torstai 14. tammikuuta 2010

Ensikertakokeilu: porkkanaduchessetTunnustettakoon, etten ole koskaan syönyt Duchesseperunoita. En edes tiedä oikeasti, millaisia niiden pitäisi olla kun ne onnistuvat. Muistan jostain top chefin kaltaisesta ohjelmasta, että siellä duchessea olisi kuvailtu kuohkeaksi. V sanoi, että niiden sisus on vähän muusimainen ja kuohkea, pinta hieman "kuiva". No, ihan tähän en tällä porkkanaduchessekokeilullani päässyt.

Näistä tuli ihan nättejä ja hyvän makuisiakin, lisäsin taikinaan ruisjauhoa tuomaan vähän sitkoa ja ryhdikästä makua. Tämä vaatii vielä vähän tuotekehittelyä. Rakenne ei ollut niin kuohkea kuin voisi toivoa - enemmän tämä muistutti jotain maukasta ja pehmeää panukakkua kuin kuohkeaa muusia, mutta se nyt varmaan johtuu myös juuston määrästä yhtä lailla kuin jauhosta. Karpalocheddar upposi näihin ihan kivasti - olen nyt hukannut sitä jo jauhelihapihveihin ja näihin, enää pieni pala jäljellä;) Ehkä se vielä voitetaan!

Todennäköisesti tämä olisi tullut kuohkeammaksi jos taikinaan olisi keittänyt sekaan pari jauhoista perunaa. Mutta minä halusin tehdä tämän vähähiilarisempaan tyyliin ruisjauholla. Ehkä kananmunan lisääminen voisi kuohkeuttaa rakennetta... Ja voi pehmentää... Hmm. Täytyy varmaan joskus käydä maistamassa jonkun tekemiä "täydellisiä" duchesseja, että tietää mihin pyrkii. Mutta ihan hauska lisäke tästäkin tuli, vaikka pitäisi varmaan ristiä joksikin muuksi. :)

Jos joku tietää myös kannattaisiko nämä kypsentää mieluummin vaikka grillivastuksen alla niin saa vinkata, kokeilen näitä varmaan uudelleen pikapuoliin jollain toisella yhdistelmällä.

Vielä terhakoina, paistaessa ne vähän litistyivät...

Porkkanaduchesset (3-4:lle)

n. 600g keitettyä porkkanaa
n. 70g karpalocheddaria
110-120g philadelphia - tuorejuustoa
3-4 rkl ruisjauhoa (vähemmälläkin varmaan pärjättäisiin... ehkä)
2 keltuaista
pieni tupsu kirveliä


Keitä porkkanat kypsäksi ja jäähdytä. Muusaa porkkanat sauvasekoittimella tai vastaavalla ja sekoita mukaan raastettu juusto, kananmuna, jauhot ja mausteet. Muusaa vielä niin, että juusto sekoittuu tasaiseksi. Jäähdytä seosta vähän, laita sitten pursotinpussiin ja pursota voidellulle piparipellille kekoja.

Paista n. 200 asteisessa uunissa 20 min tai kunnes kekojen kärjet saavat vähän väriä. Tarjoa heti.

4 kommenttia:

-S- kirjoitti...

Musta noi nàyttàà tosi hyviltà. àlà turhaan mene maistelemaan "oikean makuisia" kun nuokin kelpaavat vallan mainiosti. Ihanan nàkòsià varmasti lautasellakin. Tiedà vaikka sità itsekin joskus kokeilisi...tosin minà laittaisin sinne perunaa sekaan myòs.

Merituuli kirjoitti...

meillä olis just nyt Sipulassa kuha a la Walewska johon tuli duchesseperunaa. oltiin tosi tyytyväisiä lopputulokseen. varsinkin nälkäinen minä, joka saavuin töistä ja sain eteeni tällaisen aterian!

musta nää pursotetut versiot on tosi näyttäviä!

Unknown kirjoitti...

Kiinnostava kokeilu! Juurekset on hyviä ja niitä pitäis vaan muistaa kokeilla eri muodoissa.

Nelle kirjoitti...

S, Merituuli ja Okriina: Pursotetut on kyllä hienoja, Merituulin perunatkin näytti hyvältä, kävin katsomassa. Ohjetta miettiessäni selasin nettiä ja siellä oli myös joku versio duchesseista joka oli tehty herneistä! Se oli kanssa aika hauska idea minusta.