lauantai 16. huhtikuuta 2011

Pähkinäistä raastesalaattia omenasta, fenkolista ja punakaalista

omena-kaalisalaatti
Meillä on ollut jonkinlainen raastekausi. Kai se osittain lähti siitä taannoisesta Valio - kokkausillasta, jossa oli tehty waldorffinsalaattia (jonka ohjetta en kyllä enää löytänyt Valion netistä linkattavaksi tähän). Siinä salaattiin oli sekoitettu keitettyä riisiä, joka oli minusta vähän turhaa, mutta tuoreen raastetun omenan, sellerin ja pähkinöiden maku jäi mieleen niin, että erilaisia rikkaampia raasteita alkoi tehdä tavattomasti mieli.

Vaikka lehtevät salaatit vähitellen kevään tullessa vahvistuvat ja "oikeaakin" salaattia alkaa saada, nyt on hyvä aika käydä käsiksi uusiin kevätkaaleihin, punakaaleihin ja omenoihin ja tehdä raasteita. Niistä tulee kivan keväisiä kun sekaan laittaa omenaa, pähkinää ja tuoreita yrttejä. Kastikkeeksi voi laittaa jotain öljypohjaista, kermaviiliä tai vaikka creme fraichea.

Tätä punakaalista, omenasta, fenkolista ja paahdetuista pekaanipähkinöistä tehty ja vuohenjuustolla täplitetty salaatti tuli tehtyä sen taatelisella cous-cousilla täytetyn lampaan värikkääksi lisäkkeeksi. Alkupalaa lukuunottamatta kaikki illallisen ohjeet olivat jonkinlaisia Nigelin Tender - kirjasarjan ohjeiden tuunauksia, eikä tämä ollut poikkeus. Kun alkaa kirjaan perehtyä, niin eikös se sitten ole kahlattava läpi asti? ;) Alkupalaksi muuten laitoin jo aikaisemminkin tekemiäni friteerattuja kukkakaaleja, joiden frittitaikinaan laitoin nyt kivennäisveden tilalle olutta ja raastoin vielä mukaan sitruunan kuoren.

Vähän muuttelin Nigelin salaattireseptiä, koska olimme lähdössä ulkoilemaan ja halusin tehdä "raasteet" jo etukäteen. Ja kun raasteet jättää kippoon, ajattelin ettei pieni marinoituminen ainakaan pahenna niitä. Lisäksi vielä totesin, että punakaali värjää omenan ihan täysin jos sekoitan raasteet, joten laitoin punakaalin ja omena-fenkoliseoksen omiin kippoihinsa. Omena ja fenkoli saivat päälleen kunnolla sitruunan mehua pitämään värin vaaleana ja punakaaleille ripsautin vähän Riitalta saamaani tryffelillä maustettua rypäleöljyä ja vaaleaa balsamicoa. Toiveenani oli, että kaalipalat mehustuisivat ulkoilun aikana. Jos ei tälläistä ulkoilua ole välissä, ei niitä kaaliraasteita välttämättä tarvitse marinoida mitenkään etukäteen, sillä en tiedä oliko tuolla pienellä tekeytymisajalla lopulta mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Salaatista tulee ihan mehukasta kunhan sen kaalin vaan silppuaa viipaleiksi tosi hienolla terällä. Eikä olisi hassumpi idea käyttää tähän vaikka pehmeämpää kevätkaalia, jota alkaa jo saada.

Ja sitten kun ohjeeseen kuulunutta sinihomejuustoa ei ollut jääkaapissa, käytin tilalle miedon ja kermisen makuista Kolatun vuohenjuustoa, joka oikeasti on maultaan jotain vuohenjuuston ja miedon brien välistä.

Ihan ok salaatti, jossa omena ja mieto vuohenjuusto yhdessä pähkinän kanssa olivat minusta hyvä yhdistelmä. Sekaan olisi kyllä sopinut laittaa meheviä ja upeasti keväisiä auringonkukan versojakin - jos olisi älynnyt :) Sinihomejuustolla salaatista tulisi kieltämättä aika erilainen, mutta varmaan ihan hyvä siitäkin?

kaaliraasteJos se yleiskoneen silppuriosa lojuu kaapissa, niin kaivakaapa se nyt esille. Nyt on hyvä aika silputa ja raastaa.

Punakaali-pähkinäsalaatti (lisäkkeenä riittää varmasti 4-5;lle, määrät niinkuin minä salaatin tein)

1/4 kohtuullisen suuresta punakaalista
1/2 fenkolia
1 iso hapan omena (jonagold)
sitruunan mehua
(porkkanan jätin pois, mutta se oli alkuperäisessä)
1 pieni kolatun vuohenjuustopötkö (n.100-150g?) (tai alkuperäisen ohjeen mukaan 150g sinihomejuustoa)
isohko kourallinen pekaani- tai saksanpähkinöitä
sellerin varsi
lehtipersiljaa (tähän olisi sopinut auringonkukan versot toooosi hyvin!)

kastikkeeseen laitoin (suurin piirtein nigelin öljy-etikkamääriä noudatellen):
pekaanipähkinäöljyä (n. 5 rkl)
vaaleaa balsamicoa (n. 2 rkl)
rakuunasinappia (n. 2 tl)

Nigelin kastike (kirjasta)
2 rkl mietoa punaista viinietikkaa
2 tl dijon - sinappia
2 rkl maapähkinäöljyä
3 rkl saksanpähkinäöljyä
hippu sokeria

Siivuta omena ohuelti mandoliinilla tai tehosekoittimen silppuriosalla. Omena kannattaa jättää kolmiomaisiksi siivuiksi, se tuo hauskaa tekstuuria.

Siivuta huuhdottufenkoli ja sellerin vrsi ja sekoita omenaviipaleisiin. Pirskota päälle heti sitruunan mehua jotta siivut eivät värjäänny. Paahda kuivalla pannulla pähkinät sekaan.

Silppua punakaali erittäin ohueksi siivuksi. Jos joudut jättämään salaatin joksikin aikaa sekoittamatta, voit maustaa kaalirastetta tilkalla öljyä ja etikkaa ja jättää raasteet erillisiin kippoihin odottamaan tarjolle laittoa. Jos teet salaatin heti, sekoita kastikeaineet keskenään ja sekoita puolet soosista punakaaliin.

Kokoa sitten salaatti laittamalla tarjoilulautaselle vuorotellen omenaseosta ja kaaliseosta. Täplitä salaatti murustetulla juustolla, ripottele päälle yrttejä ja pirskota loppu kastike päälle. Tarjoile heti.

Ei kommentteja: