tiistai 31. maaliskuuta 2009

Lohicheviche verigreipilläSain päähäni tuossa taannoin, että tarjouslohesta voisi tehdä myös chevicheä. Niinpä googletimme hieman ja löysimme hauskan kuuloisen reseptin bbc foodilta.

Vähän oli vielä katkerassa muistissa verigreippi ja nettiohjeet, mutta tässä tarvittavat aineet eivät ainakaan vaikuttaneet turhan vahvoilta tai yliampuvilta. Marinadia oli kyllä minusta ihan aikuisten oikeasti liikaa. 5 limeä tuottaa niin paljon mehua, että kalaa olisi voinut olla ainakin kaksi kertaa niin paljon kuin reseptissä. Lopetin siis mehun tiristämisen kolmannen limen kohdalla :) Sokeria tarvitaan vähäsen sweet'n sour (hapanimelän) - efektin aikaansaamiseksi. Vähensin määrää alkuperäisestä mutta jokainen makunsa mukaan. Olin nyt sitä mieltä, ettei sokeria tarvittu oikeastaan enempää. Tässä Nellen koekeittiössä tuunattu versio BBC -foodin ajatuksesta. Lopputulos palkitsi tällä kertaa :)Lohiceviche verigreipillä (n.4:lle)

n. 250-300g lohifilettä
2-3 rkl merisuolaa

marinadiin:
1 rkl punaista chiliä silppuna
75 ml verigreipin mehua (vajaasti ½ greipin mehu)
+hieman verigreipin kuorta raastettuna
2-3 limen kuori raastettuna
3 limen mehu
1 rkl fariinisokeria
kunnon kasa korianterisilppua

Laita lohi laakeaan astiaan ja ripota päälle merisuolaa tasaisesti. Laita jääkaappiin n. 20 min suolaantumaan. Ota sitten lohi pois jääkaapista ja pese se varovasti puhtaaksi suolasta. Taputtele kuivaksi talouspaperilla.

Viipaloi lohi ohueksi ja aseta viipaleet vuokaan jossa on vähä reunoja. Sekoita kaikki muut marinadiainekset paitsi korianterisilppu kunnolla toisiinsa. Sekoita korianteri vasta lopuksi seokseen ja kaada seos kalojen päälle.

Kääntelin kaloja hieman limen mehussa että sitä pääsi joka puolelle. Annoin seistä n. 5-10 min sillä aikaa kun paahdoin ruisleipää ja katoin pöytään lautasia ja voita. Lohi muuttuu hieman vaaleahkon väriseksi kun limen ja greipin happo kypsyttää sitä. Sitten vaan voita kuumalle leivälle, lohta kyytiin ja kohti ruoka-aukkoa.

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mmmmm, rakastan cevicheä! Perussa ollessani söin sitä joka päivä ja olisin voinut syödä sitä siellä joka aterialla.Lohenkin kanssa olen kokeillut,mutta verigreipin lisääminen kuulostaakin mielenkiintoiselta, täytyy joskus kokeilla!

Satu kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta. Cheviche on minulle melko uusi tuttavuus, mutta eiköhän kesä taas tuo sen verran kaloja, että pääsee kokeilemaan tätäkin versiota.

Lisään teidät, jos sopii?

Nelle kirjoitti...

yaelian: joo toi siihen hauskaa keväisyyttä se greippi. Alkuperäisessä ohjeessa ei laitettu kuorta, mutta se kyllä toi siihen kivati lisää voimaa!

tsajut: en tiedä tarttisko cheviseen olla kuitenkin merikalaa loisvaaran takia? Tosin, jos merestä niitä narraatte niin... :) Joo, saa meidä linkata. Kiva kun tulit vierailemaan! :)

Satu kirjoitti...

Viime kesänä teimme järvestä pyydetystä Kuhasta cheviseä. Loisvaarasta en ole varma, mutta aika sitkaita ovat, jos sitruunaisesta käsittelystä jäävät henkiin. Eikö sitruuna tapa ne samaan tapaan kuin suola? Nyt alkoi aihe huolettaa ;D

Nelle kirjoitti...

no kyllähän se sitruuna kypsyttää itse asiassa vielä tehokkaammin kuin suola. Lainasin Anu Hopiaa aikaisemmassa kirjoituksessani tuosta kypsyttämisestä... Kun nyt mietin niin luulisi kyllä kypsyvän :)

Ari Makela kirjoitti...

Ainakaan suolaaminen siinä määrin, että loiset eivät enää eläisi, johtaa siihen että fisua ei voi enää syödä. Sitrushedelmienkään tehoon en luottaisi.

Mutta täällähän sivistyy: 10 minuuttia sitten en tiennyt mikä on ceviche.

Nelle kirjoitti...

Ari - alkoipa kiinnostamaan. ensin löysin netistä tämän kotilieden artikkelin, joka vahvistaa tuon tönkkösuolauksen, muttei sano mitään mausteliemistä.

Sitten kaivoin sen Anu Hopian kirjan esiin ja katsoin - siellä on suomalaisen cevichen ohje jossa käytetään kuhaa, siikaa tai ahventa. Mitään ei puhuta merikalasta - kalaa kypsytetään pari tuntia mausteliemessä jääkaapissa.

Koska kirja on muuten niin perusteellinen, luulisi, että siinä on mainittu jos kalan pitäisi olla merikalaa?

Petra / Patalintu kirjoitti...

Mekin olemme hyvin samankaltaista chevicheä tehneet viime syksynä, ja voi että se oli hyvää. Meillä siinä oli greipin sijaan hunajapomeloa ja lisäksi vielä avokadoa. Pitääpä koittaa greipillä myös - varmasti ihanaa! Linkki "meidän" ohjeeseen nimen takana jos kiinnostaa :)

Merituuli kirjoitti...

tulin sivistämään itseäni chevichen verran, kun kommentoit tuolla tervasiirappigraavilohessamme. itse tykkään graavikalasta kovasti, ehkä juurikin sen suolaisuudenkin takia :).

hyvältä vaikuttaa tämäkin - varmasti kokeillaan!

Nelle kirjoitti...

joo en tiedä mikä siinä on, jotenkin se on lapsesta asti ollut vaikea pala tuo suolainen kala ;)

Nykyään syön jo sentään joitain sillejä... :)