torstai 21. huhtikuuta 2011

Sitruunapiirakka ja pääsiäistunnelmia

tipuja
Lähdin eilen Tampereelta vanhempien luo pohjanmaalle viettämään pääsiäistä. Ja arvaattekos mitä!! Täällä odotti varsinainen yllätys! Oikeita pääsiäistipuja!

Juttellessani viikolla äidin kanssa puhelimessa, hän sanoi minulle että "meillä on täällä työpaikalla nyt ihan pääsiäinen. Meillä on täällä tipuja". Tietysti ajattelin että äiti vitsailee ja kaupalla on laitettu tipuja ja rairuohoa pääsiäiskoristeiksi. Noh, täällähän oli kuin olikin tipuja, monta tipua! Päätin nyt laittaa kuvan teille näistä ihanista otuksista. <3 Tänään pikkuiset lähtevät takaisin kotikanalaan. Kuvien hassu värisävy johtuu muuten tipusten lämpölampusta.

Kaksi ankkaakin oli päässyt mukaan

Sitten tipuista toiseen aiheeseen, pääsiäiseen sopivaan herkkuun. Tein tuossa jokin aika sitten sitruunapiirakkaa siskon twiittaamasta linkistä innostuneena. Suomen kuvalehden jutussa kerrotaan, että sitruunatortun tekemiseen voi ranskalaisittain omistaa koko päivän, tämän reseptin torttu oli kuitenkin nopea ja helppo valmistaa. Suunnittelin, että tätä voisi tehdä uudestaan nyt pääsiäisenä jälkiruuaksi tai kahviherkuksi. :)

Piirakka on ihanan keväinen ja raikkaan sitruunainen. Alkuperäisessä ohjeessa piirakka suositellaan nautittavaksi mascarpone-hunajakerman kanssa. Minä puolestani sekoitin jääkaapista löytyvistä creme vanillasta ja kreikkalaisesta jugurtista kastikkeen.

sitruunapiirakka
Oikein hyvää ja tipurikasta pääsiäistä kaikille!

Sitruunapiirakka

Pohja
50 g voita
50 g tomusokeria
1 kananmuna
100 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Täyte
4 kananmunaa
150 g sokeria
1,5 dl ranskankermaa
1 sitruunan mehu
1 limen mehu
0,5 dl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi seokseksi ja lisää muna. Siivilöi joukkoon jauhot ja vaniljasokeri. Ohjeessa mainitaan myös mantelijauhe, mutta koska minulla ei sitä ollut, laitoin hieman lisää vehnäjauhoja (n. 1 rkl). Painele taikina irtopohjavuokaan ja sen reunoille. Peitä taikina foliolla jonka päälle voi kaataa painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes pohja on kauniin värinen ja rapean kypsä. Poista folio ja herneet ja anna jäähtyä.

Vaahdota täytteeseen tulevat munat ja sokeri kuohkeaksi, lisää joukkoon ranskankerma ja sitrusten mehut. Siivilöi sekaan jauhot ja sekoita. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle ja paista uunissa 180-astetta 25-30 minuuttia.

Jos haluaa, piirakan pinnan saa kauniiksi ja rapeaksi ripottelemalla siihen ruokosokeria ja kuumentamalla piirakan pintaa polttolampulla tai uunissa grillivastusta käyttäen. Piirakka oli aika kaunis ilma tätäkin vaihetta, joten jätin sokerin laittamatta. :)

Jäähdytä piirakka ja tarjoa mascarpone-hunajakerman tai esimerkiksi vaniljavaahdon kanssa.

4 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Ihan älyttömän söpöjä tipuja <3

Mahtavaa pääsiäistä molemmille kokkaaville siskoille!

Mimmu kirjoitti...

Kiitoskiitos <3

Niinpä, vierähti useampi tovi niitä "hoitaessa"! =)

Jael kirjoitti...

Miten söpöjä,etenkin nuo ankkabeibit!
Ihanaa pääsiäistä!

Nelle kirjoitti...

Virpi ja yaelian: kiitos samoin! Ainakin täällä Espoossa pääsiäislauantain aamu valkeni kauniin aurinkoisena. Pohjanmaalla on tänään trullien kiertopöivä ja illalla roihuavat pääsiäisvalkeat. Meillä roihuaa vaan grilli! ;)