torstai 3. maaliskuuta 2011

Pientä välipalaa eli tuoremarjakiisseliä

tuoremarjakiisseli

Lapsena rakastin Ekströmin mansikkakiisseliä. Kyllä, joo, juuri sitä tasaista kiisseliä joka tehtiin ainakin meillä pussijauheesta. ;) Tämä tunnustus menee nyt samaan kategoriaan kuin A:n tokaisu jostain ruuasta kun hän oli aika pieni: "melkein yhtä hyvää kun kaupasta ostettu!" ;) Tämä kiisseli on nimittäin ainakin yhtä hyvää kuin se kaupan pussikiisseli - rakennekin on samantyyppinen :)

Meidän äiti nimittäin tekee aina kiisselin rakkaudella keittämällä marjat sokerin kanssa ja suurstaa sitten kiisselin vesi-perunajauhosuurusteella. Kiisselistä tulee siten sellaista perinteistä makeaa ja sakeaa, mutta tietysti se kaupan pussikiisseli oli lapsen mielestä harvinaisuudestaan johtuen muka parempaa ;) Näin jälkikäteen mietittynä se syy taisi olla, että minä en pitänyt sattumista kiisselissä - ne olivat joskus aika happamiakin, jos sattui saamaan punaisen viinimarjan kulhoonsa... Mutta: tällä tavoin tehtynä kiisselistä tulee kyllä kieltämättä raikkaampi, kuin jos marjat keittäisi.

Toinen muisto, mikä liittyy tähän kiisseliin on ajalta kun lähdin opiskelemaan ja aloin pitää omaa taloutta. Kiisseliä teki mieli, mutta minua pitkään pelotti miten sen suurusteen osaa lisätä kiisseliin niin, ettei kiisselistä tule liian sakeaa tai liian laihaa ja ennen kaikkea ettei se klimppiinny.

Rimakauhua aiheutti se, että kaikki hyvyys on jo kattilassa ja sitten se pitäisi osata suurustaa! :) Siksi olinkin ihan onnesta soikeana kun muistin miten koulussa opetettiin meille tuoremarjakiisselin tekeminen. Siinä vesi ja perunajauho keitetään ensin sopivan sakeaksi kiisselipohjaksi ja marjat ja sokeri (eli se kaikki hyvyys) lisätään vasta sen jälkeen, kun koostumus on haluttu.

Ja jos nyt vielä pitää löytää yksi asia miksi tuoremarjakiisseliä kannattaa kokeilla, niin siinä pysyvät vitamiinitkin paremmin tallella, kun marjoja ei keitetä lainkaan. Tässä kohdin pitää toki muistaa, että näin talvella kannattaa suosia niitä kotimaisia pakastemarjoja, joita syksyllä pakkaseen on laitettu. Kun elämme tätä synkeintä flunssakautta, pieni lisävitamiiniannos ei todellakaan haittaa ketään.

kiisseliäKoska kiisselipohja tehdään vain vedestä ja perunajauhosta ei haittaa, vaikka ei edes onnistuisi heti.

Tuoremarjakiisseli

n. 1 l vettä
perunajauhoa pakkauksen ohjeen mukaan (4 rkl / litra)
1 pss kotimaisia pakastemarjoja (n. 200g)
ripaus suolaa
sokeria tai vaikka hunajaa maun mukaan

Sekoita perunajauho ja kylmä vesi keskenään. Kuumenna seosta sekoittaen pohjaa myöden kunnes kiisseli saostuu ja muuttuu läpikuultavaksi.

Soseuta marjat blenderissä (jos käytät jäisiä marjoja, kaada vähän kuumaa kiisseliä mukaan, niin saat marjat soseeksi).

Sekoita marjasose kiisselipohjaan, lisää ripaus suolaa ja mausta sokerilla tai hunajalla. Tarjoa kermavaahtonokareen kanssa tai ilman.

Ei kommentteja: