sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Denver omelet - aamupalamunakas mehevimmilläänTaannoin muistelin amerikkalaisia aamiaisia ja Denver- munakasta, joka on kyllä valloittanut sydämen. Jatketaan siis siitä ajatuksesta. Tämän munakkaan lumo perustuu hyvään ranskankermaan, suolaiseen kinkkuun ja näitä piristävään raikkaasen tomaattiin. Avokado ei ole välttämätöntä(jos ei siitä tykkää), mutta yleensä kuuluu settiin. Tietenkään tämä nyt ei varmaan ole amerikkalaisittain klassinen resepti, vaan nimenomaan se pienen kulmakuppilan versio joka joskus minusta tuntui tajunnanräjäyttävän hyvältä. Jos haluat vielä tunettaa tätä, niin esimerkiksi pinjansiemenet sopivat tähän myös hyvin. Tällä kertaa en niitä laittanut kumminkaan.

Kinkkuna voi käyttää ilmakuivattua, palvia tai vaikka tavallista voileipäkinkkua - mitä nyt sattuu olemaan. Ilmakuivatussa kinkussa on kyllä oma, ihastuttava arominsa. :)


Koko homman ajatus on kietaista kaikki hyvyys munakkaan sisään ja leikata sitten munakkaasta sopivia paloja jokaisen lautaselle. Tästä ei nähdäkseni juurikaan munakas parane.

Denver - munakas (n. 3:lle)

4 munaa
4 rkl kermaa/ruokakermaa
"kolme ripausta" cayannepippuria
ripaus suolaa
voita paistamiseen

täyte:
n. 2,5-3 dl juustoraastetta (cheddar tai ½ cheddaria ja ½ jotain muuta on ihan suosikki, mutta mikä tahansa muukin kermaisen vahva juusto käy, esim. appenzeller - tyyppiset tai gouda)
100-150g eli n. reipas ½ prk creme fraichea (ei niin tarkkaa)
1 avokado
3 tomaattia (pienehköjä, 2 isompaa riittää)
3-4 siivua procuttoa tai muuta kinkkua
(pinnalle lehtipersiljaa tai korianteria)

koristeluun loput creme fraiche - purkista (on myös vähän makuasia haluatko enemmän hapankermaa munakkaan sisään vai sen pinnalle... :)

Pilko avokado ja tomaatit kuutioiksi ja sekoita creme fraichen kanssa. Raasta juusto valmiiksi.Sekoita munat ja kerma lyömällä munan rakenne rikki muutaman kerrran vispilällä vatkaamalla. Laita voinokare kuumalle paistinpannulle ja anna sen sulaa ja muuttua hieman ruskeaksi. Kaada munakas pannulle ja teen "kahdeksikkokuviota" muutaman kerran munakkaassa, että se saa rakennetta hieman. lopeta kuitenkin ennenkuin pinta on täysin kuiva, niin että munakkaasta tulee riittävän vahva reunojen kääntelyyn.Kun pinta on vielä hieman kostea kasaa kinkkujen päälle juustoraastetta, lado munakkaalle kinkut ja sen päälle tee vuoristojono creme-fraiche kastikeesta ja lisää vuoristoon lumihuiput vielä juustoraasteella.

Sitten mannerlaatat liikahtavat: Rullaa munakas niinkuin parhaaksi taidat isoksi mötkyläksi. toinen tapa on tehdä tästä "puolikuu" tai tasku vaan kääntämällä munakkaan reuna toisen päälle. Mä olen yleensä tehnyt rullamötköjä. :) Koska käytin teflonpannua munakkaan tekemiseen liu-utin munakkaan vielä lämmitetylle lautaselle ennen tarjoilua, koska jos kinkkua ei ole pienitty valmiiksi, leikkaamiseen tarvitaan veitsi.Korista vielä lopuksi creme fraichella ja nauti hyvän teen ja tuoremehun kanssa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa vastustamaton resepti! Tätä on pakko joskus kokeilla.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Siis apua, ihan älyttömän hyvännäköistä!

Nelle kirjoitti...

juu, tuo on jäänyt reissuilta mieleen - oikein onnistunut makuyhdistelmä myös tavallisemmallakin kinkulla!

Anu T - Arjen timantteja kirjoitti...

Näyttää superhyvältä. Täytyy heti huomenna hakea kaupasta puuttuvat ainekset ja laittaa resepti testiin. Kiitos!

Nelle kirjoitti...

Anu: kannattaa kokeilla, minustakin yksi parhaita ja mehevimpiä aamupalamunakkaita mitä eteeni on koskaan kannettu. Näitä munakasjuttuja on vähän jenkeistä ikävä - siellä kun munakkaansa voi tilata melkein millä vaan täytteillä... (huoh) :)