sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Mätimoussekakku


Hups, pidin kakkuvuokaa hieman liian pitkään kuumassa vedessä - ainakin irtosi!

Tälläistä mätikakkua en ollut koskaan tehnyt. V:n isä heitti ennen joulua ehdotuksen mätimoussekakun tekemisestä huokaillen joltain keskustelupalstalta löytämänsä ohjeen perään. Ohjeessa oli muutama selkeä virhe, kuten se, että alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 12 liivatelehtä kakkuvuualliseen massaa. Niinpä muokkasin alkuperäisestä ideasta tälläisen, omasta mielestäni ihan kohtuullisesti toimivan väännelmän.Rehellisesti sanoen pelkäsin, että moussekakusta tulisi liian paksun makuista ja mädin raikkaus menetettäisiin koko touhussa. Kakusta tuli kumminkin raikasta ja söin sitä itsekin monta palasta. Taikinaan lisätty valkoviini ja käyttämäni lemondrop - chili toivat kakkuun sen luonteen. Tapaninpäivää seuraavana päivänä mätimoussekakku oli itse asiassa jo melkein tulista, kun chili oikein maustoi massan. Jos ei tykkää pienestä takapotkusta, ohjeessa olevan chiliöljyn voi jättää ihan hyvin pois. Laitoin tähän kirjolohen mätiä, kun ajattelin, että siian mäti olisi liian hienojakoista kakkuun. Ihan ok näinkin, mutta ehkä se siian mäti olisi kuitenkin ollut vielä parempaa. Riippuen tietysti siitä tykkäätkö, että mäti selvästi tuntuu massasta vai ei.Mätimoussekakku (ainakin 10:lle, riittää isoon, täysikokoiseen kakkuvuokaan)

2dl kermavaahtoa
2dl smetanaa
250g kirjolohen mätiä
reilu dl hakattua tilliä
1 keskikokoinen punasipuli hienona silppuna
1 kynsi valkosipulia
reilu 1/2 lemon drop
1 rkl "afrique chilli oil" (eli chiliöljyä)
ripaus yrttisuolaa (profumo del chianti)
yhden limen mehu
puolen sitruunan kuori
4 lehteä liivatetta
2.5dl kuivaa valkoviiniä

Tarjoile ruisleivän tai vaikka itse tehtyjen / åbyn rukiisten näkkäreiden kanssa.


Laita liivatelehdet likoon kylmään veteen ja anna pehmentyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen smetana. Vaahdota vielä hetki vaahtoa smetanan kanssa, että saat kerma-smetanavaahdosta tukevaa. Sekoita seokseen (tarvittaessa) valutettu mäti ja muut mausteaineet. Kuumenna tilkka valkoviiniä (vajaa puolisen desiä riittää hyvin) kattilassa ja sulata liivatteet siihen. Lisää valkoviinin loppu taikinaan. Anna liivateseoksen hieman jähtyä - koska jos kaadat kuuman valkoviinin kermavaahtoon siitä ei hyvä seuraa. Kun seos ei ole enää polttavaa, sekoita liivate ohuena nauhana koko ajan huolellisesti sekoittaen mätimoussemassaan.

Kaada seos kakkuvuokaan tai pienempiin annosmaljoihin halusi mukaan. Jätä hyytymään jääkaappiin kelmulla peitettynä seuraavaan päivään. Irrottaaksesi kakun, laske altaaseen tai kulhoon kuumaa vettä ja kasta kakkuvuoka kuumeen veteen. Minulla kakkuvuoka ehti olla hetkisen vedessä liian pitkään, pintakerrosta kakusta alkoi jo sulaa. Uusi, paksumpi kakkuvuoka, enkä osannut oikein vielä arvioida kauanko sitä pitää lämmittää, että moussekakku irtoaa.

Sitten vaan koristele limen siivuilla ja tarjoa heti :)

Ei kommentteja: