sunnuntai 21. elokuuta 2011

Humm... C'est bon!

patonkimyyjät
Mikä olisikaan parempi tapa viettää vapaapäivää kuin mennä hyvien ystävien kanssa vierailemaan ranskalaiselle ruokatorille! Team Fantastique saapui ensimmäistä kertaa Helsingin lisäksi myös Tampereelle ja Seinäjoelle. Vierailin sekä Tampereella että Seinäjoella ja tässä pieni kuvakimara Tampereen Keskustorilta.

Patonki- ja leivoskojulla oli lauantai aamupäivälläkin ruuhkaa, mutta silloin ei sentään tarvinnut turvautua kyynärpäätekniikkaan. ;) Patongit ja suurin osa muistakin herkuista paistettiin paikanpäällä.

crêpes
Suuri osa ruokatorin viehätyksestä syntyi paistuvien herkkujen tuoksusta ja ranskan kielisestä puheensorinasta. En ole koskaan ollut ranskassa sillä tavalla että olisin päässyt vastaavalla torilla vierailemaan, mutta oli helppo kuvitella, että tämän kaltainen tunnelma löytyisi myös sieltä.

Torin tarjontaan kuuluivat tietenkin ranskalaiset letut, eli crêpesit. Ystäväni S ja A viettivät viime syksyn Bordeauxissa vaihdossa. He kertoivat että perinteisesti letut täytettiin nutellalla ja niitä sai melkein jokaisesta kadun kulmasta.

lettumyyjä
Oli hauskaa katsella lettumyyjän puuhastelua; letut syntyivät kuin itsestään laulun ja leikin lomassa. Puolet huvista olikin juuri siinä että myyjä lauloi iloisesti ranskaksi ja rummutti paistolastalla. "Hyvä ruoka, parempi mieli." Tässä tapauksessa parempi mieli loi ehkä vieläkin paremman ruoan.


confit de canardEsiliinaan somistautunut täti (oli sillä muutkin vaatteet päällä!) myi ranskalaisia säilykkeitä, esimerkiksi confit de canardia...

salami
... ja erilaisia makkaroita ja salameja.


Torilla oli myynnissä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sekä karkkeja ja muhkeita toffeepaloja. Seinäjoen torilta sorruin ostamaan muutaman palan toffeeta. Parhaimmaksi osoittautui kahvi-kermatoffee, joka suorastaan suli suussa. Toffeet olivat tosi pehmeitä ja tuoreita, mmm.. =) (juu, hiilareita!)


Laukontorin satama
Mutta takaisin Tampereelle. Siirryimme tyttöjen kanssa rauhallisemmalle Laukontorille saaliimme kanssa. (Surullisen) kuuluisasta patongista ei nyt tullut otettua kuvaa, mutta mukaan lähti suklaacroissant ja espanjalaisia churroja.

croissantHerkkuja kerrakseen


churroChurrot ovat uppopaistettuja ja sokeroituja leivonnaisia. Keskieurooppalaiseen tapaan myös näihin tuli lisukkeeksi nutellaa... En ollut aiemmin maistanut churroja. Noh, ne olivat aika uppopaistetun makuisia. =)

Lopuksi tähän voisi todeta, että on hienoa kun tällaisia tapahtumia järjestetään myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Pienempien paikkakuntien volyymi ei tietenkään ole niin suuri kuin esimerkiksi Helsingissä, mutta kuunnellessani Seinäjoella ihmisten puheita jonottamisen lomassa, totesin että väkeä oli lähtenyt ruokatorille pitkienkin matkojen päästä. Toivottavasti tapahtumasta saadaan nauttia Tampereella ja Seinäjoella myös tulevinakin vuosina.

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Todella! Kerrankin oli Seinäjoen torilla kuhinaa...Jonoa tuli myös alajärveläisten vattujen ja laihialaisten kantarellien kohdalle, mikä tietenkin hyvä.
Itse sain yhden peruspatongin ranskalaisilta, muuta leipää ei sillähetkellä ollut tarjolla, eikä se nyt ehkä ollut aivan sen jonottamisen arvoista. Juustovalikoima sen sijaan näytti lupaavalta, mutta en enää ehtinyt jonotella.
Mutta hienoa, että kerrankin oli TORI Seinäjoellakin!(Jaa-a, oltais voitu tehdä ruokabloggaajat vauvoineen tapaaminen!! :) )

Mimmu kirjoitti...

Nanna, minä en viitsinyt mennä jonottamaan patonkia Seinäjoella kun olin jo Tampereella maistellut sitä. =) En varmaan ole koskaan nähnyt Seinäjoen toria niin täynnä! Poislukien tietysti tangomarkkinat yms.

Ties vaikka olisimmekin törmänneet! =) Nelle-siskon vauvan voisin kyllä kaapata; hän on niin suloinen! <3

Nanna kirjoitti...

Sori Mimmu, en huomannut, että se oli sun postaus. No ei se mitään, "kaapattu lapsihan" olisi täyttänyt kuitenkin kriteerin ruokabloggaajan lapsi...

Nelle kirjoitti...

Nanna; tällä kertaa tosiaan oli Mimmu asialla, mutta voidaan hyvin tehdä ruokabloggaajat vauvoineen -treffit kun olen joskus syksymmällä visiitillä siellä päin :)

Luin lehdistä sitä patonkitouhua ja mietin vaan mielessäni, että koska kysyntä ja tarjonta ei selvästi kohdannut toivotusti olisiko patongille pitänyt vaan lätkäistä vähän enemmän hintaa ja pistää muutama paistaja lisää töihin :)