tiistai 15. maaliskuuta 2011

Suolaista ja makeaa: fenkolia NZ - tyyliin

savuisen makeita fenkoleja

Kun nyt alkuun päästiin, viivytäänpä vielä yhden postauksen verran Uuden Seelannin makumaailmoissa. Tämä kokkailu tapahtui kyllä ihan kotoisasti Espoossa, mutta resepti on jälleen joululahjaksi saamastani Fresh! - keittokirjasta.

Tämä tapa laittaa fenkolia on hauskan erilainen ja kieltämättä perin autenttisen oloinen kiwijuttu. Itse asiassa ehkä eniten "aito kiwiresepti", jota olen kirjasta kokeillut. Ohjeessa hapanta, suolaista ja makeaa on yhdistetty hyvin täyteläiseksi kokonaisuudeksi ja olen varma, että ihminen joka ei pidä suolaisen ja makean yhdistämisestä ruuassa, ei taatusti tykkää tästä. :) Tämä siis varoituksen sanana sanottakoon jo etukäteen.

hapanimelää fenkolia
Kun fenkolit ovat pehmenneet, niiden liemi keitetään kokoon siirappimaiseksi gazeksi.

Minä ja V tuomitsimme ruuan kuitenkin ihan hyväksi ja nimenomaan erilaisuudessaan kivaksi ideaksi. Mutta kannattaa nyt huomata, että se on aika kaukana italialaisten tavasta maustaa ruokaa yksinkertaisesti, selkeästi ja jotenkin "veistoksellisesti". Henkilökohtaisesti täytyy tunnustaa, että tässä mennään jo sillä rajalla, että maut melkein alkavat sekoittua liiaksi. Mutta: tällä tavoin laitettuna fenkolista löytyy kyllä kokonaan uusi luonne, jonka takia resepti on kokeilemisen arvoinen.


metsähunajaa fenkoleilleEtikka tuo happoa, hunaja makeutta.

Suosittelisin ruokaa niille, jotka pitävät sweet chili- kastikkeista, hapanimelästä possusta kiinalaisessa ravintolassa tai punapippurihillosta kebabpizzansa päällä. Tämä on makumaailmaltaan jollain tapaa samaa sarjaa. Fenkoli on ihan uudella tavalla pehmeää, siirappista ja anismaisen makeaa. Se, mikä erityisesti ilahdutti oli, että annokseen silputtu pekoni oli imenyt itseensä upeasti makuja: pekoni maistui hunajalle, rosmariinille ja etikka nosti aromeja esiin. Melkein kuin ruuasta olisi nouusut esiin jopa lakritsaisia aromeita - vai kuvittelinko vaan? :) V itse asiassa tuumaili, että se hunajainen, rosmariinilla ja etikalla maustunut pekoni oli niin hyvää, että samaa pohjaa voisi käyttää johonkin muuhunkin ruokaan.

nieriää uunissaFenkolien lehdet voi käyttää kalan koristeluun. Niissä on hieno aromi.

Fenkoli siis hautuu pehmeäksi ja samalla sen maku muuttuu täyteläisemmäksi ja tummemmaksi. Liemi keitetään siirappiseksi glazeksi kasvisten ympärille. Me söimme lisäkkeen kanssa uunissa kokonaisena paistettua nieriää. Myös grillattu tai parilalla paistettu lohi olisi varmasti käynyt ja näin jälkikäteen mietittynä - ehkä myös grillattu kana? Pekonin savuisuus tekee fenkolista hauskan lisäkkeen aika moneenkin juttuun.

Ai niin, päivän knoppina kysyttäköön että tiesittekös muuten fenkolin kuuluvan porkkanakasvien heimoon? Ja tämäkin knoppi tuli luettua siitä keittokirjasta. Ehkäpä fenkoliin lisätään ohjeessa porkkanaa juuri siksi. :)

fenkolia, pekonia ja porkkanaa

Fenkolia NZ - tyyliin eli Braised fennel (3-4:lle)

4 fenkolia trimmattuna ja lohkottuna neljään
vajaa paketti pekonia ( laitoin n. 3/4 pakettia - alkup. ohjeessa 2 rashers)
40g voita
n. 1 rkl oliiviöljyä
1/2 sipulia siivuina
8 pientä porkkanaa ohuelti suikaloituina tikkuina (laitoin vähemmän - ehkä puolet?)
suolaa ja mustaa pippuria
1 suuri rosmariinin oksa tai 2 pienempää
1/4 kupillista balsamiviinietikkaa (varmaan punaista balsamicoa, mutta käytin itse valkoista tänään ja vähensin määrää sitten n. puoleen)
1 rkl hunajaa
sileälehtistä persiljaa koristeluun

Laita neljäsosiiin pilkotut fenkolit kiehuvaan veteen ja anna kiehua n. 3-4 minuuttia. Säästä 150 ml keitinvettä ja valuta fenkolit.

Laita kasariin voi ja öljy ja kun voi on sulaa ja kiehuminen hellittää laita mukaan silputtu pekoni. Paista kunnes pekoni alkaa olla kullanruskeaa. Lisää pannuun sipuli, fenkolit ja porkkanat ja paista käännellen n. 10 min, kunnes fenkolit ja muut vihannekset alkavat ruskistua vähän joka puolelta. Mausta sitten suolalla ja pippurilla ja lisää rosmariini.

Lisää viinietikka ja kääntele fenkoleita niin, että viinietikka saa kiehua ja että se pääsee kuplimaan joka paikkaan. Lisää hunaja ja säästetty fenkolien keitinvesi. Tällöin nestettä pitäisi olla n. 1/3 verran fenkolilohkojen korkeudesta.

Peitä kasari kannella, pienennä lämpöä ja jätä fenkolit hiljalleen kiehumaan n. 25 minuutiksi kunnes fenkoli on kypsää ja pehmeää.

Poista sitten kansi ja keitä nestettä kasarissa kokoon, kunnes se alkaa tulla siirappiseksi ja vähän tahmeaksi glazeksi. Tarkista maku, poista rosmariinin karat ja lisää sitten lehtipersiljasilppu. Tarjoile välittömästi.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

KIva fenkoliohje! En pidä fenkolista lainkaan tuoreena,mutta uunissa siitä yleensä tulee kivan makuista.Tämä kyllä menee joku päivä kokeiluun!

Mari kirjoitti...

Tämä ei nyt liity tähän, mutta pakko tulla hehkuttamaan vanhaa: kuuklettelin eilen belugalinssejä, kun halusin tehdä niistä jotain uutta ja maanantai-illasta mukavamman.

Löysin lohi- ja belugalinssi-tatti -reseptisi syyskuulta (http://siskotkokkaa.blogspot.com/2010/09/dead-simple-ruisnappeja-vuohenjuustolla.html ). Siitä voi sanoa ainoastaan: tai-vaal-lis-ta! Paremmaksi ei voi maanantai-ilta sukeutua! Ainoa miinus oli, ettei siitä jäänyt yhtään tiistain lounaaksi, kun se ahmittiin kerralla pois kuleksimasta.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: No sittenhän tämä voisi olla sinun reseptisi. :) Tuo etikan määrä on tosiaan aika hurja, varmasti hyvä punainen balsamico on miedompaa kuin se valkoinen, mutta silti kokeilisin vaikka ensin vähän pienemmällä määrällä.

Mari: Hauska kuulla! :) Minä muistan kun tein sitä annosta ja tarkoitus oli vaan päästä helpolla... Sitten ruuasta tulikin ihan namia kuin vahingossa. :)