lauantai 25. helmikuuta 2012

Punajuurihummus ja sipulivohvelit

sipulivohvelit ja punajuurihummus


Kun olen ihan rehellinen, minulla oli kypsymässä eräs kokonaan toinen ideajoukko sitä taannoista Top Chef - juureshaastetta varten. Mutta vauvan kanssa kaikki menee aika usein eri tavalla kuin sitä suunnittelee ja niinpä ideat jäivät sitten odottamaan aikaa parempaa. Joku tarkkasilmäinen saattoi huomatakin, että niissä meikäläisen haastekuvissa näkyi taustalla isohko kipollinen suolassa paahdettuja punajuuria. Nii-in, ajatus oli hyvä ja yritystäkin vähän, mutta elämä tapahtui ja illan pimentyessä pakkasin punajuuret kiltisti sellaisenaan jääkaappiin... :) Mutta nytpä niitä sitten on ollut hyvä käyttää yhteen jos toiseen:)

Tämä maidoton ja munaton dietti on kyllä joissain kohdin ollut vähän hankalaa. Yksi kestohaaste joka tuli nopeasti vastaan, on ollut leivänpäällinen voin tilalle. Hyvää oliiviöljyä voi toki aina käyttää, mutta noh, kun juustoa ja osaa makkaroistakaan ei voi laittaa leivälle olisi kiva olla jotain muutakin. Sen pitäisi lisäksi olla jotain tosi helppoa ja säilyä paremmin kuin avokadot, mutta minusta suurin osa margariineista on ihan kauheita, eikä tuorejuustojakaan voi tietenkään käyttää kun niissä on sitä maitoa. Lopulta ratkaisin ongelman tekemällä itselleni hurjan kipollisen hummusta ja elin varmaan viikon melkein pelkällä leivällä ja hummuksella :)

punajuurihummus

Ja se hummus vielä tuoreessa muistissa sain päähäni, että punajuuresta muuten tulisi varmaan tosi hyvää leivänpäällistahnaa tahinin kanssa. Kuvittelin jo hetken suorastaan keksineeni jotain uutta ja jännää, kunnes selatessani vanhaa ja erinomaiseksi osoittautunutta kasviskeittokirjaani löysin suoraan ihan pätevän näköisen punajuurihummuksen ohjeen. :) Mutta pyörittelin ideaa ja suunnittelin että jos niitä aiemmin soijamaidosta tekemiäni kurpitsavohveleita muokkaisi ja laittaisi niihin kurpitsaraasteen ja kardemumman tilalle ruskistettua sipulia ja muskottia saisi oivan kaverin punajuurelle ja tahinille. Ihastuin ajatukseen oikopäätä. Haasteen osalta minusta tosin alkoi tuntua, ettei punajuuri siinä saisi sittenkään riittävästi keikkua keskiössä ja jatkoin pohtimista. Jossain vaiheessa meinasin jo, että tekisin koko menun punajuuresta. Tämä vohvelihomma kun jollain tavoin muokattuna olisi ollut tehtävissä alkupalakokoon. :) Mutta olikin lopulta onni onnettomuudessa, etten ehtinytkään - koska muutenhan me kaikki top chefiin tänä vuonna mukaan haastetut blogit oltaisiin oltu ihan samiksia (ks sillä sipulin ja suolaa&hunajaa -blogien haastevastaus) toisistamme tietämättä ;) Ja mitäs siitä nyt sitten olisi tullut! ;)

Mutta vaikka se haaste nyt menikin jo, ne ideat eivät ole jättäneet minua rauhaan. Rapean vohvelin ja paahtuneen sipulin täyteläinen maku sekä uunissa suolapedillä paahdetun aromaattisen punajuuren taittama hummus palasivat uudestaan ja uudestaan mieleen. Pakko sitä oli päästä kokeilemaan. Ja sanotaan nyt että kyllä kannatti. Tästä tuli tosi hyvää, kaikki valmistui lopulta vähällä vaivalla ja setti toimi lounaana varsin pätevästi.

Minttu kruunaa punajuurihummuksen. Sitä voi ja kannattaa laittaa myös vähäsen hummuksen sekaankin, jos niin tykkää. Annokseen voisi tietysti lisätä myös jotain fetaa lisukkeeksi, mutta tällaisenaankin vohveleidenkin kanssa se oli ihan täysi ateria, sillä soijavohvelit ovat tuhtia kamaa. Ja mikä parasta, näin tarjottuna herkku on paitsi munaton ja maidoton myös vegaaninkestävä. :)

sipulivohvelit

Vohvelit tehdään kuten kurpitsavohvelit, korvaten ohjeessa mainittu kurpitsaraaste ruskeaksi pannulla paahdetulla sipulilla. Tällä kertaa jätin kananmunan kokonaan pois, käytin taikinaan pelkkää vehnäjauhoa ja mausteeksi kardemumman tilalle raastoin vähän muskottia. En myöskään lisännyt näihin vohveleihin enää hunajaa, sillä paahtunut sipuli on jo luonnostaan aika makeaa. Eli suomeksi: paksuhko perusvohvelitaikina, johon lisäätte paahdettua sipulia ja muskottia :) Taikinan ja hummuksen voi myös tehdä valmiiksi ja jättää turpoamaan kun käy vaikka ulkoilemassa ja saunassa kuten meillä tänään. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille.


punajuurihummus

Punajuurihummus (isohko kipollinen - muokattu suuren kasvisruokakirjan ohjeesta)

1 pkt eli n. 400g keitettyjä kikherneitä
n. 4 suolapedillä paahdettua punajuurta (tai keitettyjä punajuuria)
n. 0,5-0,7 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli (lohkottuna)
n. 0,7 dl tahinia
1/2 sitruunan mehu tai loraus vaaleaa balsamicoa
n. 1-1,5 dl vettä (tai kikherneiden keitinlientä jos keität herneet itse)
suolaa
(minttua)

Kuori punajuuret ja lohko ne yleiskoneen silppuriosaan. Laita silppuriin myös kikherneet, valkosipuli, öljy, sitriinan mehu ja tahini. Varaa vesi valmiiksi kannuun tai mittaan ja käynnistä yleiskone. Kun tahna muotoutuu, lisää vettä sen verran että se juuri pyörii koneessa ja on sopivan paksua. Lisää lopuksi käsin sekoittaen suola ja silputtu minttu.

Tarjoile kuumien sipulivohveleiden kanssa, koristele mintunlehdillä ja valuta päälle hieman hyvää oliiviöljyä ja ripsauta vähän hyvää suolaa.

7 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Hyvää jälkeä siitä vain olisi tullut ;-)

Nostan hattua kekseliäisyydellesi uuden "pakkoruokavalion" suhteen. Matkalla tulee keksittyä varmaan yhtä sun toista, jota ei muutoin kokkaisi. Tämä kokeilu näyttää ainakin todella herkulliselta.

Tusla kirjoitti...

Oi mitä väri-ilottelua! Meilläkin on tiedossa huomenna punajuurihummusta, tosin blinien keralle.

Nelle kirjoitti...

Jonna; Niin, sitä sanotaan että ihminen on luovimmillaan kun sille asetetaan joitain esteitä. Että parhat ideat syntyvät kun kaikkea ei ole tai saa käyttää. Tosin meillä tätä maidotonta ei varmaan enää kauan jatku, I on hylkinyt rintamaitoa jostain 3kk ikäisestä enenevässä määrin ja sitkeästä pumppauksesta huolimatta se maito alkaa loppua. Ja nyt kun I suostuu jo juomaan korviketta pullosta niin ei kai sillä enää niin väliäkään :) Jos nyt muutaman viikon jaksaa vielä.

Tusla: aattele, mä en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt vaikka varmasti olen nähnyt ohjeen jossain. Tosi hyvän makuista se on, eikä varmaan jää viimeiseksi kerraksi tämä!

Nanna kirjoitti...

Ja voiko mikään olla kauniimman väristä?

Meilläkin ollaan oltu joskus samoissa hommissa

http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/2010/04/punajuurihummus.html

Nelle kirjoitti...

Nanna: jotain tuon kaltaista mietin ensin, että laittaisi pelkkää seesaminsiementahnaa ja punajuurta. :) Mutta sitten tosiaan törmäsin tämäntyyppiseen koosteeseen :) Ihan hyvin toimii näemmä kummallakin tavalla! Ja väri tosiaan on juuri niin upea kuin punajuurelle sopiikin.

Maija kirjoitti...

Minäpä vetelen leivän päällä ihan vaan tahinia. Toisen irvistelevät maulle, mutta itse olen koukussa. Ei vaadi myöskään mitään valmisteluja, kun tahnan saa ostettua kaupasta ja käytettyä jääkaapista margariinin tm. tapaan. :) Eikä mulla ole mitään allergioita edes, kunhan muuten vaan outoilen.

Ihan mielenkiinnosta: miten paljon teillä menee rahaa ruokaan viikossa tai kuukaudessa? Toisinaan aina innostun kokkailemaan jotain erikoisempaa, mutta opiskelijalla viikon ruokabudjetti (20-30 €) menee helposti yhteen vähän erikoisempaan reseptiin (no okei, saattaa siinä olla jokunen ylimääräinen vihannes ja maitopurkki samassa kauppareissussa).

Nelle kirjoitti...

Maija: kiva kun tulit kommentoimaan - tuo tahini on ihan tosi kiva vinkki, minäkin pidän tahinin mausta joten voisin kyllä joskus kokeilla. Kannattaa muuten kokeilla vaaleaa leipää tahinilla yhdessä lehmuksenkukkateen kanssa - tykkäsin hirveästi opiskeluaikana seesaminsiemenistä tehdyn ( ja pistaaseila maustetun pistaasi)halvan mausta lehmuksenkukkateen kanssa:) Mitä tulee tuohon ruokaan menevään rahaan niin asiaa on kyselty ennenkin. kannattaa käydä kurkkaamassa, sillä aika lailla samaa voisin sanoa edelleen. Tietysti esimerkiksi tuollaisten tahijuttujen aloituskustanukset ovat korkeat, mutta tosi paljon teen halvoista raaka-aineista ruokaa. Eikä meillä oikeastaan syödä ulkona kuin reissussa ollessa... Etenkään nyt kun on pieni vauva mukana :) Kaikesta tästä huiolimatta en ole tullut laskeneeksi varsinaisesti hintoja ruualle.