perjantai 20. elokuuta 2010

Kurkku-mustikkakeittoa uudelleen ja uudelleen ja...

kurkkukeittoa mustikkajäillä

Muistattekos kun bloggasin pensasmustikoista tekemäni mustikkaisen kurkkukeiton? Silloin harmittelin, ettei minulla ollut kotimaisia, tuoreita mustikoita joista saisi varmasti enemmän makua ja kauniimman värin keittoon.


Noh, ajatus ei jättänyt minua rauhaan ja päädyin kokeilemaan keittoa uudestaan oikeilla mustikoilla. Ja keitosta todellakin tuli vielä parempaa kun laitoin mukaan minttua ja käytin toisenlaista, raikkaamman makuista chiliä.

Koska alkuperäisestä keitosta tuli minusta jotenkin suttuisen väristä päätin kokeilla keiton kanssa mustikkajäitä! Suristin mustikat soseeksi erikseen ja jäädytin sen jääpaloiksi pakastimessa. Näin keitosta saa näyttävän ja hauskan syötävän, kun soppa on ensin herkän vihreä ja sekoitettaessa sitä lusikalla keitosta tulee asteittain ihan purppuranvärinen.

Tarjosin tätä soppaa useampaan kertaan kuuman kesän aikana ja tämä toimii hyvin niin tuoreista mustikoista tehdyllä soseella kuin myös Sellosta löytämälläni makeuttamattomalla Sato mustikkasoseella - samanlaisella kuin minkä mangoista versiota käytin viime talvena kalkkunaan.

Käydessämme Rosalan handelsbodenissa löysin sieltä mökille mukaan mm. ihania etikoita ja rypäleöljyä, millaista en ollut aikaisemmin käyttänytkään. Rypäleöljy tai pistaasiöljy ovat olleet tässä tosi hauskoja, mutta voit hyvin tehdä keiton myös käyttämällä tuoretta, vastaleikatulle ruoholle tuoksuvaa oliiviöljyä.

Minusta tämä oli niin onnistunutta, että tätä voisi tarjota alkukeittona sillä vegaanisella illallisella, jonka lupasin kokata joskus tässä lomien jälkeen. Ainakin kuvittelen, että tälläiset tuoreet ja herkät maut olisivat jotain, mitä V:n lisäksi vegaanikin voisi arvostaa. ;)

Nellen mustikkainen kurkkukeitto (lasin koosta riippuen n. kuudelle)


4 pientä tai 3 suurta tuorekurkkua kuorittuna
1 sellerin varsi
1 dl rypäleöljyä (tai muuta laadukasta ja mieluista neitsytöljyä)
0,5 dl pehmeää valkoviinietikkaa
3 kynttä valkosipulia
4-5 oksaa minttua (lehdet)
1 pieni keltainen tai vihreä chili (tai 1/2 isoa lemondrop - chiliä)
1 tl hunajaa (tai vaikka agavesiirappia täysvegaaniseen versioon)
1 tl suolaa
1,5 tl tuoreita timjamin lehtiä
muutama rouhaisu mustaa pippuria

mustikkasosetta jäädytettynä jääpalamuottiin

Tee mustikkasose tuoreista mustikoista tai hanki valmista sosetta. Laita sose jääpalamuotteihin edellisenä päivänä ja jäädytä. Jos teet soseen itse, voit halutessasi vielä maustaakin sitä vaikka sitruunan kuorella tai mintulla...

Kuori kurkut ja pilko ne blenderiin tai kannuun jossa soseutat keiton. Lisää kaikki aineet mustikkaa lukuunottamatta ja surista keitto tasaiseksi.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa etikkaa, suolaa, pippuria ja hunajaa.

Anna keiton tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa ainakin tunnin verran. Tosin, jos on hirveä kiire, kelpaa se ilman tekeytymistäkin. Pienen seisottelun aikana maut vain voimistuvat ja tasaantuvat.

Tarjoile lusikalla varustetuista pienistä laseista mustikkajäiden kanssa. Voit koristella lasin myös mintunlehdillä ja jos keitto ei ehtinyt hurjasti jäähtyä, myös tavallisilla tai kukkasin koristetuilla jäillä...

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihana ohje! Mustikka ja kurkku onkin minulla ennenkokeilematon yhdistelmä, joten asiahan täytyy korjata ensi tilanssa.

Jael kirjoitti...

Tämä menee kyllä ehdottomasti kokeiluun jossain vaiheessa,nuo annokset ovat ihanan nättejä!

Nelle kirjoitti...

Okriina: kokeile ihmeessä, nyt kun on mustikan ja kotimausen kurkun saatavuuskin niin hyvä. Vaikka ne polttavimmat helteet menivätkin jo...

yaelian: minustakin tyo jää on sulaessaan hauska; ensin tulee raitoja mutta enemmän sekoittamalla saa keiton ihan syvän liilaksi :)