perjantai 6. helmikuuta 2009

Pomminvarma resepti Runebergin torttuun




Olin luvannut lapsukaiselle, että Runebergin torttuja tehdään, kun olivat puhuneet jo pari päivää kansallisrunoilijasta koulussa. Olivatpa tehneet runebergin torttuja muovailuvahastakin ! :) (onko tuo jo ihmispentujen kiusausta - torttuja muovailuvahasta?) :) Selailin jotain hauskaa reseptiä netistä, kun törmäsin Ketsupin taisteluun näennäisesti luotettavan reseptin parissa. Niinpä sitten ajattelin, että vanhassa vara parempi ja tartuin Kaisa Isotalon, Riitta Meriluodon, Kaisu Sippolan ja Tuula Turusen mainioon opukseen Ole hyvä - Kotitaloutta 7. luokalle ;)

Tuon kirjan kaikilla resepteillä on yksi yhteinen piirre; niitä on TOSI hankalaa saada epäonnistumaan oikein millään ;) Hieman tosin virittelin omaa versiotani, mutta saatte raportin kaikista säädöistä. Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje suoraan kirjasta. Tällä torttu onnistuu ihan varmasti:

Runebergin tortut (6 isoa tai 12 pientä)

1 muna
1 ½ dl sokeria
1 dl kahvikermaa
1 dl kuorineen jauhettua mantelia
2 dl korppujauhoa (osa voi olla esim. kakkumuruja)
1½ dl sulatettua rasvaa (150g)
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sitten mun omat säädöt: Eli kahvikermaa ei ollut, laitoin vastaavan määrän smetanaa. Korppujauhoja ei ollut, murskasin loput joulupiparit, yhden leivänkannikan ja pari digestive - keksiä blendesissä muruiksi ;) Lisäsin ohjeeseen ½ tl jauhettua kardemummaa ja mantelijauho oli pussissa kyllä ihan ilman kuoria.

Lisäksi tein nämä isoihin muffinssivuokiin, joten 15 min sijaan kypsennysaika oli enemmänkin 20 min, josta viimeiset 5 sammutetussa uunissa. Meillä kävi kyllä niin, että sain yhden puhelun sen viimeisen viiden minuutin aikana ja unohdin ne uuniin pikkuisen liiankin kauaksi... Reunat ehtivät saada astetta tummemman rusketuksen kuin oli tarkoitus. Mutta hyvää oli silti!



Alkuperäisessä ohjeesa muffinssit tehtiin pieniin vuokiin. Koska laitoin ne isoihin, en voinut vastustaa kiusausta laittaa muffinssin sisään teelusikallista vattuhilloa myös :) Lopuksi kostutin vielä tortut rommi-vesiseoksella. Tätä koulukirjan ohjeessa ei tietenkään ollut - valistuksellisista ja kurinpidollisista syistä varmaan :) Laitoin siis rommiveteen noin 0,5 dl vettä ja 2-3 rkl rommia. Sitten ruokalusikallinen tätä per leivos kun ovat kypsiä ja ennen kuin otat niitä pois vuuasta koristelua varten. Leivoksen on tietysti hyvä antaa hetki vetäytyä ja imeytyä ennenkuin se koristetaan ja syödään. Paperivuuista ruuneperiä ei tarvitse ottaa pois etukäteen. :)

Mutta valmistukseen. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita sokeri ja muna valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita mukaan kerma (tai smetana, jota kyllä suosittelen tähän - on vaan parempaa). Sekoita toisessa kattilassa sulatettu, hieman jäähtynyt voi, mantelijauho ja tekemäsi korppu- tai piparijauho. Sekoita varovasti kaapimella nostellen muna-kermaseokseen. Lisää lopuksi vehnäjauho-leivinjauhoseos (johon laitoin kardemumman myös). Sekoita vain sen verran kun tarvitsee ja nostele vuokiin.

Jos haluat laittaa hillosydämen, nosta n. ruokalusikallinen taikinaa ensin vuuan pohjalle, lisää sitten pieni teelusikallinen hilloa ja peitä se toisella ruokalusikallisella taikinaa. Että taikinan saa riittämään kaikkiin, kannattaa tämä tehdä niin, että jakaa puolet taikinasta ensin vuokiin, laittaa jokaiseen hillosydämen ja sitten vasta peittelee loput.

Paista uunin keskitasolla 15-20 min riippuen muffinssin koosta. Anna jäähtyä hieman, kostuta ruokalusikallisella rommivettä (vielä hieman lämpimiin torttuihin) ja anna imeytyä hetki. Imeytyessään tortut jäähtyvät loppuun asti ennen sokerikuorrutuksen tekoa. Jos käytät silikonista vuokaa irrota vuuista, laita lautaselle ja koristele vadelmahillolla ja tomusokerista ja vedestä tehdyllä koristekuorrukkeella.

Tein koristekuorrukkeen käyttäen hyväksi loppua rommivettä - laitoin kippoon n. 1 dl tomusokeria ja lisäsin teelusikalla rommivettä sokeriin, kunnes syntyi sekoittaessa tahna, josta sitten valuttelin ihan lusikalla hillon ympäri. Voit toki käyttää pursotinta tai leivinpaperipussia, etenkin jos teet monta torttua. Mutta olin laiska, torttuja oli kuusi... jne... :)

Herkullisia olivat ja meheviä. Tällä reseptillä onnistuu kyllä takuuvarmasti ja voit viritellä sitä halusi mukaan enkä usko, että se siitä paljon hätkähtää ;)

8 kommenttia:

-S- kirjoitti...

Hih, sinäkin aina vähän muokkaat noita reseptejä (piparia, digestiveä, smetanaa jne...) itsekin usein tekovaiheessa huomaan jotain puuttuvan, eh. Mutta näinhän on vahingossa monet kuuluisatkin herkut syntyneet.
Uuniinkin on jätetty usein jotakin vielä kypsenemään vielä sammutuksenkin jälkeen, kun on tullut puhelu tai muuta menoa... Aivan ihanan näköisiä torttuja tuli. ei palaneita :D

Jael kirjoitti...

Runebergin tortut on tosi hyviä! Tosi kivoja muutoksia sun tortuissa.Itse tykkään laittaa vähän manteliaromia niin että tulee kivan mantelinen maku.Tänä vuonna en torttuja laittanut,mutta viime vuonna aikaisemmassa kotikaupungissani kuuluin Rotareihin ja vein meidän kokoukseen tekemiäni torttuja ja kerroin taustasta, ja kaikki tykkäsivät!

Nelle kirjoitti...

s & yaelian: joo, aina sen mukaan mitä on saatavilla. Tuo piparimurut tosin taitaa olla ihan vanha kikka. Nitäkään ei vaan ollut ihan tarpeeksi. Mutta hyvää tuli, lapsi käski kirjottaa tänne että lapsen hyväksyntä on, "ovat hyviä!" :)

aleksi kirjoitti...

mäpä oon leipomossa tehnyt torttuja.. 20000 kerralla :)

Nelle kirjoitti...

ooh, pitäiskö mun sanoa että olen pahoillani, vai että sait pisteitä 20 000 kpl ?;)

noh, vaikuttiko hyvälle ammattilaisen silmin? :)

Ketsuppi kirjoitti...

Just näin. Back to basics. Voisi lähettää moisen oppikirjan Stockan reseptiikkaosastolle selailtavaksi... ;) Kiitos luotettavasta ohjeesta!

Nelle kirjoitti...

Noh, hyvä ystäväni on ollut töissä ruokatoimituksessa (ei kyllä stockan sellaisessa) ja kyllä ne siellä oikeasti testaavat reseptejä moneen kertaan. Väillä noita tulee kyllä vastaan, muttei sille mitään voi. En sitten tiedä miten tuo resepti on testattu - ei nuo suhteet niin paljon poikkea kuitenkaan. Mutta kotitalouskirjat on yleensä aika hyviä näissä perusresepteissä :)

aleksi kirjoitti...

emmä mitään osaa sanoa tällasistä.. sellanen leivonta on aika kaukana tosta kun iso taikina levy vaan tulee koneesta :)