torstai 7. huhtikuuta 2011

Hernekeitto

hernekeitto
On muutamia sellaisia ruokia, jotka minun tulee usein ostettua valmiina kaupasta. Seillaisia ovat esimerkiksi maksalaatikko ja purkkihernekeitto. Nyt kuitenkin, kun törmäsin pakastinta inventoidessa palaan joulukinkkua, (jonka jouluna evakuoin vanhempien joulupöydästä... Kiitos vaan äiti ja isi) totesin, että siitä saisi varmasti aivan loistavaa makua hernekeittoon.

Koska en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt itse hernekeittoa, kaivoin hyväksi havaitun ja uskollisen Kotiruoka-kirjan keittokirjojen keskeltä ja sieltähän se resepti löytykin (tietysti!). Vaikka hernekeiton valmistukseen aikaa meneekin, kannattaa se silti. Hernekeitto on niin paljon parempaa itse tehtynä, kuin purkista lämmitettynä. Kyllä se purkkihernekeittokin hyvää on, ei sillä. =)

Lyhyesti sanottuna, hyvä ja edullinen ruoka, joka sopii hyvin myös kevään opiskelijabudjettiin. ;) Hernekeittoa saa myös tuunattua helposti uudenlaiseksi lisäämällä joukkoon tuoretta yrttiä, esimerkiksi basilikaa.

Hernekeitto

2-2,5 l vettä
500 g kuivattuja herneitä
n. 500 g joulukinkkua, jauhelihaa tai kuten Kotiruuan reseptissä sanotaan, savustettua sianpotkaa
n. 2 tl suolaa
2 tl meiramia

Laita herneet likoamaan hyvissä ajoin ja anna niiden liota runsaassa ja kylmässä vesimäärässä 6-24 tuntia.

Keitä herneet liotusvedessä pehmeiksi, noin 2-4 tuntia, minulla taisi mennä noin 3 tuntia herneiden kypsymiseen. Lisää vettä tarvittaessa. Kuutioi kinkku ja ruskista palaset kauniin värisiksi. Alkuperäisessä reseptissä neuvotaan keittämään herneet yhdessä savupotkan kanssa, mutta minä lisäsin joulukinkkukuutiot vasta keittämisen loppupuolella, etteivät ne muusaannu aivan totaalisesti herneiden tavoin. Kinkun tai savupotkan sijaan keittoon sopisi varmasti myös ruskistettu jauheliha, pekoni tai vaikkapa possusuikaleet.

Voit kuoria keiton pinnalle kertyvää vaahtoa keittämisen alkuvaiheessa, mutta se ei ole pakollista. Lopuksi mausta keitto. Tarjoile ruisleivän ja sinapin kanssa. Lisäksi kannattaa kokeilla ripotella vähän vaikkapa sitä basilikaa joukkoon, minusta se sopi yllättävän hyvin ja toi mukavaa raikkautta.

Lihan ruskistus tuo hyvää makua ruokaan

4 kommenttia:

tea kirjoitti...

Minä ostan välillä 'split-peas, eli niitä puolikkaita... maku on loistava ja keittoaikaa vähenee...

Hanna Takala kirjoitti...

Hernekeiton tekeminen on ollut jo pidempään mielessä, hassu homma sinänsä kun en juuri hernekeitosta edes välitä.

V kirjoitti...

Raaka sipuli sopii myös aina hernariin lautaselle lisättynä. Armeijassa oppi tälläisenkin pahan tavan...

Mimmu kirjoitti...

Tea, kiitos vinkistä! Lyhempi keittoaika oliskin ihan kiva juttu. Saakohan niitä ihan tavallisista lähikaupoista vai isommista marketeista?

Hanna, olihan se tekeminenkin kokemus sinänsä =)

V, omnom =) pitää kokeilla ensi kerralla!