saa melkein mitä vaan, etenkin jos soittaa etukäteen. En muuten muista onnittelinko jo teikäläisiäkin perheenlisäyksestä, jos en, niin onnea vielä oikein paljon :) Ja noiden "olisipa hyvä muistaa" - juttujen kansa kannattaa nakittaa miestäänkin. V se taisi olla joka minuakin lopulta muistutti siinä vikalla parilla viikolla, että mites - pitäisikö jotain ruokaa laittaa pakkaseen? :) Mutta fiksu tekee ruuat valmiiksi jo kuukautta ennen - kun siinä lopussa voi tulla kaikkea kremppaa joka yllättää ja vie voimat.