keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Keväistä palsternakkakeittoa parsalla ja tonnikalatahnaleipiä

Palsternakkakeittoa parsalla

Kun nyt kevät keikkuen tulevi niin tässä teille keväisen herkkä keitto, jota tarjosin pääsiäisen lounaalla alkupalaksi. Tästä tulee ihan hyvä lounas tai kevyt illallinen, kun tarjoat sen kanssa hyvää leipää ja vaikka tuota tonnikalatahnaa, jota minäkin pykersin. Vaikka soppa syntyi vähän extempore, siitä tuli kivan tasapainoinen ja ihastuttavan keväinen.

Palsternakan maku on herkkä, aromaattinen ja hieman pähkinäinen joten raikkaan parsan yhdistäminen siihen toimi tosi hyvin. Lisäksi vielä käytin lampaan syönnistä jääneen paahdetun, tuoreen valkosipulin sisustan keittoon täyteläisyyttä antamaan. Vähän pelkäsin jyrääkö valkosipuli herkät maut, mutta ei. Noissa nuorissa valkosipuleissa se maku on ystävällismielisempi, ei lähestään yhtä läpitunkematon kuin jos paahdat kuivatun valkosipulin uunissa. Ja sanottakoon, että minä pidän niistäkin, mutta nämä tuoreet ovat paahdettuna oikeaa superherkkua. Paahtaessa valkosipulin maku aina pehmenee, pyöristyy ja siihen tulee myös hauska pähkinäinen aromi. Joten soppaan vaan.

Sattumiksi keitin mukaan valkoista parsaa, joka pitää kuoria ennen keittämistä. Voit ihan yhtä hyvin laittaa myös vihreää parsaa; siitä saat vähän väriäkin tähän. Valkoinen parsa kalvaasta ulkonäöstään huolimatta vaan minusta maistuu vähän vahvemmin parsalle kuin vihreä kaveri. No, vihreä tai valkoinen, hyviä ovat molemmat. Parsat esikeitetään kevyesti, jäähdytetään nopeasti ja pilkotaan sitten soppaan sopiviksi suupaloiksi.

Keiton kanssa tarjosin Vaasan 100% hapankorppuja joihin olen kovasti tykästynyt; ensin ostin yhden paketin, sitten vein niitä uuteen tupaan V:n veljelle ja eilen ostin sitten uuden paketin kotiinkin. Noiden korppujen maku on vahvempi, kuin ihan perinteisten hapankorppujen ja se sopii ainakin minulle hyvin. Tonnikalatahna on samanlaista, kuin se mitä tein molekyylimunien alle. Käytin tähän parempaa, öljyyn säilöttyä tonnikalaa jota saimme V:n isältä joulun ruokalahjan osana. Laadukkaamman tonnikalan maku on minusta raikkaampi kuin normaalin peltipurkkisisarensa, mutta kumpaakin voi tähän käyttää. Lisäksi laitoin vielä cantadoun valkosipulituorejuustoa, joka on myös ikisuosikkejani.

Mutta: hapankorpulla tai ilman, sopasta tuli hyvää; tosi raikasta ja keväistä. Tykkäsin, siitä tuli vielä parempaa kuin etukäteen kuvittelin.

soppaa ja leipää

Palsternakka-parsakeitto (alkupalaksi n. 6:lle)

3 palsternakkaa
1 sipuli
1 tuore, paahdettu valkosipuli
1 kanaliemikuutio
n. 30g voita
suolaa
mustaa pippuria
1 l vettä
1 dl kermaa

6 vaaleaa parsaa


Kuori palsternakka ja sipuli. Pilko vihannekset ja laita kattilaan voi. Kun voi on sulaa, laita palsternakka ja sipulikuutiot voihin ja anna niiden kuullottua n. 4-5 min keskilämmöllä. Sekoita välillä.

Sitten halkaise paahdettu valkosipuli ja kaavi lusikalla sen pehmeä sisus talteen. Silppua sisusta vähän, lisää kattilaan ja sekoita. Lisää sitten vesi ja kanaliemikuutio. keitä kunnes palsternakka on kypsää - ehkä n. 20 min.

Kun soppa kiehuu, laita liedelle vettä kuumenemaan parsakattilaan tai muuten isoon kattilaan, johon parsat mahtuvat. Kuori valkoisten parsojen varsi ja leikkaa niiden tyvestä pois kuiva osa, jos sitä on.

Laita parsat heti kiehuvaan veteen ja keitä n. 3-5 min, kunnes parsa on vähän pehmennyt, kypsä mutta edelleen napakka. Sitten valuta vesi pois ja huuhtele parsat kylmällä vedellä, jotta saat kypsymisen loppumaan. Nyt jätä parsat odottamaan, kunnes olet muuten valmis.

Kun palsternakka on kypsää, soseuta keitto vaikka sauvasekoittimella. Lisää kerma, kuumenna uudelleen ja mausta suolalla ja pippurilla. Sitten pilko parsat suupaloiksi ja sekoita keittoon. Tarjoa ruoka heti.

Vaikka soppa oli parasta heti syötynä, se toimi ihan hyvin vielä seuraavanakin päivänä, lämmitettynä. Keiton kanssa voit tarjota ruisleipää tai hapankorppua vaikka tonnikalatahnalla:





Tonnikalatahna (riittää ainakin 8-10 hapankorppuun)

1 prk tonnikalaa (käytin sellaista parempaa, lasipurkkiin säilöttyä filettä)
200g creme fraichea
1 prk cantadou - valkosipulituorejuustoa
2 kevätsipulia silppuna
4 rkl pieniä kapriksia
1/2 sitruunan kuori
mustapippuria

lisäksi:
hapankorppua

Erottele tonnikalan file öljystä vaikka valuttamalla. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään kulhossa, rikkoen tonnikalaa haarukalla seokseen. Voit laittaa kaprikset kokonaisena tai pilkottuna, makusi mukaan. Mausta pippurilla ja sipaise hapankorpulle tai vaikka palttoonnapille, molekyylimunan alle.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Sen palsternakka-haasteen aikana harmittelin kun täältä ei millään löydy palsternakkaa vaan sitä persiljajuurta ainostaaan.Mutta kai sitä palsternakkaa löytyy sitten kesällä kun olen Helsingissä,,,,,

Nelle kirjoitti...

Yaelian: olen pahoillani, palsternakalla näyttää olevan joku ihan uusi tuleminen täällä, sitä näkee paljon hyllyissä. Ihmiset ja me ollaan löydetty palsternakka ihan uudelleen :)