maanantai 20. syyskuuta 2010

Välimäen kurpitsakeitto

kurpitsakeitto
Hyvä soppa, lyhyt juttu ja kirpakkaa syysmaanantaita jokaiselle :) Tein eilen nopeaksi lounaaksi soppaa kurpitsasta. Ohje löytyi ostamastani Hans välimäen keittokirjasta: ruokaa ranskasta. Kirja oli minusta vähän arvokas, mutta ihastuin siihen niin, että pakko se oli ostaa. Kirja viehättää minua kovasti, sillä siinä on kauniin rustiikkisia ja tyylillisesti tasapainoisia kuvia ja mikä parasta, kertakaikkisen herkullisen, mutta konstailemattoman oloisia reseptejä.

Tämäkin soppa oli todella kermaista ja hyvää, vaikka siihen ei yllätyksekseni käytetä lainkaan kermaa vaan ihan tavallista maitoa! Eli oikein hyvä soppa, joka syntyikin kuin itsestään. Keiton koristeluun Välimäki neuvoo käyttämään paahdettuja leipäkrutonkeja, ilmakuivattua kinkkua tai vaikka paistettuja sieniä. Minä turvauduin stokkan bresola - kinkkujämään (joka on muuten loistavaa sekin) sekä paahdettuun kurpitsansiemenöljyyn.

Reseptin tein melkein pilkulleen Hansin ohjeiden mukaan - ainoa asia mitä muutin oli sokerin määrä. Ruokosokeria laitetaan alkuperäisessä ohjeessa 1 rkl, mutta maistettuani hieman paahtuvia kurpitsoita päättelin, että 1 tl riittää minun makuuni.

Mutta; jokainen tyylillään. Ohje alla alkuperäisenä ja muutokset suluissa - Vähän olin houkuttunut tekemään tämän Kenwoodilla, kun siinä on se keittolevy kulhon alla. Mutta vanha konsti ja silleen. :) Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!

Kurpitsapalat hajosivat ennenkuin ruskistuivat - mutta hyvää oli silti.

Kurpitsakeitto (runsaaksi alkukeitoksi 4-6:lle)

600g kurpitsaa
1/2 valkosipulin kynttä
50g voita
1 rkl ruokosokeria (laitoin 1 tl)
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria (rouheena)
7 1/2 dl maitoa


Pilko kurpitsan liha n. 2 cm palasiksi. Hienonna valkosipulin kynsi. Sulata voi kattilassa ja ruskista kurpitsapalat kevyesti.

Minulla palat eivät oikeastaan lähteneet ruskistumaan vaan hajosivat tälläiseksi herkulliseksi mössöksi. Varmaan voin kannattaa antaa kunnolla kuplia (ja vähän ruskettua?) ennen palojen lisäämistä kattilaan.

Sekoita sitten joukkoon sokeri ja anna sen sulaa. Lisää valkosipuli, sen jälkeen mausteet ja lopuksi maito hyvin sekoittaen.

Anna kiehua hiljaa kannen alla 20 min välillä sekoitellen.

Soseuta keitto, koristele se vaikka kinkulla ja kurpitsansiemenöljyllä kuten allekirjoittanut ja nauti heti.

11 kommenttia:

Lyy kirjoitti...

Onko toi muskotin määrä siis 1/2 tl, mm tms. raastettua muskottipähkinää? Tuskin ihan puolikasta pähkinää kuitenkaan?

Nelle kirjoitti...

Lyy: hyvä huomio, muistaakseni se oli 1/2 tl - mikä käytännössä oli kyllä melkein puolet pienehköstä pähkinästä kun sitä raastelin soppaan. Tarkistan vielä kun pääsen kotiin, mutta näin muistin varassa se taisi olla ohjeessa puoli tl.

Lyy kirjoitti...

Heh, no mulla on varmaan isoja pähkinöitä, koska jos puolet raastaisi, niin tulisi about ruokalusikallinen :)

Nelle kirjoitti...

Lyy: joo, mullakin on semmosia valtavia ranskasta tuotuja, joista varmaan kans tulis ruokalusikallinen, mutta nuo vanhemmat espanjalaiset on paaaljon pienempiä. Mutta tosiaan, määrä oli teelusikkaluokkaa - ei rkl! ;)

Nelle kirjoitti...

joo, oli se puoli tl, pääsin kotiin tarkistamaan! :)

Kati kirjoitti...

Tämä on kyllä mainio resepti: helppo, nopea ja älyttömän hyvä soppa. Tein taas eilen itselleni päivälliseksi -- lapsille muuta, koska tiesin keiton jäävän keskimmäisen lautaselle. No, H vetäis oman ruokansa päälle kaksi lautasellista. Tänään lämmitin jämät lounaaksi ja sain ihan pitää puoleni, ettei juniori syönyt koko soppaa. "Tämä maistuu ihan butter chickenille." Ja kieltämättä, koostumuksessa on jotain samaa kuin voikanan soossissa, vaikka raaka-aineet ovat ihan erit.

Nelle kirjoitti...

Kati: niinpä. Tästä on nopeasti tullut meillä yksi useimmin tehdyistä keitoista - aina kun näkee kurpitsan niin käväisee mielessä pitäisikö tehdä kurpitsakeittoa... :)

Kati kirjoitti...

Niinpä, mulla kököttää uusi butternut pantryssä...

Nelle kirjoitti...

Kati :D koukuttava soppa, tosiaan :)

AnneA kirjoitti...

Keitto-ohje joka toimii! Uskomattoman pehmeä ja täyteläinen maku. Bresaolan ja espanjalaisen vihreän oliviiöljyn kanssa makuelämys. Tätä meillä tehdään tästä lähtien joka talvi.

Nelle kirjoitti...

AnneA: hauska kuulla. :) Minäkin tykkään tästä kovin - Kenties välimäki tekisi toisenkin kotikokkikeittokirjan tässä tulevaisuudessa kun CD on kuopattu.... ;)