keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Lämmin tomaatti-fetasalaatti, fetaa uudella tavalla

teresa välimäen fetasalaatti
Kun sain niitä Rajamäen etikoita tuotetestiin, mukana tuli muutaman ruokaohjeen nippu. Teresa Välimäen lämmin fetasalaatti kiinnitti heti huomioni. Pidän fetasta, mutta jotenkin se perinteinen fetasalaatti tuntuu maistuvan joka kerta hyvin samanlaiselle. Lue: alkaa jo kyllästyttää. Erityisen puisevia ovat ne vähärasvaiset fetan kaltaiset salaattijuustot, jotka muistuttavat lähinnä pieniä muovinoppia. Niitä pyöräyttämällä jää kyllä ihan ilman pisteitä. Hyvästä fetajuustosta tehtynä fetasalaatti on silti loistoherkku suolaisen nälkään ja sen ehdoton voittopuoli on, että se on niin nopea tehdä.

Tässä reseptissä feta oli saanut kokonaan uuden ilmeen. Lämpimänä ja hieman ruskettuneena se oli pehmeää ja pyöreän makuista, tomaatit olivat makeita ja mehukkaita. Fetan suolaisuutta ei tajunnut lainkaan etikan pyöristäessä makuja. Lisäksi koko ruoka syntyi parissakymmenessä minuutissa, mikä oli ihan voittobonus lauantaina, kun raahauduimme kaupasta kotiin ja olimme kuinkas muutenkaan kuin supernälkäisiä.

Näkyypä ohje tarttuneen muidenkin silmiin: Pastanjauhannan rosmariinin ja kurpitsamoskan Marin raportit samasta salaatista bongasin jo aikaisemmin.

Tähän ei ole pakko laittaa pippurista etikkaa. Kuten Mari sanookin, hyvä balsamico ja vastarouhittu mustapippuri ajanevat saman asian. Minä sekoitin molempia: laitoin sekä tuota pippurista etikkaa että vanhaa ja hyvää balsamicoa. Halusin kylmänä pakkaspäivänä makuun paljon lisää syvyyttä. Saatoin vähän liiotella etikan määrässä, kaadoin sitä vaan kuppiin sillmämääräisesti ja luulen, että sitä meni lähemmäs neljä tai ehkä jopa viisi ruokalusikallista. V sanoikin, että ensi kerralla vähän vähemmän etikkaa. Kannattaa siis laittaa se määrä, mitä Teresan ohjeessa sanotaan. Itsestäni etikkaa ei ollut mitenkään liikaa: olin vaan tavattoman ihastunut tomaattien makeuteen, fetan pehmeyteen ja koko lämpimään salaattiin. Vuokaan syntynyt liemi oli ihan mielettömän hyvää vaikka leivällä dipattavaksi. Mustapippuria rouhin annokseen etikasta huolimatta vielä lisää, mutta olisi voinut rouhaista silti vielä reilummin.

Fetana käytin Pirkan parhaat - sarjan fetaa. Hyvää oli, taas. Sama se, mitä fetaa ostatte, mutta ostakaa jotain laadukasta ja täysrasvaista tähän ruokaan. Koska feta menee uuniin, rasva saa juuston ihanasti sulamaan ja ruskettumaan. Jos laitat niitä vähärasvaisia kuutioita uuniin, niistä tulee vaan kumisia. Ei ole sen arvoista, oikeasti.

Lämmin tomaatti-fetasalaatti (2:lle lounaaksi)

2 rasiaa miniluumutomaatteja (400g)
1 pkt hyvää fetajuustoa (150g)
3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl Rajamäen mustapippuriviinietikkaa (tai laadukasta balsamicoa ja mustapippuria)
1 tl suolaa (en laittanut näin paljon, ripsautin vaan reilun hyppysellisen porfumo del chiantia sekaan)
2 tl sokeria (laitoin yhden tl hunajaa ja minusta se oli ihan riittävästi makeutta, voisi jättää varmaan poiskin)
tuoretta timjamia

Pilko kaikki ainekset uunivuokaan. Sekoita mausteaineet keskenään ja valele palaset liemellä. voit myös sekoittaa palasia. Paista 225 asteessa n. 15 min. Koristele vielä muutamalla tuoreen timjamin lehdellä. Tarjoa hyvän leivän kanssa tai ihan sellaisenaan.

Tosi palkitseva resepti, kiitos vaan. Olen löytänyt uuden tavan syödä fetaa. :)

5 kommenttia:

ekku kirjoitti...

Tää on kyllä hyvää.Määkin tätä oon tehnyt jo useempaan otteeseen ;)

Nelle kirjoitti...

Joo, mäkin harkitsen taas tänään tämän tekemistä iltaruuan lisäkkeeksi. :) Aivan ihana talviruoka.

Kirsikka kirjoitti...

Mä kans! Siis oon tehnyt:). Hyvää! Ja nimenomaan loistava "pikaruoka".

Merituuli kirjoitti...

juu, mekin tehtiin tätä Vetan kanssa ja hyvää oli. Eka veta oli yrttistä, toinen mustapippurista. Kyse on siis Laitilalaisen juustotilan ärinomaisista tuotteista.

Nelle kirjoitti...

Kirsikka: joo, oli ihanaa kun oikeasti hyvä ruoka valmistui nopeasti nälkäisetn iloksi.

Merituuli: tein sitä tosiaan eilen, laitoin tällä kertaa vaan balsamicoa ja mustapippuria ja toimi niinkin. Toisaalta melkien se sekoituksella tehty oli jotenkin parempaa. Olisiko sitten korkeampi etikkapitoisuus vai vaan mielikuvitus :)

Onpas muuten jotenkin ihana aamu, iloista huomenta vaan kaikille jotka tätä lukee! :)