keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tyrnikanaa grillissä

Yhteistyössä Pernod Ricard Finland

tyrnimarinoitu broileri

Kun noita väkeviä näyteviinejä pyörittelin käsissäni, tulin miettineeksi mitä vähemmän ilmiselvää niistä saisi aikaan. Kaikenlaiset boolit ja makeat leivonnaiset ovat kuitenkin mielessä ensin, mutta voisiko näistä marjaviineistä kokata jotain "oikeaa" ruokaa. Tuumailin, että kana ainakin tykkää hieman makeista sävyistä marinadeissa joten valitsin seuraavaksi uhrikseni tyrniviinin ja päätin marinoida broilerin siinä.

Laitoin broilerin yksinkertaiseen marinadiin edellisenä iltana. Luotin sokeasti siihen, että saan jonkin kuningasajatuksen kaupassa, mitä muuta linnulle sitten tehdään :) Kaupassa löysin tarjouksesta ihanan näköisiä persikoita. Persikka, chili ja tyrni - hmmh... Joo, miksei. Ja niinpä sitten tein grillauksen loppuvaihetta varten aromaattisemman ja hedelmäisen glazen, joka paistuisi kanan pintaan hieman tahmaiseksi pinnaksi.

Ja se toimi tosi hyvin. V tykkäsi erityisesti siitä glazesta, niin paljon, että täytynee harkita sen tyypisen soosin tekemistä uudelleenkin. Vihreä kardemumma ei hirveästi soosissa maistunut ja mietin voisiko sen kenties jopa jättää poiskin? Mutta savupaprika taas, vaikka sitä tuli vain vähän, oli kyllä ihan olennainen maun kannalta.

Kanan kypsyminen oli tällä kertaa jotenkin vähän haasteellista - se jäi ensin raa-aksi vaikka käytimme paistimittaria. Manasimme "geenibroilereita", joilla on niin paksut rintafileet, etteivät ne tahdo kypsyäkään! Ja raukan koivet olivat ihan rimpulat, ei niissä ollut paljoa syötävää mikä on sääli. Mutta rintafileiden kypsymiseen vaikutti varmasti myös broilerin lämpötila grilliin laitettaessa. Koska grillasimme kanan perjantaina, mökille juuri saavuttuamme, se ei ehtinyt kauaa lämmetä ennen grilliin joutumista. Joten ihan pelkästään geenikanoja ei kyllä voi syyttää, kaiken voi aina tyriä myös ihan itsekin ;) No, vähän lisää lämpöä ja lopulta broilerista tuli oikein hyvää.

Glaze keitetään kasaan ja paseerataan siivilän läpi, jolloin saadaan tasainen kastike.

Paistamisessa kannattaa kurkkia vinkkejä vaikka tästä aikaisemmasta jutusta, jossa kanaa tehtiin chutneyllä maustettuna.

Mutta näin tällä kertaa.

Tyrnikanaa grillissä

1 broileri

marinointiin
1 dl öljyä
1 dl tyrniä
1/2 sitruunan lohkoa
3 kynttä valkosipulia
2-3 rkl muscatel (tai muuta aromaattista vaaleaa) viinietikkaa


Glaze:
3 persikkaa
n. 1 dl rapsi- tms "mautonta" öljyä
1 dl vahvaa tyrniviiniä
3 kynttä valkosipulia
1 keskivahva chili (vahvuusluokka 5)
2 rkl appelsiininkukkahunajaa
2 rkl fariinisokeria
6 palkoa vihreää kardemummaa
1/2 tl suolaa
n. 1,5 rkl vaaleaa viinietikkaa
2 basilikan latvusta
n. 2 mm eli kunnollinen teelusikan kärjellinen savupaprikajauhetta
mustaa pippuria myllystä

Laita kana ja keskenään sekoitetut marinadiainekset sekä lohkotut sitruunapalat suureen muovipussiin. Purista pussista pois turha ilma ja laita kana marinoitumaan jääkaappiin vuorokaudeksi / yön yli.

Glaze syntyy laittamalla paksupohjaiseen kastikekattilaan pohjalle öljy. Öljyyn pilkotaan kuoritut persikat ja valkosipuli. Chili ja kardemumman palot laitetaan kokonaisena (poistetaan myöhemmin) ja perään lorautetaan tyrniviini ja etikka. Kastiketta kiehutellaan hiljalleen niin kauan että persikat muusaantuvat kokonaan ja nestemäärä redusoituu n. puoleen.

Lisätään sokerit ja loput mausteet sekä basilika ja kuumennetaan kunnes sokeri sulaa. Tarkistetaan kastikkeen maku ja lisätään suolaa sekä pippuria. Valmis kastike siivitään ennen käyttöä. Siivilöidessä painele persikoiden massaa siivilän läpi, jotta saat kaiken hyvän soosin talteen.

Valuta kaikki marinadi pois broilerin sisältä ennen grillausta, sillä öljyinen marinadi syttyy helposti grillissä. Leikkaa viillot koipireisipalojen kainaloihin niin että saat koivet vähän irralleen keskiruumiista ja laita broileriin paistimittari. Paista broileria epäsuoralla tulella grillissä. Kun broileri alkaa olla 50-60 sateen paikkeella voitele sitä glazella jotta glaze ehtii karamellisoitua. Voitele broileria useamman kerran, jotta glaze ei pala ja sitä tulee hyvä kerros linnun pintaan.

Broileri on kypsennettävä kokonaan, n. 82 asteeseen, mutta koska lämpö nousee vetäytyessä vielä 2-3 astetta, broileri kannattaa ottaa vetäytymään vajaassa 80 asteessa.

Tarjoa raikkaan salaatin ja grillattujen persikanpuolikkaiden kanssa :)



1 kommentti:

Virpi P. kirjoitti...

Näyttää herkulliselta ihan luettunakin ja kuvien kera vielä paremmalta! Luulin kyllä, ettei kokonaista broileria saa ikinä kypsäksi grillissä, mutta näköjään se on mahdollista.
Kakkusi edellisessä postauksessa oli myös kekseliäs ja nellemäinen:)

Kun sain ensimmäisen vauvan, en voinut moneen kuukauteen käsitellä kokonaista broileria, kun se muistutti ihan liikaa vauvaa...Isojen veitsien käyttäminen arvelutti myös, eikä tosiaan ainakaa sitä broileria voinut leikata.